Biserica Ortodoxă Română nu susţine distrugerea zonei Roşia Montana / Patrimoniul sfânt, bisericile şi cimitirele nu pot fi strămutate

Biserica Ortodoxă Română nu susţine distrugerea zonei Roşia Montana / Patrimoniul sfânt, bisericile şi cimitirele nu pot fi strămutate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru că s-au tot făcut speculaţii în legătură cu proiectul Roşia Montana, este important să ştim că poziţia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nu poate fi decât cea care decurge din învăţătura Sfintei Scripturi. Anume că întreaga creaţie a lui Dumnezeu trebuie protejată. "Considerând că proiectul minier Roşia Montană ar desfigura atât ecologic, cât şi uman zona Roşia Montană şi, prin extensie, întreaga regiune a Munţilor Apuseni - luând în considerare faptul că proiectul minier Roşia Montană vizează strămutarea bisericilor şi a cimitirelor din zonă, ceea ce este inadmisibil din punct de vedere al cultului şi tradiţiilor ortodoxe - Sfântul Sinod al BOR se pronunţă împotriva realizării proiectului Roşia Montană şi speră ca această zonă să rămână intactă în sfinţenia, puritatea şi frumuseţea ei”, reţinem din comunicatul Patriarhie Bisericii Ortodoxe Române.

Pe de altă parte, recent, părintele consilier Constantin Stoica a declarat, potrivit agenţiei basilica.ro, că acest punct de vedere a fost exprimat de acum zece ani, când Sfântul Sinod s-a pronunţat public împotriva proiectului Roşia Montană şi că poziţia acesta s-a bazat studiul şi poziţia Academiei Române. Din acest punct de vedere, şi astăzi, poziţia Bisericii este neschimbată. Creaţia, mediul sunt dar de la Dumnezeu care trebuie prezervat. Acestea sunt probleme de patrimoniu, iar în viziunea celor care au iniţiat proiectul aceste valori identitare inestimabile ar trebui să dispară. Nu mai vorbesc de frumuseţea divină a acestui loc".

Pe de altă parte, reprezentantul Patriarhiei Ortodoxe Române a mai precizat că, în ciuda multelor discuţii pro şi contra, în ciuda confuziei care se seamănă de cele două tabere, "nicio autoritate a statului nu-şi asumă responsabilitatea pentru gravele probleme de mediu şi patrimoniu. Se poartă doar discuţii care nu vin şi cu soluţii. Trebuie să existe o dezbatere serioasă despre ceea ce va fi la Roşia Montană. Nu suntem împotriva dezvoltării economice a României, dar nu trebuie să distrugem acea regiune pentru vecie. Degeaba ne caută politicienii români, aici nu e nimic de negociat, doar dacă se schimbă situaţia radical".

Citit 2091 ori Ultima modificare Vineri, 20 Septembrie 2013 17:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.