Directoare acuzată de abuz şi discriminare la un centru de asistaţi social din Galaţi

Directoare acuzată de abuz şi discriminare la un centru de asistaţi social din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
  • Doi tineri susţin că au fost împiedecaţi să obţină o locuinţă socială pentru că şefa Centrului Social Integrat se răzbună pe ei din cauza unor neînţelegeri mai vechi

Ciprian Marin şi Marian Niţu sunt doi tineri care au crescut în casele de copii. În prezent locuiesc în Centrul Social Integrat „Sprijin la greu” (zis şi Zimbru 1), care aparţine Consiliului local. Astăzi ar fi trebuit să se afle printre cei care ar fi trebuit să primească o locuinţă socială în cadrul Centrului Zimbru 2. Însă comisia alcătuită din directoarea centrului Mioara Suciu Maxin, un reprezentant CL şi unul al DGASPC  le-a respins dosarele.

Cei doi consideră că au fost nedreptăţiţi şi au luat calea petiţiilor. Ei declară că directoarea centrului Mioara Maxin vrea să se răzbune pe ei: „În urmă cu un an directoarea s-a supărat pe mine şi a vrut să mă externeze din centru. Am mers la judecată şi s-a renunţat la decizia de externare. De atunci i-am stat ca un ghimpe în coaste pentru că am avut curajul s-o reclam şi să-mi cer drepturile. Comisia care a decis atunci externarea este formată din aceiaşi membri care au decis acum să nu-mi dea locuinţă. Este clar că au fost influenţaţi de doamna directoare care vrea să se răzbune pe mine acum”, ne-a spus Ciprian Marin, care a adăugat că afirmaţiile sale pot fi susţinute şi de unii angajaţi ai centrului.   

„Nu s-a precizat nicăieri un plafon”

Am discutat şi cu doi dintre angajaţii centrului, care din motive lesne de înţeles au dorit să li se păstreze anonimatul. „Noi ne-am ocupat de întocmirea dosarelor pe care tinerii din centru le-au depus în vederea obţinerii locuinţei. Ştim ce documente a depus fiecare pentru a proba că îndeplinesc criteriile care au fost afişate negru pe alb. Celor doi li s-au respins dosarele pentru că nu ar fi avut suficiente venituri pentru a se întreţine singuri. Sunt familii, care au şi copii, iar venitul lor împărţit pe fiecare membru e acelaşi cu al acestor doi tineri. Respectivii au fost admişi, iar ei nu. Pentru alţii s-a mers pe ideea că, dacă nu vor face faţă, vor fi evacuaţi în trei luni, dar lor nu li s-a dat această şansă şi este nedrept. Plafonul de venit minim şi maxim nu a fost trecut în fişele de evaluare. E clar că nu s-a dorit să li se acorde această şansă. S-a făcut un abuz”, sunt de părere angajaţii.

„Vom contesta în contencios-administrativ”

Ciprian Marin s-a adresat şi de data aceasta unei avocate – Alina Maxim - care a ales să-i susţină benevol. „Vom contesta decizia în contencios-administrativ, pentru că cei doi au fost respinşi, deşi îndeplineau criteriile pe care le-au afişat în vederea evaluării. Aveau chiar punctaj mai mare decât alţii care au primit locuinţă. E discriminare”, spune avocata. 

Alina Maxim şi cei doi tineri au mers chiar în audienţă la viceprimarul Radu Cosca pentru a-i supune atenţiei situaţia. Contactat telefonic, acesta ne-a declarat că va merge la faţa locului în persoană pentru a cerceta acest caz.

Am încercat să discutăm şi cu directoarea centrului care era însoţită la vremea respectivă de cea care a elaborat proiectul european pentru construirea locuinţelor sociale, Viorica Palade. Acestea ne-au spus că nu vor comunica cu noi decât prin purtătorul de cuvânt al Primăriei, care ne-a transmis următoarele: „Cei doi au demonstrat că nu sunt responsabili şi ca urmare nu au de ce să primească o locuinţă pe mână, mai ales că nu îndeplinesc nici criteriile financiare. În plus am înţeles că fac tot timpul probleme în centru”, spune Mihai Costache. Angajaţii din centru, ca şi unul dintre agenţii de pază susţin că, deşi cei doi au avut şi ieşiri, nu fac mai multe probleme decât ceilalţi asistaţi.

Lucrurile sunt destul de complicate. Rămâne de văzut ce va decide instanţa, dar şi ce concluzii va trage viceprimarul care va merge la faţa locului.

Citit 6527 ori Ultima modificare Joi, 13 Iunie 2013 17:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.