GALERIE FOTO / O stradă din Galaţi nu a mai fost reparată de 60 de ani

GALERIE FOTO / O stradă din Galaţi nu a mai fost reparată de 60 de ani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Puţine locuri din Galaţi mai păstrează aerul vechiului târg al negustorilor, vestit în prima parte a secolului trecut. Majoritatea caselor din acea perioadă au dispărut sub bombele nemţeşti, americane şi ruseşti sau sub buldozerele comuniste. Cu toate acestea, parcă tocmai în ideea de a se păstra un muzeu urban funcţional, unele străzi au fost complet date uitării, pentru ca tinerii să-şi amintească de vremurile demult apuse.

Este şi cazul străzii Griviţei, altă dată un punct foarte important pe harta Galaţiului, acum o dâră de ruine pe firmamentul cartierului Port. Strada Griviţei nu a văzut asfaltul niciodată, iar carosabilul actual, cu piatră cubică, datează de pe vremea când imnul de stat era "Trăiască Regele!".

"Nu s-a făcut nimic aici din anii '50"

Bătrânii îşi amintesc şi acum de timpurile de glorie ale zonei. "Stau aici încă din anul 1953. Pe vremea aceea, asta era considerată o stradă centrală. De altfel, pe strada asta a locuit şi Gheorghe Gheorghiu Dej", îşi aminteşte Aftinia Stoica, unul dintre locuitorii veterani ai străzii. "De atunci a trecut multă vreme, totuşi. Toate străzile care intră în Griviţei au fost asfaltate. Pe toate s-a pus canalizare. Cu toate acestea, pe strada asta nu s-a făcut nimic până astăzi. Am primit ceva promisiuni din partea Primăriei Galaţi şi sperăm să vedem şi noi asfalt. Poate măcar la groapă să mă ducă pe un drum mai bun", ne-a mai spus femeia.

O altă locuitoare a zonei spune că, de-a lungul timpului, aici au avut loc ceva dezastre. "Venea apa şi ne intra în case. Nu o singură dată am fost inundaţi. Din fericire, de ceva timp nu s-a mai întâmplat lucrul acesta. Pe de altă parte, atunci când plouă este o adevărată probă de forţă să intrăm pe stradă. S-au tot făcut sesizări către Primărie, însă până acum nu s-a turnat niciun pic de asfalt. De când stau eu aici, de 35 de ani, strada arată fix la fel", ne-a explicat şi Paulina Andrei.

"Sper ca măcar noi, cei mai tineri, să vedem promisiunile duse la capăt şi să putem circula aşa cum trebuie", ne-a spus şi Cosmina Cojocaru.

Civilizaţia nu vine prea curând

Conform oficialilor din Primăria Municipiului Galaţi, locuitorii acestei străzi ar trebui să vadă cum arată asfaltul într-un viitor destul de îndepărtat. "Griviţei este prinsă în etapa a cincea a pachetului de străzi din cartierul Port ce vor fi reabilitate. Conform planurilor, pentru acest pachet, acum se întocmeşte caietul de sarcini în vederea unei viitoare licitaţii. Cel mai probabil, lucrările pe strada Griviţei nu vor începe până la finele acestui an", ne-a declarat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Dacă în cele din urmă promisiunile vor fi respectate şi strada Griviţei va vedea asfalt, poate la anul, poate peste doi ani, vom asista la o adevărată premieră istorică, în condiţiile în care artera a rămas una dintre puţinele din Galaţi pe care nu s-a făcut nicio modernizare de mai bine de 60 de ani.

Citit 3472 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Aprilie 2013 21:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.