Cu bolile la coadă

Cu bolile la coadă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Liste de aşteptare pentru investigaţii „gratuite” * Până la introducerea coplăţii, se percepe plată * Laboratoarele nu au primit fonduri pentru analizele contractate cu Casa de Asigurări * Puţini bolnavi, asiguraţi, îşi permit sau acceptă să le plătească de două ori * Programări până la vară *

Contribuţia plătită, analize nefăcute

Laboratoarele private sunt invadate de pacienţi nemulţumiţi cărora medicii le-au prescris efectuarea de investigaţii paraclinice (analize biochimice, radiografii, computer-tomografii, ecografii ş.a) pe care însă nu le pot efectua „gratuit”, adică de fapt în baza contribuţiei plătite lunar la Fondul asigurărilor de sănătate.

Personalul laboratoarelor le explică faptul că atâta vreme cât Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu dispune de bugetul necesar decontării serviciilor solicitate, acestea nu pot fi efectuate decât contra-cost şi pacienţii se enervează. Ei ştiu un singur lucru: că plătesc la zi contribuţia la asigurările sociale de sănătate şi că nu este corect să plătească de două ori investigaţiile necesare!

Au fost chiar şi două situaţii în care bolnavi disperaţi şi-au pierdut cumpătul şi au agresat personalul laboratoarelor. Majoritatea pacienţilor, care nu-şi permit plata contravalorii analizelor, acceptă resemnaţi să fie înscrişi pe liste de aşteptare.

Dacă medicii şi asistenţii laboratoarelor sunt rezervaţi şi nu vor să facă declaraţii oficiale despre situaţia creată pentru a nu avea dificultăţi la încheierea contractelor şi recuperarea contravalorii serviciilor oferite deja, bolnavii scandalizaţi nu au motive să tacă. Dimpotrivă!

Maria S. are nevoie de o investigaţie prin tomografie computerizată, dar a fost înscrisă pe o listă de aşteptare şi urmează să-i vină rândul abia în… iunie. „Ce să fac, mamă, până atunci? Raza asta mă costă cât pensia mea pe o lună. Nu pot s-o plătesc! Doctoriţa spune că numai cu ce mi-ar face aici poate spune dacă am sau nu cancer, că aşa bănuieşte. S-ar putea nici să nu mai apuc să-mi vina rândul… Dar acum chiar îmi pare rău că v-am zis, că nu vreau să afle băiatul meu. E şomer de la Inetof şi numai nora mea lucrează. Nu vreau să-mi dea ei bani, că au doi copii şi de-abia se descurcă” - ne spune cu o resemnare dătătoare de fiori femeia în vârstă de 63 de ani. Şi Maria S. este doar unul dintre miile de pacienţi gălăţeni aflaţi în această situaţie.

Unde sunt fondurile rămase de la laboratoare?

Sub protecţia anonimatului (a cărui necesitate a fost argumentată) patronul unui laborator ne-a relevat un „fenomen” mai greu de explicat: „În timpul derulării Programului naţional de evaluare a stării de sănătate, am făcut analize pe taloane, decontate de minister. Implicit, au rămas neconsumate integral  fondurile pentru analizele pe bază de trimitere (de la medicii de familie şi specialişti), fonduri care au fost returnate. De ce nu ni se pun acum la dispoziţie aceste diferenţe returnate, care sunt consistente şi cu ajutorul cărora nu am fi nevoiţi să le cerem bani pe analize asiguraţilor?!”

Şi furnizorii de servicii paraclinice sunt nemulţumiţi!

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Paraclinice (PALMED) acuză diminuarea drastică, cu 42,8 la sută (comparativ cu anul trecut), a bugetului pe anul 2009 destinat asistenţei medicale paraclinice. Fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru primul trimestru al anului, destinate decontării serviciilor medicale paraclinice, s-au epuizat din luna februarie. Furnizorii încă mai aşteaptă să le fie decontate o parte din analizele şi investigaţiile efectuate în ultimul trimestru din 2008.

În atare situaţie, reprezentanţii Patronatului solicită Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale să informeze oficial populaţia că nu dispun de capacitatea de a asigura integral fondurile necesare pentru decontarea serviciilor medicale paraclinice, ci doar în proporţie de 57,2 la sută, şi deci că trebuie să suporte diferenţa din propriul buzunar.

Deocamdată însă împărţirea bugetului asigurărilor de sănătate întârzie şi serviciile de investigaţie paraclinică (cel puţin cele în regim ambulatoriu) nu sunt accesibile nici măcar cu coplată, ci doar cu plată!

Pentru acest an, bugetul alocat asistenţei medicale paraclinice este cu 42,83 la sută mai mic faţă de anul 2008, în condiţiile în care, în mod „normal” fondurile alocate laboratoarelor ajungeau doar pentru maximum zece zile la începutul fiecărei luni.

"Acest lucru se întâmplă după ce în campania electorală se promitea alocarea a şase la sută din PIB pentru Sănătate, iar acum se vorbeşte de 3,9 la sută, adică mai puţin decât alocarea din 2008, care a fost de patru la sută din PIB", precizează reprezentanţii PALMED.

Tot mai organizaţi, pacienţii acuză

La rândul ei, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) trage un semnal de alarmă în legătură cu faptul că bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate are cea mai mică sumă din PIB care a fost alocată în ultimii cinci ani.

La rândul lor, reprezentanţii coaliţiei arată într-un comunicat că “pacienţii români au parte de rămăşiţe bugetare”, în condiţiile în care “suntem în al treilea an de guvernare europeană”. Reprezentanţii coaliţiei mai susţin că: “Fiecare pacient are dreptul la viaţă, iar acest drept nu este aleatoriu, în funcţie de segmentarea bugetară, ci este garantat de Constituţia României”.

Aşa este, dar de data asta, pentru întârzierea bugetului, există pretextul recesiunii. Aşa că, resemnaţii care au cu ce îşi plătesc analizele (de două ori !), iar celorlalţi nu le rămâne decât să atingă culmile resemnării şi suferinţei sperând că Cel de Sus îi va ţine în viaţă până când le vine rândul pe lista de aşteptare.

Citit 1004 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.