Campanie VL - "Să-ţi pese de Galaţi!": Vandalism cu pretenţii de artă

Campanie VL - "Să-ţi pese de Galaţi!": Vandalism cu pretenţii de artă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi avem o hotărâre de Consiliu local şi o lege care sancţionează aceste fapte, amatorii de graffiti continuă să-şi facă de cap în oraş


 

Multe dintre clădirile Galaţiului, ba chiar şi Primăria municipiului, au căzut de-a lungul timpului victimele falşilor artişti producători de graffiti. Cu toate că există o hotărâre de Consiliu local care sancţionează vandalizarea clădirilor, gardurilor, monumentelor, se pare că făptaşii nu se sinchisesc de posibilitatea de a lua o amendă. Chiar dacă s-a născut ca o formă de revoluţie, de reacţie la o stare de fapt din societate, deseori aşa–zisa pictură de tip graffiti nu este de fapt decât o mâzgăleală fără valoare sau doar o semnătură a individului cu spray-ul în dotare, care strică faţada clădirilor. La început, graffiti-ul a fost şi el o modalitate de protest, dar, ca mai toate libertăţile prost înţelese de după Revoluţie, s-a denaturat într-un teribilism care ne face să ne trezim cu numele proştilor pe toate gardurile.

Hotărâri şi legi, ignorate şi de o parte şi de alta

„Decorarea” străzilor, a trotuarelor, a monumentele, a statuilor, a fântânilor arteziene, a mobilierului urban (bănci, coşuri de gunoi, garduri) şi a zidurilor cu graffiti poate aduce după sine amenzi pentru persoanele fizice de la 200 la 1.200 de lei, iar pentru persoanele juridice de la 1.000 la 6.000 de lei, potrivit HCL 79/2002. În acelaşi timp, Legea 422/2001 pentru protejarea monumentelor istorice prevede că orice profanare şi degradare a monumentelor istorice este sancţionată. Totodată, legislaţia stabilită de aleşii locali îi pune la plată şi pe proprietarii clădirilor care au fost vandalizate. Proprietarii trebuie „să asigure zugrăvirea faţadei şi a celorlalte părţi exterioare ale clădirii de câte ori situaţia o impune”. Pe de altă parte, şi poliţia locală, care ar trebui să păzească şi să apere proprietăţile publice şi private, pare să fie depăşită de situaţie. În concluzie, legi avem, instituţii care să vegheze la aplicarea lor avem, dar clădirile, scările monumentale, mobilierul urban, proprietăţile private, toate continuă să fie vandalizate ca în ţara lui Papură Vodă.

Citit 2229 ori Ultima modificare Vineri, 10 Mai 2013 18:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.