Cine mai garantează ceea ce cumpărăm? Producătorii de pâine prinşi cu ocaua mică

Cine mai garantează ceea ce cumpărăm? Producătorii de pâine prinşi cu ocaua mică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sfoară în pâine sau produse mai mici decât cele prevăzute de lege


După ce au analizat în laborator corpul străin din pâinea pe care un gălăţean a adus-o, recent, la redacţia "Vieţii libere", comisarii de la Comisariatului Judeţean de Protecţia Consumatorului au confirmat că este vorba despre sfoară, aşa cum au bănuit iniţial. Mai departe, la controlul efectuat la producător, ei au constatat că banda care transporta aluatul de la divizor la modelator era uşor destrămată, aşa încât bucăţi din material au ajuns în aluatul pâinii cu pricina şi, probabil, şi în alte produse. Până va fi recondiţionată, banda cu probleme a fost scoasă din funcţiune, iar producătorul a primit sancţiune contravenţională.

Produse de doar 200 de grame

De altfel, la ultimul control pe produse de panificaţie realizat cu această ocazie, comisarii i-au sancţionat pe toţi cei 13 producători, distribuitori şi comercianţi verificaţi în municipiul Galaţi. Una dintre neregulile descoperite a fost aceea că un producător distribuia pe piaţă pâine de 200 de grame, deşi legislaţia prevede că nu se poate comercializa pâine care cântăreşte mai puţin de 300 de grame. Toate produsele găsite cu acest gramaj, în total peste 24 de kilograme de pâine, au fost oprite definitiv de la vânzare. O altă neregulă descoperită de comisari a fost că încă există produse care conţin pe lista de ingrediente „sare”, deşi ar trebui să conţină sare iodată.

Cele mai multe abateri s-au constatat însă în magazine, acolo unde vânzătorii ar trebui să afişeze denumirea furnizorului de pâine şi a produsului, cantitatea netă şi preţul de vânzare cu amănuntul al acestora, exprimat în lei pe bucată, dar şi în lei pe kilogram. De asemenea, tot în magazin ar trebui să existe informaţii referitoare la ingredientele alergene utilizate la fabricarea produselor. Doar 20 la sută dintre comercianţii verificaţi afişau aceste date.

În urma controlului, comisarii au aplicat zece amenzi, în valoare de 32.400 de lei, şi trei avertismente. Pe lângă pâinile de 200 de grame oprite definitiv de la vânzare, au mai fost oprite temporar produse cântărind în total 365 de kilograme, care nu aveau informaţii complete înscrise pe ambalaj.

Sfaturi de la Protecţia Consumatorului:

1. Refuzaţi produsele care prezintă semne de învechire, modificări ale culorii, consistenţei, gustului, mirosului.

2. Acordaţi atenţie aspectului - pâinea nu trebuie să fie arsă, insuficient coaptă, deformată sau, şi mai grav, să nu prezinte urme ale contactului cu rozătoare şi urme de mucegai.

3. Nu acceptaţi produsele care prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită.

4. După caz, solicitaţi vânzătorului informaţii referitoare la ingredientele componente (gluten, diverse seminţe, alune/nuci, ouă, lapte, etc.) pentru evitarea provocării alergiilor.

5. Cumpăraţi produsele de panificaţie din locuri autorizate, care asigură condiţii corespunzătoare de transport, depozitare şi comercializare.

 

Citit 1250 ori Ultima modificare Duminică, 22 Septembrie 2013 14:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.