Campanie VL "Tu ştii ce face administratorul tău?": Luptă în stil mafiot între două asociaţii de proprietari

Campanie VL "Tu ştii ce face administratorul tău?": Luptă în stil mafiot între două asociaţii de proprietari
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Conflictul s-a materializat în 140 de procese civile şi penale * Daniel Miron, fostul şef al IPJ Galaţi, acuzat că s-ar fi implicat în acest caz


Asociaţia 761 din cartierul gălăţean Micro 14. Povestea acestei asociaţii, care cuprinde 428 de apartamente, pare desprinsă din filmele cu mafioţi. În anul 2006, conform administratorului de la acea vreme, din 428 de plătitori de întreţinere, aproximativ 120 erau rău-platnici, acumulându-se datorii către furnizori în valoare de aproximativ 180.000 de lei. "La ora aceea, am convocat o şedinţă, pentru a vedea cum se poate rezolva situaţia. Pe de altă parte, în data de 3 ianuarie 2007, datornicii au spart sediul asociaţiei şi au furat actele de acolo. Am chemat Poliţia, care în loc să îi oprească, deşi avea posibilitatea, la faţa locului deplasându-se trei echipaje, a ales să ne spună că au venit pentru a se asigura că nu păţim nimic rău. După ce au luat actele, au declarat pierdută ştampila asociaţiei şi au creat o nouă asociaţie”, ne-a declarat Mihaela Smadu, care la momentul respectiv ocupa funcţia de administrator.

Mai mult, s-a înfiinţat o nouă asociaţie, care poartă denumirea “Asociaţia de Proprietari 761 Albina”. Această asociaţie i-a prelat pe datornicii de la asociaţia 761. “Această asociaţie este o căpuşă politică. Datornicilor li s-au făcut fişe cu sold zero, iar toţi cei 120 de datornici s-au ales cu datoriile radiate”, ne-a explicat şi Ion Petrică, vicepreşedintele asociaţiei 761. “Prin instanţă am obţinut executarea silită a 16 dintre aceşti datornici de mai bine de cinci ani de zile, însă inclusiv executorul judecătoresc refuză să îşi facă datoria“, ne-a spus Marin Frunză, fostul administrator.

“Noua asociaţie, 761 Albina, a primit ajutor de la fosta conducere a Primăriei, după ce asociaţia 761 a executat silit Primăria. Nu era o sumă mare, însă era vorba de principiu. Pe scurt, în 2003, oamenii din Primărie şi-au însuşit banii pe zece zile din subvenţia de căldură, bani pe care noi i-am recuperat în instanţă”, a mai spus Mihaela Smadu.

De altfel, în ultimii cinci ani s-au înregistrat numeroase procese între asociaţiile de proprietari 761 şi 761 Albina. Conducerea asociaţiei 761 susţine că rivalitatea dintre cele două asociaţiii are la bază o delapidare de fonduri, în valoare de aproximativ 18 miliarde de lei vechi, bani încasaţi ilegal de asociaţia rivală, care nu ar avea personalitate juridică.

Dosare penale, fără număr

Marin Frunză, preşedintele asociaţiei 761, a făcut plângeri inclusiv la Preşedinţie, pentru a scoate în evidenţă modul în care politica a ajuns inclusiv la nivelul de scară de bloc. Mai mult, în urma unor sesizări, Poliţia Galaţi a declinat către DNA, la sfârşitul lunii ianuarie 2013, dosarul de cercetare al lui Daniel Miron, fostul şef al IPJ Galaţi, despre care Frunză spune că le-ar fi dat ordin poliţiştilor de la Secţia 4 să păzească jefuirea administraţiei. ”Toţi sunt mână în mână. Daniel Miron s-a folosit de faptul că este finul lui Dan Nica, pentru a se sustrage consecinţelor ordinelor pe care le-a dat. Am făcut demersuri inclusiv la Preşedinţie, pentru a vedea cum se poate rezolva situaţia. Deşi unele dintre sentinţe sunt definitive, am apelat la toate organele competente ale statului pentru a încerca să avem parte de un proces echitabil în acest caz. Practic noua asociaţie i-a preluat ilegal pe debitori, ştergându-le datoriile, iar pe de altă parte Apaterm şi Apă Canal ne impută nouă ce ar trebui să plătească ei”, a mai spus acesta. În acest moment, 20 din cele 22 de blocuri care se află în litigiu primesc apă rece după program, în timp ce furnizarea apei calde a fost sistată.

Peste 100 de procese

Preşedintele asociaţiei 761 Albina spune că, de fapt, asociaţia sa a căzut victimă relei credinţe dovedite de conducătorii asociaţiei 761. Vasile Tălmaciu spune că au fost intentate peste 100 de procese civile şi 40 de procese penale împotriva asociaţiei pe care o conduce. ”În acest moment, asociaţia 761 Albina este încă pe rolul instanţei, pentru constituire. Singurul motiv pentru care nu suntem încă înscrişi la Circa Financiară este reprezentat de faptul că aceşti oameni ne-au pus piedici pe toate căile. Ei nu respectă nişte hotărâri judecătoreşti rămase definitive. Noi suntem legali, dar nu suntem înscrişi. Avem peste 380 de apartamente în oblăduire”, a spus acesta. Pe de altă parte, Vasile Tălmaciu susţine că Marin Frunză este îndrăgostit de procese. ”Frunză este cel mai mare procesoman din zona Moldovei”, a mai spus acesta.

Citit 3861 ori Ultima modificare Luni, 18 Februarie 2013 17:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.