GALERIE FOTO / Pericole de moarte în Orăşelul Copiilor. Autorităţile, complice la o situaţie şocantă
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

GALERIE FOTO / Pericole de moarte în Orăşelul Copiilor. Autorităţile, complice la o situaţie şocantă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Leagăne şi tobogane rupte * Panou electric sub tensiune, deschis şi la îndemâna micuţilor * Trenuleţe şi maşinuţe cu risc


După nume, Orăşelul Copiilor din Ţiglina I se doreşte a fi un spaţiu mirific pentru cei mici. Probabil aşa a fost, imediat după ultima modernizare. Acum, parcul seamănă mai degrabă cu tărâmul stăpânit de zmeu, un loc de care zânele bune au uitat complet. La prima vedere, aspectul neîngrijit este cel care lasă de dorit, dar, la o privire atentă, există mai multe pericole la care copiii sunt expuşi.

Două atuuri şi nenumărate lipsuri

Amplasat, faţă de alte parcuri, într-un loc extrem de accesibil, Orăşelul Copiilor este şi unul dintre puţinele spaţii de agrement cu umbră generoasă. Numai că cele două atuuri devin aproape invizibile când părinţii încep să enumere punctele slabe, vizibile, de altfel, cu ochiul liber. La intrare, eşti întâmpinat cu porţile vraişte, una fiind scoasă pe jumătate din ţâţâni. Că nu prea mai e nisip la groapa special amenajată n-ar fi aşa mare problemă, dar mai sunt şi câinii parcului, care îşi fac nevoile tot acolo. Un bunic a cârpit singur gărduţul de lemn de la un tobogan, ca să nu cadă copiii tocmai de sus. În alt loc nici nu mai sunt leagăne, semn că, în lipsa supravegherii, tineri sau adulţi în putere au făcut răul cu bună ştiinţă. "Nu se ocupă nimeni de amenajarea acestui loc, de altfel, asta e impresia mea legată de parcurile din oraş: sunt mizerabile şi neîntreţinute", ne-a spus doamna Adriana Ilicenco, mama lui Sebastian.

Risc de electrocutare

Pericolele mari sunt însă, de regulă, cel mai puţin vizibile. Lângă groapa cu nisip e o gură de canalizare pe jumătate surpată. Dosite după un copac, două panouri de electricitate, unul de dimensiuni mari, se deschid mai uşor ca peştera lui Ali Baba. Comorile dinăuntru sunt însă, letale. „Le-au deschis şi copiii nesupravegheaţi, de câteva ori”, susţine domnul Drozan, tatăl unui băiat de 6 ani. Tot dumnealui ne atrage atenţia asupra carturilor metalice cu care micuţii circulă cu viteză inadmisibil de mare pe ruta improvizată într-o parte a parcului. Ana Maria Popa, mămica unei fetiţe de 3 ani susţine că şi micuţii care se plimbă în trenuleţul pe şine de la intrare se expun riscurilor: „Am vrut să-mi plimb fetiţa, dar mi s-a părut ciudată reacţia când am întrebat de ce nu are gard de protecţie în jur şi dacă nu e vreun pericol de electrocutare. Cum a auzit asta, omul care încasa a trimis pe altcineva să ia banii.” O parte dintre aceste nereguli pot fi uşor remediate de autorităţi, fără multă bătaie de cap.

Invitaţie pentru consilierii locali

Trist este că, deşi consilierii locali şi-au dat deja acordul pentru un proiect de anvergură de modernizare a parcului, în valoare de 200.000 de euro, Orăşelul Copiilor nu va arăta mai bine nici anul viitor pe vremea asta. Procedura pentru desemnarea firmei care va lucra nici măcar nu a început, după cum am aflat de la Primăria Galaţi. Presupunând că nu vor fi întârzieri la licitaţie sau la atribuirea lucrărilor şi că, odată demarată, modernizarea va dura un an, aşa cum e prevăzut, atunci am putea spera ca, cel mai devreme în vara lui 2015, copiii să se joace într-un parc schimbat cu totul la faţă. Până atunci, părinţii speră ca măcar un consilier local să treacă prin Orăşel şi să le spună şi lor dacă şi-ar lăsa nepotul la joacă în acest loc. 

Citeşte şi Parcul Viva, închis degeaba: lucrările au fost abandonate. Vezi cum arată, în proiect, modernizările promise.

 

Citit 4884 ori Ultima modificare Joi, 25 Iulie 2013 16:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.