* 25 de semeni locuiesc în condiţii ultramoderne * Proiect susţinut cu 500.000 lei de Ministerul Muncii şi Egalităţii de Şanse şi 100.000 lei de Primăria Galaţi *
La vremuri de criză, când fiii îşi uită părinţii sau părinţii copiii, necesitatea unui serviciu comunitar care să ofere puţină siguranţă celor aruncaţi în stradă este un proiect indispensabil. El îşi găseşte mai abitir scopul într-o societate ca a noastră, care trece printr-o interminabilă criză economică.
La Galaţi, Centrul de Urgenţă „Speranţa” al Consiliului Local şi Primăriei Galaţi, susţinut şi de Ministerul Muncii şi Egalităţii de Şanse, răspunde acestor necesităţi, oferind şansa unor semeni să trăiască omeneşte.
O mână de ajutor întinsă
Din noiembrie 2008 şi până acum, amintitul minister a alocat Galaţiului, în acest scop, 500.000 lei (cinci miliarde lei vechi), iar Primăria Locală Galaţi – 100.000 lei (un miliard lei vechi). Graţie acestui proiect, al cărui coordonator este domnul Adrian Subaşu, Centrul de Urgenţă „Şansa” din Galaţi este o oază de linişte pentru unii dintre semenii noştri care, din diverse motive, au ajuns în stradă.
Acest adăpost temporar le oferă posibilitatea unui trai decent şi sigur maximum trei luni, în acest timp, personalul aşezământului dându-şi toată silinţa să rezolve problemele fiecărui asistat. De la cele legate de hrană, adăpost, consiliere psihică, până la rezolvarea unor probleme de perspectivă.
„Suntem implicaţi în aproape toate genurile de activităţi. De la găsirea actelor de identitate ale unor asistaţi până la acordarea sprijinului de a fi pensionaţi sau de a intra într-o formă de asistenţă socială acordată de stat sau găsirea unui loc de muncă...”, ne-a spus Adrian Subaşu.
Poveşti cutremurătoare…
La Centrul de Urgenţă „Şansa” din Galaţi şi-au găsit masă şi casă - temporar - 25 de persoane, însă, numai de la începutul lunii februarie şi până în prezent, au locuit în siguranţă 65 de persoane care ajunseseră în stradă.
Fiecare dintre cei 25 de asistaţi are o poveste, iar noi am reţinut câteva: „Sunt aici de o lună de zile, ne-a spus Dorinel D., în vârstă de 20 de ani. Am crescut la un centru de plasament, iar când am devenit major am fost trimis acasă la părinţi, la Jorăşti. Am ajuns repede în stradă din cauză că părinţii mei beau…”
Daniel este acum curat, îngrijit şi este în căutarea unui loc de muncă, fiind zugrav de profesie. Spune că a lucrat ceva timp la o societate „unde nu am mai fost plătit…”
În ziua documentării noastre făcea şmotru de zor la aşezământul „Şansa” unde, în ultima lună, are mai multă siguranţă.
Lacrimi şi suferinţă
Într-o altă cameră locuiesc trei doamne. Povestea Ecaterinei P. (62 de ani) este cutremurătoare. Ca în orice familie în care apare discordia, şi-n casa ei a intervenit - după zeci de ani de convieţuire - divorţul. A născut doi copii, dar ambii sunt pe cealaltă lume.
A fost căsătorită şi a doua oară, iar după moartea soţului a ajuns în stradă, însă femeia nu caută nimănui pricină. Din stradă a ajuns la Centrul de Urgenţă „Şansa”.
„M-am rugat la Dumnezeu să mă ajute, că a fost greu… O noapte am stat în stradă şi nu aş vrea să mai trec prin astfel de momente. Merg la Biserica «Sfânta Ecaterina» şi încerc să fiu de folos. Îmi place să muncesc. Aici, când am timp, împletesc…”, spune femeia.
Adrian Subaşu, coordonatorul Proiectului „Şansa”, ne-a spus că împreună cu personalul de la aşezământ îi întocmeşte doamnei Ecaterina dosarul de pensie, şi mai mult ca sigur va fi transferată la Căminul „Sfântul Spiridon” de pe strada Domnească…
Vecină de cameră este doamna Nastasia F, în vârstă de 57 de ani, pensionară. Dacă doamna Ecaterina nu mai are pe nimeni, la întrebarea noastră: „Cum a ajuns aici?”, pe doamna Nastasia au podidit-o lacrimile…
Ne-a povestit că şi-a vândut casa şi a fost bună doar cât a avut bani… Are şi băiat, are şi fată, dar sunt dezinteresaţi. Zbuciumul acestei mame nu vi-l pot descrie, pentru că numai cine a născut, a crescut un copil şi a tremurat pentru fiecare eşec al acestuia poate să înţeleagă ce simte o femeie care ajunge la mila străinilor, ai ei fiind indiferenţi şi nepăsători…Singura speranţă este Dumnezeu şi cei de la Centrul de Urgenţă „Şansa”, care i-au înţeles suferinţa şi necazul.
Confort european
Sub aspectul confortului, Centrul de Urgenţă „Şansa” din Galaţi, subordonat Căminului pentru Persoane Vârstnice „Sfântul Spiridon” din Galaţi, ambele servicii ale Primăriei locale, sfidează” condiţiile multora dintre apartamentele noastre.
Este cel mai modern dintre serviciile comunitare ale municipiului Galaţi. Nu lipsesc gresia, faianţa, termopanul, maşini de spălat de ultimă generaţie, o bucătărie pe măsură, dormitoarele mobilate, un club; plus disponibilitatea pentru celălalt a personalului pregătit să dea sentimentul asistaţilor că aparţin unei mari familii.
O familie în care e bine să ajungi doar dacă e musai…