Primarii visează să angajeze ei profesorii

Primarii visează să angajeze ei profesorii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La începutul acestei săptămâni a avut loc la Ministerul Internelor şi Administraţiei Publice o întâlnire în vederea efectuării descentralizării instituţiilor.

Printre altele s-a discutat şi despre descentralizarea învăţământului, domeniu în care se vorbeşte de această operaţiune de mai bine de opt ani. Una dintre pantele periculoase pe care poate aluneca descentralizarea şcolilor este o dorinţă pe care au ridicat-o asociaţiile primarilor, prezente şi ele la discuţii. Edilii şi-ar dori ca, dacă tot au în administrare clădirile şcolilor, să dispună şi de numirea directorilor şi de angajarea cadrelor didactice.

„Şcolile nu vor ajunge moşia nimănui”

Sindicatele din învăţământ au protestat cu vehemenţă la auzul unei asemenea intenţii: „S-a amânat luarea unei decizii în acest sens pentru că noi am cerut să fim prezenţi la discuţii şi aşteptăm să se întâmple evenimentul. Consiliile locale răspund de clădirile şcolilor, dar nu trebuie să aibă niciun amestec la angajarea personalului, care se ghidează după nişte legi şi care are un statut”.

„Nu ne permitem să lăsăm şcolile să ajungă moşia ştiu eu cui. Şi aşa sunt destule cazuri când primarii îşi permit să facă abuzuri asupra cadrelor didactice pe motiv că acestea îşi iau salariile de la primării”, susţine secretarul general al FEN, Constantin Ciosu (foto).

Acesta a mai precizat că numai cheltuielile de reparaţii capitale, cheltuielile curente, utilităţile, transportul profesorilor (deconturile navetei) sunt  plătite din banii comunităţii locale. Fondurile pentru salariile cadrelor didactice, bursele şcolare, obiectele de inventar, programul cornul şi laptele,  deşi sunt derulate tot prin bugetele locale, vin direct de la bugetul central, din cotele defalcate de TVA.

„Să angajeze profesorii. Asta îşi doresc cu furie primarii. Nu ne putem asuma o decizie care ar aduc o adevărată debandadă în învăţământ”, mai spune Ciosu.

„Trebuie schimbat modul de angajare a cadrelor didactice”

Cu toate că nu-şi doresc ca primăriile să facă angajările în şcoli, sindicaliştii sunt de acord că actualul examen de titularizare nu este o soluţie fericită.

„Trebuie schimbat modul de angajare a  cadrelor didactice. Aşa cum se face peste tot în lume, şcoala trebuie să-şi asume alegerea profesorilor. Examenul de titularizare de acum se dă din materia de facultate pe care profesorii nici n-o folosesc la clasă”.

„Una e să ştii teorie, alta e să ştii să transferi elevilor ceea ce ştii. Angajarea ar trebui să se facă în baza unui CV, a unui interviu şi a unei probe practice, adică susţinerea unei lecţii”, mai spune sindicalistul.

Citit 845 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.