Campanie VL - "Să-ţi pese de Galaţi!": Vandalism cu pretenţii de artă

Campanie VL - "Să-ţi pese de Galaţi!": Vandalism cu pretenţii de artă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi avem o hotărâre de Consiliu local şi o lege care sancţionează aceste fapte, amatorii de graffiti continuă să-şi facă de cap în oraş


 

Multe dintre clădirile Galaţiului, ba chiar şi Primăria municipiului, au căzut de-a lungul timpului victimele falşilor artişti producători de graffiti. Cu toate că există o hotărâre de Consiliu local care sancţionează vandalizarea clădirilor, gardurilor, monumentelor, se pare că făptaşii nu se sinchisesc de posibilitatea de a lua o amendă. Chiar dacă s-a născut ca o formă de revoluţie, de reacţie la o stare de fapt din societate, deseori aşa–zisa pictură de tip graffiti nu este de fapt decât o mâzgăleală fără valoare sau doar o semnătură a individului cu spray-ul în dotare, care strică faţada clădirilor. La început, graffiti-ul a fost şi el o modalitate de protest, dar, ca mai toate libertăţile prost înţelese de după Revoluţie, s-a denaturat într-un teribilism care ne face să ne trezim cu numele proştilor pe toate gardurile.

Hotărâri şi legi, ignorate şi de o parte şi de alta

„Decorarea” străzilor, a trotuarelor, a monumentele, a statuilor, a fântânilor arteziene, a mobilierului urban (bănci, coşuri de gunoi, garduri) şi a zidurilor cu graffiti poate aduce după sine amenzi pentru persoanele fizice de la 200 la 1.200 de lei, iar pentru persoanele juridice de la 1.000 la 6.000 de lei, potrivit HCL 79/2002. În acelaşi timp, Legea 422/2001 pentru protejarea monumentelor istorice prevede că orice profanare şi degradare a monumentelor istorice este sancţionată. Totodată, legislaţia stabilită de aleşii locali îi pune la plată şi pe proprietarii clădirilor care au fost vandalizate. Proprietarii trebuie „să asigure zugrăvirea faţadei şi a celorlalte părţi exterioare ale clădirii de câte ori situaţia o impune”. Pe de altă parte, şi poliţia locală, care ar trebui să păzească şi să apere proprietăţile publice şi private, pare să fie depăşită de situaţie. În concluzie, legi avem, instituţii care să vegheze la aplicarea lor avem, dar clădirile, scările monumentale, mobilierul urban, proprietăţile private, toate continuă să fie vandalizate ca în ţara lui Papură Vodă.

Citit 2087 ori Ultima modificare Vineri, 10 Mai 2013 18:23

8 comentarii

 • postat de Mihail pentru EU si ALFAR
  Luni, 13 Mai 2013 09:28
  Domnul sau doamna EU are foarte multa dreptate,intelege fenomenul ca un psiholog sau sociolog experimentat dar ,chiar daca impartasesc p.de vedere al domniei sale sunt de acord ca municipalitatea sa acorde spatii unde acesti.....artisti(unii!!!) anonimi deocamdata sa-si expuna creatiile si astfel si unele refulari atat de frustrante!Regret ca prietenul meu Alfar a patit ceea ce a povestit,dar astfel de intamplari au loc in primul rand din cauza educatiei uneori atat de precare a celor cu pretentii de urmasi ai marelui si unicului LIONARDO,ca sa mai si glumim!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ALFAR
  Duminică, 12 Mai 2013 17:29
  Casa mea are un perete care da la strada. Pentru ca sunt un om civilizat și țin la aspectul acestui oraș, am cheltuit circa 5000 de lei ca sa renovez acea fațada. A doua zi, surpriză! Un cap fara creier mi-a mazgalit peretele, adica si-a batut joc de proprietatea si de banii mei.

  Va spun sincer ca daca-l prindeam îi rupeam mainile si-i bagam spraiul in partea dorsala.

  Va rog frumos, nu ma sustineti vandalii! 99% din ce se deseneaza in Galati pe ziduri este bataie de joc, nu arta!
  1
  0
  Raportează
 • postat de eu
  Duminică, 12 Mai 2013 17:13
  graffit-ul chiar e arta. este si o metoda de exprimare a refuzului fata de cele existente . e o arta rezultata din condamnarea timpeniilor actuale. e o forma corecta si pasnica de a se opune situatiei naspa. ei sint beatles-ul zilelor noastre, sint pink flloid, ei sint hippy, sint cei ce se opun nesimtirilor ce-i arunca intr-un haos a existentei. sint tinerii generatiei actuale ce asemeni celor din anii 60-70 au avut aceeleasi refulari.. istoria e ciclica. nu va mai ascundeti. dupa deget. tinerii au dreptul cu orice mijloc sa se opuna si sa isi arate pozitia personala si de grup. graffiti-ul e o forma sa va spuna ca nu mergem ca societate pe drumul bun. pentru unii sint mizglitori de pereti. sint refularea si adrenalina traita in spiritul corect a anilor 14-25 an, cei mai frumosi si sniceri ani de viata.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Bogdan
  Duminică, 12 Mai 2013 14:27
  Camere de supraveghere + amenzi la taticu' de sa le sara capacele .E singura solutie , altfel vorbim vorbe :)
  1
  0
  Raportează
 • postat de stefan badita
  Duminică, 12 Mai 2013 14:03
  Propun concursuri de grafiti (dar desene frumoase nu doar tag-uri sau tribale), in locuri amenajate special si astfel incat sa canalizam energia graferilor in directii pozitive:

  1. Mijloacele de transport in comun, cele mai vechi si urate (doar geamurile lasate libere)

  2. Zidul de la Plaja Dunarea

  3. Zidul Mare de pe Faleza

  4. Zidul Mic de pe Faleza

  5. Scarile de la Foisorul Mare

  6. Fantanile Arteziene: Papadie, Valuri, Gradina Publica, Parc CFR

  7. Zidul din Parcul Libertatii

  8. Zidul Cimitirului Eternitatea (pe dinafara facut ca cel Vesel de la Sapanta)

  9. Gardurile Depourilor de Tramvaie si Autobazei Transurb

  10. Gardul Cimitirului Catusa (daca ne da voie proprietarul)

  11. Gardul Stadionului Otelul

  12. Anumite parti din Stadionul Dunarea

  13. Alte locuri amenajate special pentru graferi....
  0
  0
  Raportează
 • postat de om
  Duminică, 12 Mai 2013 13:56
  ceea ce vedem este un efect.care o fi cauza? sta cineva sa afle?daca nu ies bani din asta bineinteles ca nu. Atunci macar sa vedem cum fac altii de ex.orasul port Regensburg tot la Dunare unde a fost o intilnire a primarilor din orasele importante riverane .Ei au pus la dispozitia celor cu inclinatii spre o astfel de arta locuri unde pot lucra legal si sa vedeti minunatii(pot demonstra cu foto) atit in parcuri cit si sub unele poduri ori cladiri cu spatii generoase. In SUA se lasa anumite cladiri special pentru acesti artisti pasionati si nimeni nu se considera vandalizat. Ceea ce face diferenta este ca li se ofera dupa care li se interzice sa foloseasca alte locuri,fiind sanctionati drastic.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ds
  Duminică, 12 Mai 2013 13:26
  Observ ca devine un obicei tot mai raspandit in ziar sa stergeti comentariile stanjenitoare. Rau faceti. Daca suntem critici unii cu altii e in favoarea noastra , a tuturor. Toti gresim, toti avem parti amendabile, oricat de profesionisti am fi. N-am cuvinte suficiente pt. a va lauda si admira activitatea dar e o josnicie sa nu accepti critica lipsita de vulgaritati si jigniri. Ori in primul comentariu, anterior celui al meu de dinaintea acestuia era vorba tocmai de un punct de vedere incomod , critic dar decent.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ds
  Duminică, 12 Mai 2013 13:12
  Mie mi-a placut articolul dar sunt nevoit sa-i dau dreptate primului comentator, ba mai mult, sa condamn astfel de pozitii ale ziaristei ca fiind chiar daunatoare interesului public tocmai prin faptul ca mimeaza ca-si face astfel datoria. Din contra, e usor a vedea si a scrie, mai greu e sa-ti dai seama de inutilitatea acestui gest pur scriptic ce invita la sfidare din partea autoritatilor, nu de azi, de ieri. Timpurile si moravurile actuale cer mult mai mult decat faceti dvs., ziaristii de aici care ati dovedit ca aveti calitati deloc de neglijat. Dar de multa vreme pozitiile voastre sunt acoperite complet cu graffiti de cei ce astfel va si ne dovedesc permanent ca astfel de dezbateri is complet depasite, desuete, inutile. E timpul pt. altceva, altfel incetul cu incetul ne vom transforma intr-un catun, mare dar jalnic si mizer.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.