Comunitatea italiană din Galaţi pune onoarea familiei, mai presus de orice
Foto: Preşedintele Comunităţii italiene

Comunitatea italiană din Galaţi pune onoarea familiei, mai presus de orice
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Micşorată în acest moment la 130 de membri, Comunitatea italiană din Galaţi are şi ea în spate, o întreagă istorie pe pământ românesc, ca să nu mai vorbim de bogata cultură pe care o moştenesc de la poporul lor. Mulţi dintre italienii din oraş s-au stabilit aici după ce au stat o bună bucată de vreme în Tulcea, în cunoscuta localitate numită Greci (cum greşit i-au numit localnicii pe aceşti străini veniţi de departe).

Respect între clanuri

Cel puţin aşa e cazul doamnei Valentina Algiu, ale cărei amintiri despre obiceiurile de familie sunt în strânsă legătură cu perioada petrecută peste Dunăre. Îşi aminteşte cu veneraţie de bunica ei, în ipostaza de povestitoare a unor întâmplări de mult trecute. Bătrânii unei familii de italieni strâng respectul tuturor celorlalţi membri, li se sărută mâna şi li se cere sfatul sau acordul când trebuie luată o decizie importantă. Există şi un cult al onoarei, respectat tacit de clanuri, de familiile din diferite ramuri. Tot din acest cult vin uneori şi certuri răsunătoare, ţinute în văzul lumii, „peste gard”, tot pe chestiuni de familii. De altfel, şi Biserica protejează instituţia căsătoriei, nepermeţind catolicilor să se mai căsătorească religios a doua oară.

Bărbaţii sunt mai casnici

Traian Dell’Agnolo, preşedintele Comunităţii italiene din Galaţi, ne arată altă faţă a unei familii tipice. Curios pentru mulţi dintre noi, în Italia, nu puţini dintre bărbaţi sunt cei care se ocupă de treburile atribuite, de regulă, soţiilor. „Bărbaţii sunt foarte casnici. Mie, personal, mi-a plăcut enorm să mă ocup de fiică şi, apoi, de cele două nepoţele. Pe prima nepoţică am crescut-o de la trei ani şi până în clasa a V-a”, povesteşte dumnealui, recunoscând că, dacă a trebuit, a pregătit pentru toată familia şi de mâncare, cu aceeaşi plăcere.

Că sunt mai veseli, că le place să se distreze cu orice prilej şi că nu cedează uşor tristeţii şi necazurilor, asta vine dintr-un mod optimist de a privi lucrurile şi viaţa, o recunosc toţi italienii cu care te întâlneşti. Un mod de viaţă care se perpetuează şi în sânul familiei tipice italiene.

 

Citit 2741 ori Ultima modificare Vineri, 26 Iulie 2013 18:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.