Medicii de familie ameninţă cu închiderea cabinetelor

Medicii de familie ameninţă cu închiderea cabinetelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Se decontează medicamentul cu preţ de referinţă, adică cel mai mic * Şi salariaţii din Apărare, Interne, Justiţie şi Transporturi vor beneficia de servicii de recuperare medicală * Centre de permanenţă şi în oraşe *

Anul acesta, Contractul-cadru (cel mai important act normativ care reglementează acordarea asistenţei medico-farmaceutice) conţine o serie de modificări de interes pe care vi le prezentăm în continuare.

Se revine la DCI

Începând cu 1 aprilie, prescrierea medicamentelor se va face sub forma denumirii comune internaţionale (DCI) şi nu a celei comerciale (ex. ibuprofen, nu Ibalgin sau Nurofen). Excepţie vor face cazurile justificate medical în fişa pacientului, situaţie în care medicul va prescrie medicamentele necesare cu denumirea lor comercială, în concordanţă cu diagnosticul. În prezent, prescrierea medicamentelor se face numai sub forma denumirii comerciale.

Farmaciile aflate în relaţii contractuale cu casa de asigurări de sănătate vor avea obligaţia să elibereze numai medicamentul cu preţul de referinţă. Dacă pacientul doreşte să-i fie eliberat acelaşi medicament, dar de la un alt producător, cu o altă denumire comercială, va achita diferenţa dintre preţul de referinţă şi cel de raft.

Contracte cu mai multe case de asigurări

Conform noului Contract-cadru, furnizorii de servicii medicale de recuperare-reabilitare vor putea încheia contracte atât cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, cât şi cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti (OPSNAJ) şi cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor. În prezent, un furnizor poate încheia contract numai cu una dintre casele de asigurări menţionate. Astfel, toţi asiguraţii vor avea acces la acest tip de servicii medicale.

Gărzile, obligatorii pentru medicii de familie

O altă noutate o constituie  participarea obligatorie a medicilor de familie la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare (de familie) prin centrele de permanenţă, în afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale. Astfel, în opinia ministerului, se asigură accesul pacienţilor la servicii de asistenţă medicală primară indiferent de oră şi de zonă (deci şi în oraş) şi se reduce numărul de cazuri cu evoluţie nefavorabilă, precum şi decesele a căror producere este favorizată prin neasigurarea, în timp util, a asistenţei medicale. Un aviz consultativ în această direcţie va fi înaintat MS de către Colegiul Medicilor din România.

Fără negocieri reale, nicio semnătură

Noile prevederi incluse în Contractul-cadru care îi privesc i-au nemulţumit pe medicii de familie astfel că, sâmbătă,  în cadrul Adunarii generale extraordinare comune a Societăţii Naţionale şi a Patronatului Naţional de profil, au decis să nu semneze Contractul-cadru şi normele de aplicare până când aceste acte normative nu se vor negocia în mod real cu reprezentanţii medicilor.

Aceştia afirmă că, deşi la întâlnirea comună cu reprezentaţii ministerului Sănătăţii şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, din 16 februarie, s-a stabilit că vor exista întâlniri distincte pentru discuţia Contractului-cadru şi a normelor metodologice, factorii de decizie din sănătate "nu au dorit să avem aceste întâlniri, iar propunerile Patronatului au fost ignorate”.

În replică, ministrul Sănătăţii Ion Bazac spune că reacţia medicilor de familie este “pripită” atâta vreme cât nu au aflat ce prevăd normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru, inclusiv referitor la plata gărzilor pentru asigurarea permanenţei.

Oricum, medicii de familie ameninţă că, de la 1 aprilie, îşi vor închide cabinetele, “până când vor fi demarate negocieri reale cu autorităţile”.

Citit 987 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.