DE NECREZUT! Parc gălăţean invadat de şobolani (GALERIE FOTO)
Foto: Foto: Vasile Caburgan

DE NECREZUT! Parc gălăţean invadat de şobolani (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fostul Parc Cloşca nu e nici pe departe locul ideal unde să vii cu copilul, dar familiile nu prea au opţiuni. Deşi se află în grija unui investitor privat, cu care Primăria Galaţi a încheiat un contract de asociere, Parcul „Corneliu Coposu” nu a suferit, deocamdată, modernizări spectaculoase. Iar de starea neîngrijită în care se găseşte acesta se bucură, cel mai mult, şobolanii.

Când s-a făcut ultima deratizare?

Acest lucru am încercat să îl aflăm de la Primăria Galaţi, dar până la închiderea ediţiei, purtătorul de cuvânt nu ne-a furnizat un răspuns. Rozătoarele, care pot transmite leptospiroza, o boală infecţioasă periculoasă, sunt parteneri de distracţie obişnuiţi în parc. „Parcă nu mai sunt atât de mulţi ca vara trecută, dar chiar acum două-trei zile am văzut un şobolan şi arăta cam atât”, ne-a spus doamna Ceparu, bunica lui David, indicându-ne dimensiunea unei mingi de volei.

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi ne-a declarat că e prima oară când aude de această problemă şi că instituţia va fi obligată să verifice (şi să ia eventuale măsuri) numai dacă va primi şi o sesizare scrisă. Drept urmare, am făcut noi respectiva sesizare şi aşteptăm să vedem rezultatele.

Distracţie, dar în beznă

În timp pe şobolanii se plimbă nestingheriţi de cei responsabili cu deratizarea, reprezentanţii PFA-ului îi invită pe copii să se relaxeze în spaţiul pe care îl amenajează cu încetinitorul. Într-o parte a parcului, ei au creat, într-adevăr, o oază distinctă de curăţenie: au nivelat o zonă şi acoperit-o cu pietriş şi cu ronduri de flori, au montat bănci din lemn şi coşuri de gunoi. Părinţii sunt mulţumiţi că au un minichioşc cu produse alimentare, dar le-ar plăcea să fie umbră în dreptul leagănelor. Copiii se pot plimba cu maşinuţele electrice şi pot sări cu trambulina, iar cei mai mari au la dispoziţie carturile, cu care nu toţi gălăţenii veniţi să se relaxeze în parc s-au declarat de acord.

În schimb, deşi contractul cu Primăria datează din luna aprilie, PFA-ul nu a schimbat, conform celor prevăzute în document, nici toboganul spart, nu a montat cauciuc sub leagăne şi sub căţărători şi, pe motiv că avizele se obţin greu, nu a finalizat nici reabilitarea sistemului de iluminat din parc. După spusele unui reprezentant al firmei, toate aceste probleme ar urma să fie rezolvate în maxim o lună. Restul prevederilor, adică montarea mai multor bănci pe aleea principală, refacerea parţială a pavajului, plantarea unor tuia în rondoul din parc, ar trebui realizate până în aprilie 2014, când municipalitatea ar urma să evalueze cum au decurs modernizările prevăzute în contract.

Pază până-n dinţi pentru rozătoare

Până la finalizarea amenajărilor la care s-a angajat PFA-ul (în schimbul exploatării, contra cost, a unor echipamente de joacă), un lucru este cert. De la 1 august, parcul va fi păzit nu doar de o persoană contractată de investitorul privat, ci şi de un angajat al Primăriei Galaţi. Cum modernizările la care s-a obligat prin contract societatea nu au fost încă realizate, agenţilor desemnaţi cu securitatea în zonă nu le rămâne, deocamdată, decât să păzească rozătoarele din parc.

Citeşte şi Pericole de moarte în Orăşelul Copiilor. Autorităţile, complice la o situaţie şocantă.

Citit 4079 ori Ultima modificare Luni, 29 Iulie 2013 17:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.