GALERIE FOTO / Pericole de moarte în Orăşelul Copiilor. Autorităţile, complice la o situaţie şocantă
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

GALERIE FOTO / Pericole de moarte în Orăşelul Copiilor. Autorităţile, complice la o situaţie şocantă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Leagăne şi tobogane rupte * Panou electric sub tensiune, deschis şi la îndemâna micuţilor * Trenuleţe şi maşinuţe cu risc


După nume, Orăşelul Copiilor din Ţiglina I se doreşte a fi un spaţiu mirific pentru cei mici. Probabil aşa a fost, imediat după ultima modernizare. Acum, parcul seamănă mai degrabă cu tărâmul stăpânit de zmeu, un loc de care zânele bune au uitat complet. La prima vedere, aspectul neîngrijit este cel care lasă de dorit, dar, la o privire atentă, există mai multe pericole la care copiii sunt expuşi.

Două atuuri şi nenumărate lipsuri

Amplasat, faţă de alte parcuri, într-un loc extrem de accesibil, Orăşelul Copiilor este şi unul dintre puţinele spaţii de agrement cu umbră generoasă. Numai că cele două atuuri devin aproape invizibile când părinţii încep să enumere punctele slabe, vizibile, de altfel, cu ochiul liber. La intrare, eşti întâmpinat cu porţile vraişte, una fiind scoasă pe jumătate din ţâţâni. Că nu prea mai e nisip la groapa special amenajată n-ar fi aşa mare problemă, dar mai sunt şi câinii parcului, care îşi fac nevoile tot acolo. Un bunic a cârpit singur gărduţul de lemn de la un tobogan, ca să nu cadă copiii tocmai de sus. În alt loc nici nu mai sunt leagăne, semn că, în lipsa supravegherii, tineri sau adulţi în putere au făcut răul cu bună ştiinţă. "Nu se ocupă nimeni de amenajarea acestui loc, de altfel, asta e impresia mea legată de parcurile din oraş: sunt mizerabile şi neîntreţinute", ne-a spus doamna Adriana Ilicenco, mama lui Sebastian.

Risc de electrocutare

Pericolele mari sunt însă, de regulă, cel mai puţin vizibile. Lângă groapa cu nisip e o gură de canalizare pe jumătate surpată. Dosite după un copac, două panouri de electricitate, unul de dimensiuni mari, se deschid mai uşor ca peştera lui Ali Baba. Comorile dinăuntru sunt însă, letale. „Le-au deschis şi copiii nesupravegheaţi, de câteva ori”, susţine domnul Drozan, tatăl unui băiat de 6 ani. Tot dumnealui ne atrage atenţia asupra carturilor metalice cu care micuţii circulă cu viteză inadmisibil de mare pe ruta improvizată într-o parte a parcului. Ana Maria Popa, mămica unei fetiţe de 3 ani susţine că şi micuţii care se plimbă în trenuleţul pe şine de la intrare se expun riscurilor: „Am vrut să-mi plimb fetiţa, dar mi s-a părut ciudată reacţia când am întrebat de ce nu are gard de protecţie în jur şi dacă nu e vreun pericol de electrocutare. Cum a auzit asta, omul care încasa a trimis pe altcineva să ia banii.” O parte dintre aceste nereguli pot fi uşor remediate de autorităţi, fără multă bătaie de cap.


Invitaţie pentru consilierii locali

Trist este că, deşi consilierii locali şi-au dat deja acordul pentru un proiect de anvergură de modernizare a parcului, în valoare de 200.000 de euro, Orăşelul Copiilor nu va arăta mai bine nici anul viitor pe vremea asta. Procedura pentru desemnarea firmei care va lucra nici măcar nu a început, după cum am aflat de la Primăria Galaţi. Presupunând că nu vor fi întârzieri la licitaţie sau la atribuirea lucrărilor şi că, odată demarată, modernizarea va dura un an, aşa cum e prevăzut, atunci am putea spera ca, cel mai devreme în vara lui 2015, copiii să se joace într-un parc schimbat cu totul la faţă. Până atunci, părinţii speră ca măcar un consilier local să treacă prin Orăşel şi să le spună şi lor dacă şi-ar lăsa nepotul la joacă în acest loc. 

Citeşte şi Parcul Viva, închis degeaba: lucrările au fost abandonate. Vezi cum arată, în proiect, modernizările promise.

 

Citit 4593 ori Ultima modificare Joi, 25 Iulie 2013 16:47

11 comentarii

 • postat de xman
  Sâmbătă, 27 Iulie 2013 09:28
  5.13.142.***
  Cand s-a dat in folosinta era pazit si multi din tineri nu aveau acces dupa lasarea intunericului. Asa nu aveau nici posibilitatea de a strica leaganele, mesele, bancile, etc.
  Acum oricine poate intra in acest parc si distruge. Se vede clar cum leaganele copiilor de varsta mica, cele cu lanturi , sunt ridicate aiurea , scaunele nu mai sunt drepte sa il poti da pe copil cum trebuie, oamenii sunt rai si le distrug.
  Deja ce e din lemn au cam inceput a putrezi si pocni... Gropi sunt si in iarba, ascunse . Gunoaie care nu sunt stranse de nimeni.
  Daca ar fi sa te reorientezi spre alte parcuri nu ai unde, pt cel de la pastila este in constructie si e posibil sa fie gata la iarna cand copii nu se vor mai da in leagane, la parcul lui Durbaca sunt sobolani si multi adolescenti care distrug leaganele, Gradina Publica este in constructie, iar parcul Rizer are prea putine leagane si ajungi sa stai la coada sa iti dai copiilul.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Noul Galati
  Joi, 25 Iulie 2013 18:58
  69.209.227.***
  Ce deprimant arata , un cartier central din Galati , Ro -U.E. heheh am invatat sa fim vesnici ,ham ham ,,,, zise Grivei ,,maidanez din tata-n fiu heheh,,,, Oribil aspect , depresiv pana la voma ,,,vai de copii aia ,,auzi tu oras european , Noul Galati ..ce jeg infect ...heheheh
  0
  0
  Raportează
 • postat de Noul Galati
  Joi, 25 Iulie 2013 18:56
  69.209.227.***
  Ce deprimant arata , un cartier central din Galati , Ro -U.E. heheh am invatat sa fim vesnici ,ham ham ,,,, zise Grivei ,,maidanez din tata-n fiu heheh,,,, Oribil aspect , depresiv pana la voma ,,,vai de copii aia ,,auzi tu oras european , Noul Galati ..ce jeg infect ...heheheh
  0
  0
  Raportează
 • postat de UnSimpluOm
  Joi, 25 Iulie 2013 15:37
  5.13.198.***
  Ar mai trebui adăugate si vreo doua gropi mascate de iarba (in partea din stanga cum se intra pe poarta mare) + toboganul galben din aceeasi zona e spart + un leagan albastru are in spartura din scaun un mini stup de viespi(personal am vazut o mamica speriata cand a realizat ca voia sa isi dea copilul in acel leagan) + leagane ruginite cu fiare contorsionate + balarii pline de cine-stie-ce capuse +++++++etc. Bravo stimabililor din Primarie! Sa mai spunem ca in plin sezon de vara, implicit vacante, ati ruinat singurul parc mai de Doamne'ajuta din Galati? (Vezi Parcul de la Distrigaz...) Gradina Publica e in ruina si multe altele. Ca bugetari nu avem posibilitatea sa ne ducem copii la Viva sau in alte locatii exclusiviste. Ati facut o treaba excelenta! Va multumim si va rugam sa ne asteptati la vot! Vom veni...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Eu
  Joi, 25 Iulie 2013 12:59
  86.127.208.***
  E socanta incompetenta, nepriceperea si mimetismul de care se da dovada in administrarea acestui oras.
  Vorba multa, proiecte megalomanice fara suport financiar, amenintari, ranchiuna, frustrare, interese de grup.
  Mai nimic inceput din promisiunile campaniei electorale. Va amintiti d-lor sau acum, de la inaltimile functiilor ocupate, lucrurile par altfel ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Florica
  Joi, 25 Iulie 2013 10:22
  79.116.106.***
  Costache...invita galatenii(cei din Tigline) la o cafea, si explica-le care e cauza ptr care ceea ce a promis primarul in haine lucioase ca va face in Orasel...si nu a facut nika! Cauza?Motivul?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Orașul Galați ne arată profilul moral și educațional a celor din Primăria Galați. Au luat bacaulareatul oare?
  Joi, 25 Iulie 2013 10:05
  92.86.68.***
  Ce să faci, asta-i educația celor din Primăria Galați, atât îi duc capul, nu se pricep, nu au bun simț, aduși cu pluta de la țară pe Dunăre la vale, odată cu industrializarea orașului din perioada lui Ceaușescu. Cu astfel de oameni inculți orice regim politic cade, nu de pricep, bătuți în cap. Nu înțeleg rolul lor pe astă lume, decât să consume, să distrugă.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ruhr
  Joi, 25 Iulie 2013 10:02
  46.165.221.***
  Imi aduc aminte, in trecut cand treceam pe langa acest parc, erau unii care jucau barbut la o masa langa poarta, gardianul statea in cusca lui si mima ca are treaba. Acest parc a fost frumos, cand circula un trenulet, erau multe leagane. Acum poate sa faca unii niste vile sau blocuri si se termina de tot.
  0
  0
  Raportează
 • postat de babele se dau in leagan
  Joi, 25 Iulie 2013 09:04
  5.13.147.***
  Se vede cu ochiul liber lipsa gardienilor publici din parcuri : leagane ocupate de babe si de "copii" trecuti de majorat .De cate ori ies cu copilul in parc, trebuie sa ma rog de cate o baba sa se dea jos din leagan . Propun sa se faca un loc de joaca special pentru batrani !
  0
  0
  Raportează
 • postat de BONCAN
  Joi, 25 Iulie 2013 07:32
  5.13.148.***
  Nesimtire si indolenta specific galateana! Nu are rost sa mai zic si altceva! Fara comentarii frate ca oricum nimeni nu ma baga in seama.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Joi, 25 Iulie 2013 00:57
  5.13.168.***
  Oraselul Copiilor arata ca si Oraselul Oamenilor Mari... desi cei ce-l conduc sunt FOARTE MICI din toate punctele de vedere! Problema mare sunt mamicile cu copilasii din dotare care vin sa topaie la VIP-ul modernizat... ca-n codru! zona parcului tiglina este pentru RECREERE nu pentru topoiala a kinderilor.... locul lor este in Oraselul Copiilor, Parcul VIP (nu e vina mea ca-i inchis), Parcul Durbaca etc. Acelasi lucru se intampla in zona magazinului Orange de dupa Liceul Pedagogic, bancile din zona Spitalului Judetean inspre Lidl. Magazinul fiicelui lui durbacel cand se demoleaza? Ocupa 90% din troroarul public!!!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.