Informaţii de sezon: Cum procedăm dacă avem insolaţie

Informaţii de sezon: Cum procedăm dacă avem insolaţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În formele uşoare trebuie să scădem temperatura corporală, să rehidratăm organismul şi să nu consumăm medicamente sau alcool * Pentru formele mai grave trebuie sunat la 112


În plin sezon estival şi în plină caniculă, mulţi dintre noi pot ajunge chiar la spital din cauza insolaţiei. Expunerea excesivă la soare şi căldură poate duce la simptome cum ar fi crampele musculare, stare de oboseală, durere de cap, vomă, creşterea temperaturii corporale. Insolaţia înglobează o serie de situaţii în care organismul expus timp îndelungat la soare şi căldură excesivă pierde mari cantităţi de lichide şi săruri, determinând uneori chiar grave tulburări hidroelectrolitice. Dacă organismul pierde foarte multe lichide şi săruri, se poate ajunge uşor  la stări de leşin. Iată ce măsuri putem lua în funcţie de cât de gravă este insolaţia.

Forma uşoară

În acest stadiu, corpul este slăbit, apare senzaţia de somnolenţă, ameţeli, dureri de cap sau greaţă. Trebuie să mutaţi persoana afectată într-un spaţiu răcoros, departe de razele soarelui. Îndepărtaţi-i hainele, aşezaţi-o în aşa fel încât să se expună cât mai mult din corpul său la aer. Răcoriţi întregul corp al pacientului cu apă rece, dar nu foarte rece, pentru scăderea temperaturii. Importantă este şi poziţia culcat a persoanei care suferă de insolaţie. Camera trebuie să fie, de asemenea, bine ventilată. Se pot aplica pachete de gheaţă sau comprese pe abdomen, pe gât şi sub axile (subsuoară), locuri unde vasele de sânge mari se găsesc la suprafaţă. Se interzice introducerea pacientului într-o baie de gheaţă.

Nu este recomandată administrarea de aspirină sau paracetamol sau orice alt medicament pentru a reduce temperatura corporală ridicată din timpul insolaţiei, deoarece îi va face mai mult rău din cauza răspunsului organismului la insolaţie. Nu folosiţi alcoolul pentru frecţii pe corp şi încheieturi.

36 de ore necesare pentru rehidratare

Persoanei afectate de insolaţie trebuie să i se dea să bea lichide (1 -2 litri) în primele 2 ore pentru a-l hidrata. Este de preferat apă minerală sau apă obişnuită, cu o linguriţă de sare la doi litri de apă. Este necesară o perioadă de odihnă de 24 de ore, timp în care trebuie continuată înlocuirea fluidelor pierdute printr-o hidratare corespunzătoare. În mod normal rehidratarea completă cu lichide pe cale orală durează în jur de 36 de ore, dar majoritatea pacienţilor încep să se simtă mai bine în câteva ore, dar nu întrerupeţi hidratarea.

Forma medie

Apar dureri mari de cap, greaţă, vomă, necoordonarea mişcărilor, pierderea cunoştinţei, creşterea temperaturii corpului, accelerarea bătăilor inimii şi respiraţiei. În acest caz, persoana trebuie adusă într-un mediu răcoros şi ventilat, se scot hainele şi poate fi înfăşurată într-un cearşaf îmbibat cu apă rece, la cap i se pune o pungă cu gheaţă, la gât, sub braţ i se pot pune comprese reci (nu i se pun pungi cu gheaţă la nivelul inimii). Sunaţi la 112 pentru că persoana are nevoie de îngrijiri de specialitate.

Şocul termic

Apar pierderea stării de conştientă, delir, halucinaţii, respiraţia şi pulsul sunt accelerate, pielea este uscată sau acoperită de sudoare lipicioasă. În acest caz, se procedează ca în situaţia anterioară, dar pacientul trebuie ţinut sub supraveghere permanentă, pentru a nu se bloca căile respiratorii. În caz de vomă, capul trebuie întors într-o parte astfel încât să fie posibilă scurgerea lichidului de vărsătură. Sunaţi la 112 pentru că persoana are nevoie urgent de îngrijiri medicale de specialitate.

 

Citit 3776 ori Ultima modificare Vineri, 09 August 2013 18:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.