Războiul inginerului Coşovliu. Construcţiile pe Faleză, o ruletă rusească
Foto: Foto: Victor Cilincă

Războiul inginerului Coşovliu. Construcţiile pe Faleză, o ruletă rusească
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Presiuni, politice şi de afaceri, ne puteau juca viaţa * „Mazilirea” specialistului incomod


Presiunea constantă al interesului unui câştig mare, cu orice preţ, a făcut ca, de decenii, înainte şi după revoluţie, specialiştii să fie forţaţi să aprobe construcţii, mici şi mari, pe şubreda Faleză, punând astfel în pericol oraşul şi oamenii. Unul dintre cei aflaţi în linia întâi, care a reuşit să reziste acestui război psihologic, este dr. ing. Octavian Coşovliu, fost director tehnic al Institutului de Proiectare (IPJ) din Galaţi, care a adus contribuţii remarcabile în activitatea de cercetare şi proiectare din domeniul construcţiilor, profesor la Universitate, specalist în loess-ul gălăţean (astfel de soluri speciale se mai găsesc la Brăila, în America de Sud, China etc.), membru, printre multe alte foruri de prestigiu, al Academiei de Ştiinţe din New York.

Nica, Năstase şi Iliescu: presiuni pentru blocuri… în aer!

După 1989 nu a mai fost numai presiunea politică a câte unui prim-secretar care voia să construiască locuinţe, mulţi investitori au vrut mare profit din construcţia de blocuri şi vile cu vedere frumoasă, apropiindu-se de zona interzisă, punând în pericol stabilitatea Falezei. „Ei, eu n-am fost de acord, dar imediat după asta, [directorul Proiect SA, fostul IPJ, Mircea] Chiriac m-a scos la pensie şi în condiţiile astea IPJ-ul a început să fie de acord”, spune specialistul, convins că, şi pe piloni, va ceda Faleza, chiar dacă nu şi blocurile înalte, rămase... în aer! „Când au făcut primul bloc pe Faleză, tot atunci voia şi episcopul să pună biserica şi Chiriac, Dumnezeu să-l ierte, a fost obligat să mă cheme: „Domnu´ Coşovliu, ce facem?” N-am fost de acord. „Domnule, trebuie să punem [blocuri], că a venit ministrul Nu-ştiu-care – Nica era atunci cel mai mare om care decidea, împreună cu [premierul] Năstase şi cu Iliescu; Beuran era prefect. Neapărat punem blocuri pe Faleză!” I-am spus: eu blocuri pot să fac, dar nu mă pricep să stabilizez Faleza. La cutremur, creşte presiunea apei în pori, se diminuează cam de zece ori şi coeziunea şi unghiul de frecare internă la loess şi se produce prăbuşirea. Şi am reactualizat studiul de stabilitate, în laboratoarele IPTANA Bucureşti. „Dar case?” Case putem face, dar pe piloţi de beton armat de 16 metri adâncime. „Păi da´ costă coloanele mai mult decât casa!” Păi, dacă ţi-a venit pe chelie să faci bloc acolo, plăteşte! E iraţional, e nebunie!”

Citit 7828 ori Ultima modificare Luni, 04 Martie 2013 18:58

17 comentarii

 • postat de bestiadebine
  Vineri, 08 Martie 2013 12:54
  Sa ne traiti maestre.
  Ne-ati fost calauzitor zeci de ani.
  Pacat ca bunul dumneavoastra simt, OM EDUCAT PRIN EXCELENTA, a fost pus la mezat de popandai de doi bani.
  In manualele de bune maniere, bunul simt al barbatilor se imparte in trei categorii: prin excelenta, prin accident si NESIMTITI.
  PROCENTE? In afara de dumneavostra, nu am intalnit inca pe al doilea OM educat prin excelenta! Nu cred ca exista un coleg sau colega care sa se fi simtit macar jenat/jenata de atitudinea DUMNEAVOASTRA!
  Pana si la discutiile de aici au postari niste "slujbasi politruci".
  Colegul cu loesul si RUSIA. Nu a citit (necum invatat) ca acea roca sedimentara este de DOUA CATEGORII.
  / categoria "A" cu tasari de 10%, multe locuri din lume;
  / categoria "B" cu tasari de 20%, cele precizate de maestru. Doar 3 in lume.
  Maestrul baterist de jazz ESTE o MARE LUMINA in viata celor care il cunosc. Pe care i-a condus si invatat.
  Prin exemplul personal, sa spuna SARUT MANA ORICAREI FEMEMEI, BUNA ZIUA ORICARUI BARBAT.
  Maestrul care se trezea transpirat dimineata ca a visat o conversatie in una din cele 5 limbi straine CUNOSCUTE LA PERFECTIE , alte patru 80% si tremura toata ziua ca securitatea il va cauta, la raport!
  La sfatul DOMNIEI SALE, puneam pe birou cartile politice la moda si lucram dupa cele corecte din sertar. Dosarul SECU crestea in inaltime.
  Unghiul de rupere al loesului este 20 de grade. Luati nivelul Dunarii la etiaj, trasati cele 20 de grade. Veti fi innebuniti unde ajunge. In mijlocul strazii Partizanilor sau cum s-o fi numind astazi.
  Cred ca sufletul domniei sale este repartizat 80% IPJ-ului si, astazi, 20% fiicei sale.
  Ce anume m-a hotarat sa postez? Parerea Domniei sale: NU VOI LASA BESTIILE ASTEA SA NE DISTRUGA VISUL. MUNCA!
  Pacat de eroarea de apreciere, MAESTRE! Javrele sunt mult mai bine astazi in Romania.
  De aceea ne intelegem, de aceea va VENEREZ! Dupa parintii mei.

  IN NUMELE TUTUROR COLEGILOR PE CARE I-ATI INDRUMAT SI SFATUIT, VA MULTUMIN.
  0
  3
  Raportează
 • postat de un om de bine ca si cei din consiliul de adminstratie
  Miercuri, 06 Martie 2013 13:12
  Marii specialisti din consiliul de administratie a S.C. PROIECT S.A. in frunte cu marea managera nu au decat un singur scop : falimentarea societatii pentru foloase proprii !!!!!! Prin minciuni si intimidare Gheorghe Janeta si Obreja Mariana salariate ale societatii si puse pe lista de disponibilizari ( Gheorghe Janeta pentru concurenta impotriva firmei la care inca este angajata si Obreja Mariana care nu stim pentru ce a luat atatia amar de ani salariu mutand o hartie dintr-o parte in alta ) avand in spate oameni grei asa cum le place sa se laude peste tot , in persoana sorei lui ISTRATE de la VEGA 93 , madam Popoiu Zoica , au manipulat o mana de oameni creduli - pensionarii actionari ai societatii ! CE URMARESTE ACEST CONSILIU DE ADMINISTRATIE ? PRAFUL SI PULBEREA IN URMA LOR !
  MARII OAMENI DE BINE !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mihai STROILA
  Miercuri, 06 Martie 2013 12:51
  Dl Ion Cetateanu , fiecare cu informatiile si certitudinile sale.Eu le am pe ale mele si am oarecum siguranta ca sunt reale!
  Presedintele Ion ILIESCU este inginer hidroenergetician,asa scrie in DIPLOMA sa de INGINER, asa figureaza in a analele I.P Bucuresti, in CV sau si in multe proiecte si studii hidroenergetice de amploare din tara si din afara.
  A fost printre colaboratorii de marca ce au realizat Barajul Portile de Fier I, a fost seful Proiectului de Amnajare Hidroenergetica a raului OLT, a lucrat la Schema Hidrotehnica si Aductiunea in Biefuri a Sistemului de IRIGATII Sadova -Corabia.De asemenea a fost implicat ca specialist la amenajarea Lacului Balaton etc.
  Eu ma feresc de comparatii ca cele facute de dv.Si apreciez deopotriva ca specialisti si pe dl . Iliescu , dar si pe dl Cosovliu .Putem avea oricand discutii civilizate si la obiect pe aceasta tema si nu numai.
  0
  1
  Raportează
 • postat de un om de bine
  Miercuri, 06 Martie 2013 10:19
  Pentru comentariul postat de Faleza dunarii TOATA STIMA SI RESPECTUL .... Ati pus punctul pe "i" ....
  Asta avem cu asta defilam... multi dintre pensionarii actionari au fost BOTANISTI...au votat un nume in CA.
  Habar nu au avut ce voteaza ca de obicei(vezi alegeri parlamentare). Li s-au promis bani, multi bani pe cladire si ca o sa se imbogateasca, iar ei pentru un BAN PROMIS au semnat. O sa primeasca de n-o sa poata duce.... se vor scoate din saracie.... O SA IA TOTUL onor CONSILIUL DE ADMINISTRATIE supranumit * TERMINATOR III*..... daca o sa aiba ce .... si o sa distruga munca atator oameni care nu si-au facut decat datoria....MARE PACAT... ACTIONARILOR S-AU FOLOSIT DE VOI, cum se practica in tara noastra. Toata lumea se foloseste de pensionari ca nu au prea multi neuroni si nu mai gandesc aud doar ce le place.. "O SA PRIMESCA BANI..." conform cantecului "O SA CADA BANI DIN CER....PENTRU PENSIONARI".............

  Mult respect domnului dr.ing.Cosovliu Octavian. Imi pare rau ca stricam un articol al unui "MARE OM" cu spalatul rufelor din SC PROIECT SA.
  MULTA SANATATE SI VIATA LUNGA DOMNULUI INGINER COSOVLIU.
  0
  0
  Raportează
 • postat de faleza dunarii
  Marți, 05 Martie 2013 20:30
  Cu tot respectul cuvenit virstei si carieierei dumneavoastra, Domnule Cosovliu, cred ca alaturi de ilegalitatile de pe Faleza Dunarii ar fi trebuit sa vorbiti si despre ILEGALIATILE de la PROIECT SA, in special de cind CAMARILA Chiriac - Istrate (Vega'93) controleaza in mod despotic si ilegal acesta societate comerciala.
  M-ar fi bucurat sa spuneti presei despre noua componenta a Consiliului de Administratie (CA) societatii comerciale si de ilegalitatile care le comite zi de zi, in timp ce personalul este trimis acasa cu program redus.
  Spuneti Domnule Cosovliu cine sunt "noii" membrii ai CA - Proiect SA !!!
  Hai sa va ajut putin
  Presedinte CA - ing. geo. Rodica Toma ( actionar cu 0.06%) angajata CONSPROIECT SA
  Mebrii CA
  - profesor de istorie pensionar Chiriac M ( vaduva d-l ing Chiriac ( actionar 15%)
  - ec. pensionar Popoiu Z. ( sora lui Istrate VEGA'93 - actionar 4%) (economista marca Stegan Gheorghiu pentru cunoscatori)
  - ing Gheorghe Janeta ( actionar 4% - salariat al PROIECT SA - mai mult in concediu medical, timp in care lucreaza pentru firme concurente )
  Obreja Mariana ( fara studii superioare - actionar 0,01% - fosta disponibilizata a societatii pe motive de incompetenta profesionala )
  Hai sa sa ajut Domnule Cosovliu ;i sa va reimprospetez memoria cu noul Manager al PROIECT SA, numit de CAMARILA lui Istrate, in persoana jurist Racovita, nimeni alta decit mina dreapta a "penalului" Chelu, purtata de acesta prin diverse SIF-uri.
  Oare de ce a fost destituita Domna Director ing. Martolea, fosta dumneavoastra colaboratoare pe linie de rezistenta si inlocuita cu o "cioacla" de societati comerciale ???
  Este de remarcat Domnule Cosovliu ce (IN)competente manageriale are noul CA, ce manageri de incompetenta au preluat friiele, ce mario NESPECIALISTI au ajuns sa conduca aceasta societate, in timp ce inginerii, arhitectii (citi or mai fi ?) si proiectantii lucreaza doar 4 ore pe zi, fara perspectiva de asi lua salariile. Mi-o si inchipui pe martaloaga de madam Chiriac eclubind solutii tehnice la problemele Galatiului, prin prisma unei profesoare de istorie pensionata de mai bine de 15 ani, cum naiba au reusit 25% din actionari sa controleze 100% dintr-o societate. ... vai si amar pe mina cui vor incape si buzunarele cui va umfla acesta societate comerciala
  0
  0
  Raportează
 • postat de casu
  Marți, 05 Martie 2013 20:21
  Stima si respect DOMNULE PROFESOR. Calatoriile la Constanta cu ,,indecent de tanarul Iulian", raman cele mai frumoase momente traite la D.J.C.C. P.C.N. Galati. Fericiti cei ce traiesc zilnic in preajma dumneavoastra. Sanatate sa va dea Dumnezeu. Mi-as fi dorit nespus sa va fiu prieten
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Marți, 05 Martie 2013 20:17
  Nea Stroila esti neinformat ,Iliescu nu este specialist hidrotehnician si nici de imbunatatiri funciare ,asta pentru ca a terminat Fac de Electrotehnica in tara si Institutul Energhetic in URSS ,poate si altele de care vom afla cad o fi acces la arhive,trimis de Ana Pauker ,veche KGB-ista. . Singura tangenta a respectivului cu apele a fost perioada 1979-1984 ,cand a fost numit politic ,ca de altfel cum se faceau pe atunci numirile ,Presedinte al Consiliului National al Apelor . In ceea ce priveste imbunatatirile funciare ,inceputul dezastrului acestui sector a avut loc sub presdintia lui I. Iliescu ,pe timpul guvernelor Roman si Vacaroiu ,a continuat si continua si astazi.Asa ca mai usor cu marele specialist in imbunatatiri funciare ca rade si el nu numai curcile .......................Mare pacat sa-l asezi pe domnul Cosovliu alaturi de Ion Iliescu si mai ales profesional .
  0
  0
  Raportează
 • postat de Un pensionar fost student
  Marți, 05 Martie 2013 17:00
  Stimate domnule profesor sunt un pensionar fost student de al dumneavoastra din anii 70 si va multumim pentru tot ce a-ti facut pentru orasul Galati iar actualii politicieni inclusiv primarul Galatiului trebuie sa urmeze exemplul dv.Va doresc multa ,multa sanatate si putere de munca in continuare pentru ca stim ca sunteti un profesionist de savirsit.
  0
  0
  Raportează
 • postat de giga
  Marți, 05 Martie 2013 15:09
  si eu ma intreb de ce nepretuita sotie a fostului director chiriac impreuna cu gasca interesata ,nu doreste continuarea activitatii firmei, decat din dorinta de a se imbogati fara nici un aport?
  0
  0
  Raportează
 • postat de bogdan
  Marți, 05 Martie 2013 13:48
  Asta e tot articolul ?

  Merita dezvoltat...
  0
  1
  Raportează
 • postat de gaga
  Marți, 05 Martie 2013 13:46
  Ma intreb, ca un gaga ce sunt , daca Domnul Profesor Doctor Inginer are actiuni la PROIECT SA , daca este de acord cu stimabialanepretuitavaduva a defunctului chiriac sa se desfiinteze institutul in favoarea gloabelor aservite vega . Ca un om ce a servit numai intereselor celor de bine,e de importanta maxima ce are de zis distinsul profesor...pen'ca daca incape institutul pe mana celor ce habar nu au de "meserie ",constructiile vor cadea la prima miscare a pamantului.Ca primarul n-are habar , nu ma mira !ca cei care mai sunt activi nu tipa,iar nu ma mira !!!! Dar ca un SPECIALIST nu are nimic de zis,ma face sa cred ca e specialist doar pentru pupin...sti ! Tovarasi ! eu atat am avut de spus !!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de gaga
  Marți, 05 Martie 2013 13:45
  Ma intreb, ca un gaga ce sunt , daca Domnul Profesor Doctor Inginer are actiuni la PROIECT SA , daca este de acord cu stimabialanepretuitavaduva a defunctului chiriac sa se desfiinteze institutul in favoarea gloabelor aservite vega . Ca un om ce a servit numai intereselor celor de bine,e de importanta maxima ce are de zis distinsul profesor...pen'ca daca incape institutul pe mana celor ce habar nu au de "meserie ",constructiile vor cadea la prima miscare a pamantului.Ca primarul n-are habar , nu ma mira !ca cei care mai sunt activi nu tipa,iar nu ma mira !!!! Dar ca un SPECIALIST nu are nimic de zis,ma face sa cred ca e specialist doar pentru pupin...sti ! Tovarasi ! eu atat am avut de spus !!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mihai STROILA
  Marți, 05 Martie 2013 12:19
  Din capul locului tin sa precizez ca port un deosebit sentiment de respect , recunostinta si pretuire domnului dr. ing. Octavian COSOVLIU.Inginer constructor de mare valoare,cu gandire independenta,serios in preocupari, dar si consecvent si curajos in actiuni.Specialist reputat in profesiunea sa,echilibrat si hotarat,modest si totodata cu mare autoritate.S-a preocupat o viata intreaga, lasand la o parte vitregia timpurilor trecute,invidia, indolenta si nepasarea celor din jur, studiind aprofundat si aplicand tehnologii noi pentru terenurile de fundare specifice zonei Galati -Braila, luand pe proprii umerii povara adversitatii acestor tipuri de sol,loessuri sensibile la umezire, cu efecte grave pentru constructiile din zona noastra.
  Nu pot sa fiu de acord cu imprastierea vinei pe politicienii vremurilor trecute .Specialistul sa ramana specialist. Mai ales ca dl . presedinte Ion ILIESCU a fost si ramane de asemenea un renumit specialist hidrotehnician si imbunatatiri funciare. Vremurile au vremuit cu bune si cu mult mai putin bune.De aceea trebuie preocupari sa ne adaptam clipe prezente si sa indreptam ce s-a stricat sau ce nu a respectat normele tehnice. Si aici ma refer la acesta BIJUTERIE DUNAREANA- FALEZA DUNARII de la GALATI ,construita si conceputa sa reziste chiar cu aceasta incarcatura de coasta sau de bazin cu pierderile de apa actuale si influenta terenului cunoscut. Dar trebuie interventia ferma a specialistului. Si dl. ing Octavian COSOVLIU mai are forta de implicare si interventie.Si ma bucur nespus caci constat ca modest si onest, dispus inca sa munceasca voluntar si onorific ,dl. dr .ing O.COSOVLIU nu are repaos pentru ca intelege ca rolul sau este acela de a cultiva, indrepta, dezvolta si aplica stiinta care apropie oamenii, care apropie PE CEI IN VARSTA DE CEI TINERI. Primii isi adauga cunostintele si experienta, iar ceilalti puterea tineretii si dorinta de cunoastere si aplicare pentru a deveni colegi si colaboratori in acelasi spirit si cu acelasi scop :rezistenta ,stabilitatea si perenitatea constructiilor in oricare moment .
  0
  0
  Raportează
 • postat de Eu
  Marți, 05 Martie 2013 10:19
  Respect maestrului Cosovliu. Din pacate vocea dansului nu este auzita si de marii specialisti din CL. Acolo carnetul de partid, vizat la zi, are intaietate in fata experientei profesionale.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ana
  Marți, 05 Martie 2013 08:50
  LA MULTI ANI D-LUI ING. COSOVLIU ! ARE DREPTATE !!!
  In rest , D-zeu cu mila pentru locatarii blocurilor de la Faleza !
  0
  0
  Raportează
 • postat de In Cetateanu
  Marți, 05 Martie 2013 07:48
  Banuesc ca este parerea autorului articolului ,nu a exceptionalului specialist care este domnul Cosovliu , precum ca ,citez:" (astfel de soluri speciale se mai găsesc la Brăila, în America de Sud, China etc.)" . In primul rand loessul ,dupa cate stiu eu ,nu este un sol ,este o roca ,roca de origine eoliana iar in al doilea rand se gaseste si in America de nord(chiar si Alaska) , Ukraina ,Turkmenista,India-podisul Deccan si sudul Rusiei. In fosta URSS (fara sa ridic in slavi acest imperiu ) s-a studiat comportamentul acestei roci si s-au teoretizat metode prin care sa fie facuta apta pentru fundatii. Sunt convins ca si prin alte parti ale lumii s-a facut acest lucru ,probabil si cartile si studiile sovietice care se gaseau la noi prin anii '50-'60(dupa care a studiat probabil domnul Cosovliu ,dar sigur eu ,acces la altele nu prea exista) cuprindeau mult si din experienta altora. Ceea ce este sigur, este faptul ca in Galati s-a aplicat ,a-si zice eu cu succes ,pana la proba contrarie ,metoda fundarii pe piloti de loess batuti ( umectat loesul si tasat prin batere ) . O fi o metoda aplicata si prin alte parti ,filiera sovietica este cea pe care a venit la noi, puncatata de denumirea sonetelor care au batut pilotii de sub blocurile din Galati ,sonetele "Uralet " .Am afirmat anterior ca : 'metoda de fundare aplicata a dat rezultate ,pana la proba contrarie" din cauza ca sunt la curent cu ce este in prezent sub blocuri ,datorita pierderilor de apa . A-si fi curios sa vad interpretarea ,domnului dr Cosovliu, a forajelor executate in ultimii ani. Cat despre blocurile si celelalte constructii de pe faleza ,Dumnezeu cu mila ,nici Ceausescu ,al mai mare sgarcit in ceea ce priveste terenurile pentru constructii , nu a impus si aprobat acolo realizarea de constructii ,au trebuit sa vina urmasii lui ,citati in articol ,care sa calce totul in picioare si mai ales parerea specialistilor. Domnului ing dr Octavian Cosovliu ii urez multa ,multa sanatate .
  0
  0
  Raportează
 • postat de Sănătate și mulți ani printre noi Domnule Inginer Coșovliu !!!
  Marți, 05 Martie 2013 00:57
  Să aveți multă sănătate și mulți ani în viață Domnule Inginer Coșovliu. Sigur că aveți dreptate. Orice muncitor din construcții știau limita de construcție a clădirilor de pe Faleza Superioară a Dunării, zonă instabilă. Nici camioanele nu aveau voie să circule pe această faleză pentru a nu afecta lucrările ce s-au făcut.Mai este o problemă cu apa freatică ce are tendința de curgere dinspre oraș spre faleză, afectând fundația construcțiilor ce se află pe loess.Știu că loessul rezistă la compresie 4 Kg forță pe centimetru pătrat uscat și umed 0,8 Kg forță pe centimetru pătrat, Deci Doamne Ajută. Efectul umezelii la fundație de poate observa foarte bine la Complexul Francezi unde loessul umed a cedat, s-a sfărâmat, s-a topit pur și simplu.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.