Campanie VL "Tu ştii ce face administratorul tău?": Luptă în stil mafiot între două asociaţii de proprietari

Campanie VL "Tu ştii ce face administratorul tău?": Luptă în stil mafiot între două asociaţii de proprietari
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Conflictul s-a materializat în 140 de procese civile şi penale * Daniel Miron, fostul şef al IPJ Galaţi, acuzat că s-ar fi implicat în acest caz


Asociaţia 761 din cartierul gălăţean Micro 14. Povestea acestei asociaţii, care cuprinde 428 de apartamente, pare desprinsă din filmele cu mafioţi. În anul 2006, conform administratorului de la acea vreme, din 428 de plătitori de întreţinere, aproximativ 120 erau rău-platnici, acumulându-se datorii către furnizori în valoare de aproximativ 180.000 de lei. "La ora aceea, am convocat o şedinţă, pentru a vedea cum se poate rezolva situaţia. Pe de altă parte, în data de 3 ianuarie 2007, datornicii au spart sediul asociaţiei şi au furat actele de acolo. Am chemat Poliţia, care în loc să îi oprească, deşi avea posibilitatea, la faţa locului deplasându-se trei echipaje, a ales să ne spună că au venit pentru a se asigura că nu păţim nimic rău. După ce au luat actele, au declarat pierdută ştampila asociaţiei şi au creat o nouă asociaţie”, ne-a declarat Mihaela Smadu, care la momentul respectiv ocupa funcţia de administrator.

Mai mult, s-a înfiinţat o nouă asociaţie, care poartă denumirea “Asociaţia de Proprietari 761 Albina”. Această asociaţie i-a prelat pe datornicii de la asociaţia 761. “Această asociaţie este o căpuşă politică. Datornicilor li s-au făcut fişe cu sold zero, iar toţi cei 120 de datornici s-au ales cu datoriile radiate”, ne-a explicat şi Ion Petrică, vicepreşedintele asociaţiei 761. “Prin instanţă am obţinut executarea silită a 16 dintre aceşti datornici de mai bine de cinci ani de zile, însă inclusiv executorul judecătoresc refuză să îşi facă datoria“, ne-a spus Marin Frunză, fostul administrator.

“Noua asociaţie, 761 Albina, a primit ajutor de la fosta conducere a Primăriei, după ce asociaţia 761 a executat silit Primăria. Nu era o sumă mare, însă era vorba de principiu. Pe scurt, în 2003, oamenii din Primărie şi-au însuşit banii pe zece zile din subvenţia de căldură, bani pe care noi i-am recuperat în instanţă”, a mai spus Mihaela Smadu.

De altfel, în ultimii cinci ani s-au înregistrat numeroase procese între asociaţiile de proprietari 761 şi 761 Albina. Conducerea asociaţiei 761 susţine că rivalitatea dintre cele două asociaţiii are la bază o delapidare de fonduri, în valoare de aproximativ 18 miliarde de lei vechi, bani încasaţi ilegal de asociaţia rivală, care nu ar avea personalitate juridică.

Dosare penale, fără număr

Marin Frunză, preşedintele asociaţiei 761, a făcut plângeri inclusiv la Preşedinţie, pentru a scoate în evidenţă modul în care politica a ajuns inclusiv la nivelul de scară de bloc. Mai mult, în urma unor sesizări, Poliţia Galaţi a declinat către DNA, la sfârşitul lunii ianuarie 2013, dosarul de cercetare al lui Daniel Miron, fostul şef al IPJ Galaţi, despre care Frunză spune că le-ar fi dat ordin poliţiştilor de la Secţia 4 să păzească jefuirea administraţiei. ”Toţi sunt mână în mână. Daniel Miron s-a folosit de faptul că este finul lui Dan Nica, pentru a se sustrage consecinţelor ordinelor pe care le-a dat. Am făcut demersuri inclusiv la Preşedinţie, pentru a vedea cum se poate rezolva situaţia. Deşi unele dintre sentinţe sunt definitive, am apelat la toate organele competente ale statului pentru a încerca să avem parte de un proces echitabil în acest caz. Practic noua asociaţie i-a preluat ilegal pe debitori, ştergându-le datoriile, iar pe de altă parte Apaterm şi Apă Canal ne impută nouă ce ar trebui să plătească ei”, a mai spus acesta. În acest moment, 20 din cele 22 de blocuri care se află în litigiu primesc apă rece după program, în timp ce furnizarea apei calde a fost sistată.

Peste 100 de procese

Preşedintele asociaţiei 761 Albina spune că, de fapt, asociaţia sa a căzut victimă relei credinţe dovedite de conducătorii asociaţiei 761. Vasile Tălmaciu spune că au fost intentate peste 100 de procese civile şi 40 de procese penale împotriva asociaţiei pe care o conduce. ”În acest moment, asociaţia 761 Albina este încă pe rolul instanţei, pentru constituire. Singurul motiv pentru care nu suntem încă înscrişi la Circa Financiară este reprezentat de faptul că aceşti oameni ne-au pus piedici pe toate căile. Ei nu respectă nişte hotărâri judecătoreşti rămase definitive. Noi suntem legali, dar nu suntem înscrişi. Avem peste 380 de apartamente în oblăduire”, a spus acesta. Pe de altă parte, Vasile Tălmaciu susţine că Marin Frunză este îndrăgostit de procese. ”Frunză este cel mai mare procesoman din zona Moldovei”, a mai spus acesta.

Citit 3789 ori Ultima modificare Luni, 18 Februarie 2013 17:45

9 comentarii

 • postat de pescarita
  Marți, 19 Februarie 2013 17:53
  toti administratorii au vile la tara dar cine sai controleze/
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Marți, 19 Februarie 2013 16:22
  Un sfat foarte bun :


  Singura SANSA este crearea de ASOCIATIE DE PROPRIETARI pentru fiecare BLOC in parte !

  Daca toti locatarii unui singur bloc semneza crearea unei asociatii de proprietari, in termen legal, desprinsa din asociatia de proprietari "mama" atunci aceasta noua asociatie de proprietari isi poate avea propriul viitor si propria soarta !

  chiar daca se poate aduce ceva datorii (partea de datorii care revin datorita celor care raman datornicii de la blocul in cauza) totusi acestea se pot recupera de la datornicii blocului ! SI MAI ALES daca nu recupera, macar LIMITA !

  DE URGENTA luati un avocat si studiati repede cum sa infiintati o noua asociatie LEGALA si care sa SE DESPRINDA LEGAL din asociatia "mama" (ca sa nu zic "mamut") in care deja furtul este la scara mare si nu mai stie nimeni exact ce si cum.

  Mult succes !

  PS: dupa aceea racordarea individuala la apa rece, si la revedere..
  0
  0
  Raportează
 • postat de Rica fara frica
  Marți, 19 Februarie 2013 15:32
  Ai dreptate @Rica! Eu stiu administratori care nu au aplicat asa cum trebuie ajutoarele de caldura si pentru ca omul obisnuit nu stie si nu se informeaza, ei au avut prilejul sa-si "ajute" niste locatari. Daca mai pui la socoteala si faptul ca in unele asociatii presedintele si sefii de scara sunt scutiti de la intretinere, uite cum creste cheltuiala celor care nu au pile la asociatie! Cand si cati dintre noi o sa pricepem ca atat pe administrator cat si pe presedinte, comitet si cenzori NOI II PLATIM si prin urmare avem tot dreptul sa le cerem socoteala. Chestia cu stergerea penalitatilor este cat se poate de reala. Am fost azi la apaterm si mi-au dat procedura de stergere si un model de adeverinta cu care sa ma duc la asociatie. Am inteles ca e valabila cu 1 februarie si ca trebuie sa vina administratora sa se confrunte cu ce datorii figureaza in evidenta la apaterm. Dupa aia trebuie sa se decida conducerea asociatiei cum o sa faca, daca se angajeaza la nivel de asociatie sau ne lasa pe fiecare dintre noi. Eu stau intr-o asociatie cu vreo 8 blocuri, ar trebui sa fiu nebun de tot sa ma bazez ca toti datornicii din cele 8 blocuri o sa-si plateasca datoria. O sa cer sa ma lase pe mine sa-mi vad de treaba mea si sa ma angajez ca platesc DATORIA MEA iar Apaterm va sterge din datoria asociatiei PENALITATILE MELE asa ca si asociatia va sterge penalitatile din FISA MEA si nu din fisele altora, dupa bunul lor plac.
  0
  0
  Raportează
 • postat de sandita
  Marți, 19 Februarie 2013 15:00
  Intrucat sunt un bun platitor al serviciilor oferite nu doresc decat sa traiesc in conditii decente (apa calda ,rece si caldura) ceea ce nu se intampla in cazul meu datorita proceselor interminabile dintre cele 2 asociatii.Oare pana cand ?Ne ajuta cineva ?Ne aude cine trebuie strigatul disperat?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Rică
  Marți, 19 Februarie 2013 11:10
  Haita. În învălmăşeală este greu să-l vezi pe cel care muşcă. Asociaţii, federaţii etc. De fapt doar câţiva muşcători adevăraţi. Conducătorii acestor entităţi. Micro 14, un cartier în care o asociere ar trebui să fie la nivel de scară. Cel care trăieşte bine într-o asociere de 400-500 de apartamente este administratorul şi susţinătorul acestuia adică primărie, federaţia asociaţiilor şi cel mai important BENEFICIARII DE AJUTOR DE ÎNCĂLZIRE. Invit locatarii să studieze listele de plată, chear şi ziariştii, dacă sunt nominalizaţi beneficiarii acestor ajutoare aşa cum prevede legea.Marea majoritate, a acestor beneficiari au maşini foarte tari în faţa blocului. Asociaţia 761- 428 apartamente, asociaţia 765-aproximativ 550.Prea multe, dar foarte bănoase. La 765, stăpâna asociaţiei doamna Stan. Taie şi spânzură. Vin 1 martie, 8 martie, prima de concediu, de miel, de porc, de vară, de toamnă etc. lista de plată va fi umflată cu cheltuieli suplimentare. S-ar părea că cei mai interesaţi de penalităti sunt administratorii şi preşedinta federaţiei la nivel local. Oare de ce? Miere, lături, Din care se ridicau vile.Urmăriţi ştergerea acestor penalităţi să vedeţi câţi administratori vor da faliment şi câţi sunt pasibili de puşcărie. Cel mai bine contracte individuale. Contorizare individuală. Administratorului îi sunt mai mult decât suficient două ore pe zi pentru a vedea dacă acoperişul mai este la locul lui, dacă femeia de serviciu plimbă mătura pe unde trebuie şi dacă apă canal a înregistrat şi facturat toţi stropii de ploaie. În acest fel scapă de grija puşcăriei. Dacă penalităţile vor fi şterse de peste tot şi cu federaţia asociaţiilor şi administrator şi fără ei. Cei care se vor lăsa păcăliţi şi vor plăti aceste penalităţi să fie conştienţi că aceşti bani vor ajunge în buzunarele profitorilor.Solicit ziariştilor, care scriu pe această temă, să ceară conducerii federaţiei asociaţiilor de proprietari pe plan local un punct de vedere referitor la contractele individuale pentru utilităţi. Din articolul de sâmbătă reiese că noi consumatorii trebuie să plătim o grămadă de intermediari.
  0
  0
  Raportează
 • postat de locatar 761 albina
  Marți, 19 Februarie 2013 08:49
  sunt locatar al acestei asociatii. de ce nu ati luat interviu ambelor parti? in 2006 a avut loc o adunare a locatarilor, adunare convocata de locatarii care nu erau multumiti de furturile madamei smadu si minunatului domn frunza. s a votat cu peste 50% demiterea lor si s a ales un nou administrator. madama s a suparat ca i a disparut ciolanul si nu avea vila terminata si asa a inceput sa mearga la tribunal. au deschis peste 100 de procese si cer miliardele pe care ei ar fi putut sa le fure in acesti ani de cand lumea nu mai plateste la ei. incaseaza de la cateva apartamente si nu plateste nimic, doar salariile lor. daca cele 428 de locatari ar fi dorit sa se afle sub buna organizare a madamei, de ce doar 20 platesc acum la asociatia dumnealor? de ce restul, de 400 platesc la asociatia 761 albina? nebuni, nu au ce sa faca cu banii! ca la balamuc, astea sunt asociatiile galatene
  0
  0
  Raportează
 • postat de proprietar care isi plateste datoriile la Asociatia 761 Albina
  Marți, 19 Februarie 2013 08:22
  Daca citeste cineva aceste comentarii:FACETI CEVA IN ACEST SENS.m-AM SATURAT SA MI SE DEA APA CU PORTIA IN CONDITIILE IN CARE AM 0 CHELTUIELI LA INTRETINERE. eSTE DREPTUL MEU SA MI SE DEA APA. apa OAMENI BUNI, O NEVOIE DE BAZA A FIECARUIA DINTRE NOI. dOMNULE PRIMAR LUATI ATITUDINE. sI NE MAI MIRAM DECE SUNTEM VAZUTI ca NISTE CERCETORI IN ALTE STATE: SI NOI CERSIM LA RANDUL NOSTRU apa, doar apa.
  Justitia e degeaba. Cum sa ai atatea procese si sa nu rezolvi absolut nimic. E inadmisibil!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ariel
  Marți, 19 Februarie 2013 08:18
  de ce nu spuneti ca d-na smadu si-a facut vila din banii asociatiei? de ce nu spuneti ca actuala asociatie 761 are 40 de aparatamente? de ce nu spuneti ca smadu si frunza dau in judecata pe toata lumea pentru toate aberatiile posibile?
  inainte de a publica un articol va rog sa nu mai fiti partinitori domnule liviu ghinea
  0
  0
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Marți, 19 Februarie 2013 02:36
  Daca ati spus dan nica ati tras apa! nu e fin... e AFIN...de la AFINE... DE PADURE... pacat ca nu e PADUREA SPANZURATILOR... PACAT MARE...
  PENTRU A FI O TARA MARE... TREBUIE UN DICTATOR TARE!... basell e doar un pion mititel.... si nu e dictator... dictatorul tine cu propriul popor...

  In tara romanica nu ma mai mira nimic... ca-n replica de clishe-uri hollywood-iene: SINGURA REGULA: NU EXISTA REGULI!.... la noi ar fi: AI AFINE SI AFINI... AI COPACUL CEL MAI PLIN!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.