Biserica Ortodoxă Română nu susţine distrugerea zonei Roşia Montana / Patrimoniul sfânt, bisericile şi cimitirele nu pot fi strămutate

Biserica Ortodoxă Română nu susţine distrugerea zonei Roşia Montana / Patrimoniul sfânt, bisericile şi cimitirele nu pot fi strămutate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru că s-au tot făcut speculaţii în legătură cu proiectul Roşia Montana, este important să ştim că poziţia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nu poate fi decât cea care decurge din învăţătura Sfintei Scripturi. Anume că întreaga creaţie a lui Dumnezeu trebuie protejată. "Considerând că proiectul minier Roşia Montană ar desfigura atât ecologic, cât şi uman zona Roşia Montană şi, prin extensie, întreaga regiune a Munţilor Apuseni - luând în considerare faptul că proiectul minier Roşia Montană vizează strămutarea bisericilor şi a cimitirelor din zonă, ceea ce este inadmisibil din punct de vedere al cultului şi tradiţiilor ortodoxe - Sfântul Sinod al BOR se pronunţă împotriva realizării proiectului Roşia Montană şi speră ca această zonă să rămână intactă în sfinţenia, puritatea şi frumuseţea ei”, reţinem din comunicatul Patriarhie Bisericii Ortodoxe Române.
Pe de altă parte, recent, părintele consilier Constantin Stoica a declarat, potrivit agenţiei basilica.ro, că acest punct de vedere a fost exprimat de acum zece ani, când Sfântul Sinod s-a pronunţat public împotriva proiectului Roşia Montană şi că poziţia acesta s-a bazat studiul şi poziţia Academiei Române. Din acest punct de vedere, şi astăzi, poziţia Bisericii este neschimbată. Creaţia, mediul sunt dar de la Dumnezeu care trebuie prezervat. Acestea sunt probleme de patrimoniu, iar în viziunea celor care au iniţiat proiectul aceste valori identitare inestimabile ar trebui să dispară. Nu mai vorbesc de frumuseţea divină a acestui loc".
Pe de altă parte, reprezentantul Patriarhiei Ortodoxe Române a mai precizat că, în ciuda multelor discuţii pro şi contra, în ciuda confuziei care se seamănă de cele două tabere, "nicio autoritate a statului nu-şi asumă responsabilitatea pentru gravele probleme de mediu şi patrimoniu. Se poartă doar discuţii care nu vin şi cu soluţii. Trebuie să existe o dezbatere serioasă despre ceea ce va fi la Roşia Montană. Nu suntem împotriva dezvoltării economice a României, dar nu trebuie să distrugem acea regiune pentru vecie. Degeaba ne caută politicienii români, aici nu e nimic de negociat, doar dacă se schimbă situaţia radical".

Citit 1785 ori Ultima modificare Vineri, 20 Septembrie 2013 17:31

3 comentarii

 • postat de @roman
  Luni, 23 Septembrie 2013 06:26
  92.84.58.***
  Daca dependenta de jocuri pe pielea noastra, este atat de mare ,segmentul institutiilor statale care trebuie sa ne apere sa-si faca datoria ,sa arate si sa numeasca persoanele vinovate ce au semnat acest " contract" vicios. La romani puscariabilii lucrau in mine in beneficiul imperiului . Dreptul roman permitea aceasta pedeapsa ,ca exemplu maxim pentru smecheri, sau cum li se mai spune acum "baieti destepti " .
  0
  4
  Raportează
 • postat de român
  Luni, 23 Septembrie 2013 04:43
  92.80.191.***
  Jocurile sunt mult prea mari.
  Contractul este semnat. Așa cum a fost și cu Sidex.
  Degeaba mai comentăm , mai facem proteste, mai scriem , mai facem emisiuni,
  Asta ca să nu spunem ca nu avem o părere, ca să mai treacă timpul, și să ne descărcăm nervii câte un pic, pe cei care i-am votat să ne mintă.
  AȘA NE TREBUIE
  1
  1
  Raportează
 • postat de Blestemul aurului
  Duminică, 22 Septembrie 2013 21:55
  92.84.58.***
  Daca Sfantul Sinod al BOR a ajuns la asemenea concluzie ,inseamna ca situatia "afacerii secolului" este foarte grava pentru oameni si mediu . Lacurile cu cianuri vor ramane acolo in vecii vecilor. Lasam viitorimii o piatra de care nu vor mai putea scapa,decat numai daca isi vor permite sa-si cumpere alta patrie.Daca schimbarile climatice si tectonica scoartei terestre ar destabiliza chiar si peste 100 de ani zona , cum ar fi plasata in istorie ,generatia decidenta de astazi ? A, minerit ,da ,sa-si cumpere minereul cu vagonul ,sau vaporul ,si sa si-l prelucreze cu cianuri la ei acasa . S-ar obtine destule locuri de munca ,fara sa ne umplem cada de baie cu otravuri .
  0
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.