Ochiul - o oglindă a organismului

Ochiul - o oglindă a organismului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Investigaţiile oftalmologice pot indica complicaţii ale unor afecţiuni ca hipertensiunea arterială sau diabetul * Spitalul Generale Căi Ferate are o combină de generaţie nouă pentru diagnosticarea bolilor oculare * Pe piaţa gălăţeană se pot găsi şi aşa-zişii „ochelari de urgenţă” *

Dacă suferiţi de tulburări de vedere, cel mai bine ar fi să nu amânaţi vizita la cabinetul medicului oftalmolog. Chiar dacă, de multe ori, bolile care afectează ochiului nu evoluează foarte rapid,  e preferabil să nu vă asumaţi riscuri atunci când vine vorba despre vederea dumneavoastră.

Ca să aflăm mai multe despre acest subiect, am vorbit cu dl. dr. Corneliu Drozan (foto), medic oftalmolog la Spitalul General Căi Ferate Galaţi. În timp ce ne-a explicat câteva generalităţi privitoare la afecţiunile oftalmologice frecvent întâlnite, medicul ne-a prezentat şi aparatura pe care o are la dispoziţie pentru diagnosticarea pacienţilor care trec pragul cabinetului din ambulatoriul spitalului.

Şi tinerii pot suferi de cataractă

„Predomină, în general, afecţiunile care apar odată cu înaintarea în vârstă, cum ar fi cataracta, glaucomul sau retinopatiile de diverse naturi, ne-a spus dl. dr. Drozan.

În cărţile de oftalmologie, se precizează că, spre exemplu, cataracta apare după vârsta de 65-70 de ani. Am observat în ultimul timp, însă, tot mai multe cazuri la tineri de 30-40 de ani. Sunt din ce în ce mai frecvente.

E greu de zis care sunt cauzele apariţiei acestei patologii la persoanele mai tinere. Mai ales că la unii debutează în primă tinereţe.

E drept că, în sine, evoluţia cataractei trenează şi că ea nu este o afecţiune acută. Totuşi, cum prin analizatorul vizual primim foarte multe informaţii din mediul înconjurător, dacă tulburarea apare, oamenii vin la cabinet”, ne-a explicat medicul specialist.

În plus, „ochiul este o oglindă a organismului. La nivelul ochiului se pot identifica multe complicaţii ale unor afecţiuni ale organismului. Spre exemplu, putem depista hipertensiunea arterială, hepatita sau diabetul”, ne-a explicat medicul specialist.

Ochelarii „de urgenţă”

Am observat, în ultima vreme, că tot mai mulţi gălăţeni îşi cumpără ochelari din diverse locaţii, fără a merge, în prealabil, un control oftalmologic. Se mulţumesc cu faptul că ochelarii „de gata” sunt foarte ieftini şi că îi ajută să vadă mai bine, cel puţin o vreme.    

Medicul specialist ne-a explicat, însă, că „ochelarii cumpăraţi fără sfatul medicului sunt ochelari de urgenţă. Astfel de practici există  şi în Vest. Mergi la o întâlnire de afaceri sau la un concurs şi ţi-ai pierdut ochelarii. Dacă ai nevoie, îţi cumperi unii de urgenţă.

Trebuie, totuşi să ai în vedere că trebuie să te prezinţi la un consult, în viitorul apropiat. Motivul e simplu - cei mai mulţi dintre noi avem diferenţă de dioptrii între ochi. În general, oamenii sunt informaţi şi îşi cunosc dioptriile, aşa că ştiu ce să caute.

Problema poate fi alta. Am măsurat, la un moment dat, o pereche de ochelari cumpăraţi în acest fel şi dioptriile reale nu corespundeau cu eticheta”.

Tehnologie performantă pentru diagnostic  

„Combina pe care o folosim, în acest cabinet, pentru diagnosticarea afecţiunilor oculare este de generaţie nouă. Are patru componente - biomicroscopul, cu care putem vedem polul anterior al ochiului, un aparat de măsurat tensiunea oculară, şi un autorefractometru pentru stabilirea dioptriilor oculare.

În plus, mai avem şi foropter, care mie mi se pare un aparat destul de sofisticat, necesită şi din partea medicului o anumită îndemânare, dar şi din partea pacientului o colaborare mai bună. În mare parte, se pot diagnostica multe dintre bolile care apar la nivelul ochiului”, ne-a spus dr. Drozan.

Citit 6826 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.