Cum să fii un iubitor de patrupede cu responsabilitate: Au sterilizat, benevol, zeci de maidanezi

Cum să fii un iubitor de patrupede cu responsabilitate: Au sterilizat, benevol, zeci de maidanezi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Două gălăţence mari iubitoare de animale cheltuiesc, anual, sute de lei din buzunarul propriu pentru a steriliza şi a trata câinii întâlniţi pe stradă, fie ei maidanezi sau animale de companie abandonate ori pierdute. Florentina şi Mihaela Nedelcu demonstrează că a îndrăgi patrupedele nu înseamnă doar să le dai ceva de mâncare la colţ de bloc.

Îngrijire de la A la Z

Florentina a stat la curte, unde avea mai mult spaţiu pentru zecile de câini şi pisici adoptate pur şi simplu de pe stradă. Deşi de câţiva ani s-a mutat la apartament, nu a uitat de acest obicei. În ultimii patru ani a sterilizat în jur de 30 de căţei găsiţi pe stradă. Pe unii i-a păstrat, negăsind pe nimeni care să-i adopte. Întâi îi deparazitează, apoi dacă au vreo problemă merge la medic sau consultă măcar telefonic specialistul. În casă are, pe lângă medicamentele părinţilor, cutii cu tratament pentru câini sau pisici. Nu mai vorbim de mâncarea pentru aceştia.

Cea mai costisitoare este sterilizarea, în valoare de aproximativ 200 de lei. Uneori apelează şi Asociaţia „Ajutaţi-l pe Lăbuş”, care îi susţine parţial aceste eforturi financiare. „Îi cunosc pe toţi căţeii din zona în care stau, ştiu dacă şi ce probleme au. Mai am de sterilizat o singură femelă din zonă, nu am bani acum, dar voi rezolva cumva”, ne spune Florentina, recunoscând că e gata să-şi vândă şi lucruri din casă, numai să nu lase un animal, fie el câine, pisică ori cal, să sufere.

Mihaela Nedelcu e cunoscută şi ea pentru generozitatea cu care găzduieşte patrupedele, având în curte, pe lângă cei doi câini de rasă ai săi, opt maidanezi cărora nu le-a găsit un alt adăpost. Într-un an ajunge să sterilizeze chiar şi 12-14 femele, aproape întregul cost fiind suportat de ea. „Chiar săptămâna trecută am găsit o căţeluşă în zona Tribunalului, fie pierdută, fie abandonată. Dacă nu îi găsesc stăpânul, va trebui să o sterilizez”, spune femeia.

„Ne oferim voluntare!”

Gălăţencele sunt de acord cu propunerea inclusă în regulamentul de gestionare a populaţiei canine şi feline cu stăpân, supus recent dezbaterii publice, de către municipalitate. Este vorba despre obligativitatea sterilizării animalelor de companie, în caz contrar plătindu-se o taxă de montă. „Stau pe strada Morilor şi, anual, la una dintre case, o căţeluşă fată pui, dar niciodată nu-i mai văd crescând. Ei ajung cu siguranţă la un tomberon de gunoi, de unde se duc pe stradă”, povesteşte doamna Nedelcu, dorind să arate lipsa de responsabilitate a multora dintre gălăţeni.

Florentina admite, totuşi, că sunt posesori şi iubitori de animale care nu îşi vor permite costul sterilizării. „Dacă Primăria asigură fondurile pentru această operaţie, noi suntem gata să ne oferim voluntare pentru a merge, chiar şi cu maşina personală, pe benzina noastră, la cei care nici măcar nu îşi pot transporta câinii şi pisicile la doctor, pentru că sunt şi asemenea cazuri. Cred că în această campanie ar putea veni în ajutor şi medicii de la cabinetele veterinare, iubitori de animale la rândul lor”, propune gălăţeanca.

Citit 1519 ori Ultima modificare Joi, 12 Septembrie 2013 11:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.