* Prescrierea genericelor, obligatorie * Economie versus eficienţă terapeutică * Frână pentru cercetare în domeniul farmaceutic * A crescut pericolul invaziei falsurilor *
Într-un articol publicat recent de „Viaţa liberă” avertizam asupra pericolului imens reprezentat de expansiunea comerţului cu medicamente contrafăcute. Revenim asupra acestei teme analizând-o în contextul crizei economice mondiale.
Scăderea accesului la medicamente din cauza recesiunii, un efect deloc neglijabil al crizei, le oferă celor care se îndeletnicesc cu producerea şi comercializarea „imitaţiilor” de medicamente oportunităţi înspăimântătoare. Termenul nu este hazardat având în vedere că falsurile, evident fără nicio eficienţă terapeutică, fie lasă bolile să ucidă, fie ucid chiar ele din cauza toxicităţii „materiilor prime”.
Dacă până la instalarea crizei, pieţele predilecte pentru comerţul cu medicamente false erau cele din ţările sărace, acum devin vulnerabile şi cele din ţările dezvoltate, ca urmare a scăderii puterii de cumpărare a populaţiei.
Şi în România, autorităţile trebuie să ia deja măsuri pentru a controla şi stăvili pătrunderea pe piaţă a produselor farmaceutice contrafăcute. O afirmă Ioan Fulga, şeful Catedrei de farmacologie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti:
„Este o problemă care cade în responsabilitatea autorităţilor. Cu un sistem bine reglementat, nu cred că vor exista riscuri ca medicamentele contrafăcute să ajungă şi în famaciile din România”.
Revin în actualitate medicamentele „clasice”
Pe de altă parte, constrângerile de ordin financiar îi vor sili pe medici să facă economii prescriind mult mai puţine medicamente de ultimă generaţie. Accesul pacienţilor la produsele farmaceutice noi va fi din ce în ce mai redus şi nu doar la noi în ţară, ci în toată lumea.
În atare situaţie, medicii vor prescrie medicamente mai vechi şi mai ieftine, care s-au dovedit eficiente în timp. De altfel, accentul se va pune tot mai mult pe medicamentele generice „de bază”, care nu sunt protejate prin patent (ex. aspirina, penicilina).
Scăderea încasărilor marilor firme farmaceutice şi revenirea la vechile medicamente se va repercuta negativ asupra activităţii de cercetare.
„Robinetul pentru medicamentele noi s-a cam închis, dar totuşi să nu uităm că şi cele vechi pot fi la fel de bune sau în unele cazuri chiar mai bune decât cele noi. De exemplu antidepresivele” - afirmă redactorul şef al prestigioasei publicaţii „British Journal”, Fionna Goodlife.
Şi apropo de antidepresive, din cauza creşterii galopante a şomajului, cu siguranţă că acest tip de medicamente va fi tot mai solicitat.