Birocraţie printre lansete: Patru taxe şi avize pentru pescarii sportivi
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Birocraţie printre lansete: Patru taxe şi avize pentru pescarii sportivi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Birocraţia încâlceşte firele de pescuit sportiv. Deşi, teoretic, ar trebui să fie foarte simplu să practici pescuitul recreativ şi sportiv, adică să plăteşti o simplă taxă, realitatea arată că e nevoie de patru permise / autorizaţii / avize. E drept, două sunt gratuite, iar celelalte două costă, împreună, în jur de 60-70 de lei.

După ce, în urmă cu două săptămâni, anunţam că pentru a putea pescuit în 2013 un pescar sportiv trebuie doar să îşi achita taxa anuală de 30 de lei, mai multe organizaţii ne-au adus la cunoştinţă că lucrurile nu sunt chiar atât de simple. "Pe lângă permisul eliberat de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), cu plata taxei de 30 de lei pentru anul în curs, mai este nevoie şi de o autorizaţie din partea Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS), care a obţinut dreptul de a organiza pescuitul pe întreg teritoriul judeţului Galaţi. Ei au dreptul să impună o taxă, însă nu este vorba despre sume mari. Taxa poate fi, conform legii, pentru o săptămână, o zi sau pe tot anul. Toate asociaţiile care au fost autorizate să organizeze pescuitul pentru anumite zone din ţară propun nişte tarife, care urmează a fi aprobate de ANPA. Când cuantumul va fi aprobat, va fi publicat pe site-ul instituţiei", ne-a declarat şeful filialei Galaţi a ANPA, Vasile Bocăneală.

Taxă la AJVPS Galaţi

Directorul AJVPS Galaţi, Vladimir Talpeş, ne-a confirmat faptul că pescarii trebuie să obţină o autorizaţie şi din partea organizaţiei pe care o conduce, dar nu a făcut deocamdată publice tarifele pe care le-a înaintat ANPA spre aprobare. "Pescarii sportivi care sunt membri ai asociaţiei noastre nu plătesc această taxă, doar cei care deţin un permis ANPA şi vor să pescuiască în Galaţi trebuie să o plătească. Din punctul nostru de vedere, este mai simplu să vină la noi pentru că noi le oferim totul. Tot noi ne ocupăm şi de avizul de la Poliţia de Frontieră", a declarat Vladimir Talpeş. Un membru AJVPS plăteşte în jur de 60 de lei pe an, bani în care intră şi taxa anuală pentru permisul ANPA.

Avize de la AJPS şi Poliţia de Frontieră

Deşi a trecut prin numeroase scandaluri, o altă asociaţie, Asociaţia Judeţeană a Pescarilor Sportivi (AJPS), încă se ocupă de Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior, potrivit şefului ANPA GAlaţi, Vasile Bocăneală. "Pentru a pescui în această zonă e nevoie de un aviz de la AJPS, însă acest aviz este gratuit, ei nu au voie să ceară bani nici măcar pentru accesul în parc", a mai spus Vasile Bocăneală.

Ultimul act de care mai au nevoie pescarii este cel pentru zona de frontieră. Avizul Poliţiei de Fontieră este gratuit, însă, deocamdată nu se ştie când se vor putea depune cereri în acest sens. Trăgând linie, realizăm că dacă vrei să pescuieşti în Prut, ai nevoie de nu mai puţin de patru acte: permisul de pescuit ANPA vizat la zi, autorizaţia din partea AJVPS şi avizele de la Poliţia de Frontieră, respectiv AJPS.


Ce acte îţi trebuie ca să mergi la pescuit

* Permisul ANPA vizat la zi (30 de lei) - plata taxei este, deocamdată, echivalentă cu viza pe 2013

* Autorizaţia din partea AJVPS (gratuită pentru membrii AJVPS, iar pentru ceilalţi cuantumul urmează a fi aprobat de către ANPA)

* Avizul Poliţiei de Frontieră (gratuit) - pentru cei care doresc să pescuiască în zonele de frontieră

* Avizul AJPS (gratuit) - pentru cei care doresc să pescuiască în Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior.


Citit 7373 ori Ultima modificare Luni, 28 Ianuarie 2013 17:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.