Doliu în comunitatea ţigănească din Iveşti: A murit bulibaşa Istrate Stănescu

Doliu în comunitatea ţigănească din Iveşti: A murit bulibaşa Istrate Stănescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Doliu în comunitatea ţigănească din Iveşti. Peste 100 de romi din judeţele Galati, Iaşi, Bacău şi Neamţ au participat ieri la înmormântarea bulibaşei Istrate Stănescu. La ceremonie au venit şi liderii comunităţilor de romi din Moldova. Bulibaşa Istrate Stănescu a murit la 81 de ani, după ce a condus comunitatea romilor din Iveşti mai bine de 40 de ani. Încă de pe vremea lui Gheorghiu Dej, el a militat pentru oprirea migraţiei cu cortul a ţiganilor căldărari şi a pus bazele comunităţii de la Iveşti, cea mai mare aşezare cu populaţie romă din judeţul Galaţi. “Pentru noi a reprezentat un exemplu. A ştiut să păstreze pacea între români şi ţigani. A ştiut să îşi câştige respectul tuturor. I-a ajutat pe toţi cei care au ajuns la el cu probleme”, ne-a declarat Vasile Stănescu, bulibaşa comunităţilor de romi din Lieşti.

Istrate Stănescu era cunoscut drept cel mai bătrân bulibaşă din România, fervent militant pentru păstrarea şi conservarea tradiţiilor ţigăneşti. “A fost unul dintre puţinii lideri care nu au admis nicio abatere de la normele ţigăneşti ala cum sunt ele transmise din moşi-strămoşi. Dar, cu toate astea, a reuşit să oprească migraţia ţiganilor, convingându-i că îşi pot păstra obiceiurile chiar dacă nu merg dintr-o localitate în alta. Cei care sunt acum lideri au împrumutat prea mult din modernism. Sper ca fiul lui Istrate să continue pe această linie şi să facă cinste numelui tatălui său”, ne-a spus Viorica Gotu, preşedinta Alianţei Romilor din Galaţi.

Întreaga comunitate a participat la înmormântarea bătrânului bulibaşă. Alături de familia îndurerată au fost prezenţi liderii comunităţilor de romi din Bacău, Iaşi şi Piatra Neamţ. Nu a lipsit nici fanfara, care a însoţit cortegiul până la cimitir. Slujba de înmormântare a fost oficiată de trei preoţi, printre care şi protopopul de Galaţi. Istrate Stănescu, unul dintre cei mai bogaţi 50 de romi din Romania, a predat frâiele comunităţii de romi din Iveşti fiului său, Ferdinand Stanescu.

Citit 6454 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Ianuarie 2013 09:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.