Mii de tecuceni suferă de diabet

Mii de tecuceni suferă de diabet
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La Tecuci, numărul bolnavilor de diabet este în continuă creştere. Numai anul trecut au fost înregistrate 3.430 de cazuri noi. Am vizitat Policlinica Municipală din oraş, unde am vorbit cu dr. Marta Aganencei (foto), medic specialist în boli interne, cu competenţă în diabet.

Stilul de viaţă - un inamic nevăzut

Cei mai mulţi dintre pacienţii cabinetului suferă de diabet de tip II. „În luna ianuarie a acestui an, am depistat 57 de cazuri noi, iar în 2008, în timpul programului de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, desfăşurat de Ministerul Sănătăţii, numărul tecucenilor diagnosticaţi cu această boală s-a dublat, comparativ cu anul precedent”, a precizat dr. Aganencei.

Cei mai expuşi riscului de îmbolnăvire sunt, potrivit medicului,  tecucenii care suferă deja de obezitate şi cei supraponderali. Alimentaţia nesănătoasă şi stilul inadecvat de viaţă rămân, deci, principalele cauze care stau la baza apariţiei diabetului de tip II. De neînţeles, ne-a explicat medicul cu competenţă în diabet, este că o parte dintre pacienţi şi-ar fi putut permite să mănânce şi să trăiască sănătos, înainte de a se îmbolnăvi, dar au ales să nu o facă, ignorând cu bună ştiinţă consecinţele.

Din păcate, mulţi dintre tecuceni merg la medic abia atunci când se simt rău. Tardiv, am putea spune, din cauză că simptomele diabetului de tip II sunt date, de cele mai multe ori, nu de boala în sine, ci de complicaţiile pe care aceasta le-a produs deja în organismul bolnavului.

„Până la atingerea unor glicemii de 180, nu apar simptome. După atingerea sau depăşirea acestui prag, însă, bolnavul se poate plânge că îi este sete, că urinează frecvent etc” a precizat medicul.

„În schimb, diabetul de tip I este ceva mai uşor de depistat. La scurt timp după debutul bolii, pacientul se prezintă la medic, pentru că slăbeşte vizibil şi bea multă apă. La copii, poate debuta chiar şi prin comă inaugurală”, ne-a spus dr. Aganencei.

Coma diabetică

Care este legătura între variaţiile glicemiei şi comă? „Diabeticul de tip I poate ajunge în comă pentru că are glicemii mari, sau pentru că în organismul său se produce un dezechilibru metabolic, provocat de lipsa insulinei. Totuşi, pot spune că n-am mai văzut come diabetice de foarte mult timp. Au fost chiar şi copii care s-au prezentat la consult cu glicemii de 200-300, fără simptome grave.

Sunt, însă, şi alte cauze care pot duce la comă, cum ar fi infecţiile severe, lipsa regimului alimentar sau a dozelor de insulină. Tot în cazul diabetului de tip I, există şi coma hipoglicemică, apărută în urma unui efort fizic susţinut sau a unei doze prea mari de insulină, care cauzează scăderea glicemiei la un nivel critic”, ne-a explicat medicul.

„Şi pacienţii care suferă de diabet de  tip II pot ajunge în comă pentru că, la un moment dat, pancreasul lor îşi epuizează rezervele, iar dacă pacientul nu acceptă tratamentul cu insulină la momentul oportun, glicemia îi creşte până când atinge valori prea mari. Dar şi acestea sunt cazuri foarte rare. Am avut şi pacienţi cu glicemii de până la 500, care nu intraseră în comă. Am putea spune chiar că e uimitor că aceşti pacienţi sunt în stare de conştienţă ”, a apreciat dr. Aganencei.

Tratament gratuit pentru toţi bolnavii 

Indiferent de tip şi de manifestările clinice, diabetul nu se vindecă. Boala poate fi, însă, ţinută sub control, dacă pacientul urmeză cu stricteţe sfaturile medicului curant.

„Tratamentul diabeticului de tip II începe prin schimbarea stilului de viaţă - se fac, mai ales, modificări de dietă. În plus, bolnavul nu mai are voie să facă efort fizic susţinut. Se administrează şi o anumită medicaţie, constând în antidiabetice orale. În România există un program naţional pentru diabet, aşă că această medicaţie este gratuită, indiferent dacă bolnavul este asigurat sau nu”, ne-a explicat dr. Marta Aganencei.

Adresabilitate peste medie

Cum numai anul trecut au fost înregistrate mii de cazuri noi de diabet, adresabilitatea către cabinet este în creştere. „Uneori, avem şi câte 40-50 de pacienţi pe zi, ne-a explicat medicul.

Şi asta, în condiţiile în care pacienţii de până la 18 ani care suferă de diabet de tip I, nu vin la  cabinetul nostru. Ei sunt trimişi la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii din Galaţi. E drept că unii mai ajung şi aici, dar alţii, cărora diabetul le este descoperit de către medicul de familie, merg direct la spitalul gălăţean.”

Concluzia este una cât se poate de simplă - ca să nu ajungeţi să staţi la coadă, în faţa cabinetului, pentru a trata o boală ce poate fi doar ţinută sub control, dar nu şi vindecată definitiv, cel mai bine ar fi să vă schimbaţi imediat stilul de viaţă şi regimul alimentar, urmând sfaturile medicilor specialişti. În cazul diabetului de orice tip, cele mai bune rezultate se obţin prin profilaxie.

Citit 2529 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.