Ziua Mondială a Sănătăţii, la Galaţi

Ziua Mondială a Sănătăţii, la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, 7 aprilie, s-a sărbătorit a 59-a ediţie a Zilei Mondiale a Sănătăţii. Ocazia nu putea să treacă neobservată nici la Galaţi, unde a fost marcată printr-un simpozion desfăşurat în amfiteatrul din incinta Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei”. O acţiune similară se va organiza, astăzi, la spitalul din Tecuci.

„Dacă anul trecut, pe 7 aprilie, a fost abordată tema mediului şi a importanţei schimbărilor climatice asupra sănătăţii, bolilor, tratamentelor, diagnosticelor şi asupra vieţii, în general, anul acesta a fost adusă în atenţie tema creării spitalelor sigure pentru intervenţia în cazul unor catastrofe sau dezastre naturale. Şi în acele situaţii limită, spitalele de urgenţă trebuie să fie locurile în care să se salveze vieţi” a precizat directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP), dr. Costinela Georgescu.

Sala a fost plină

Prezentările prilejuite de Ziua Mondială a Sănătăţii au reunit, în amfiteatru, zeci de medici de familie şi medici specialişti, dar şi mulţi studenţi ai  Facultăţii gălăţene de Medicină şi Farmacie. La eveniment au participat şi directorul Spitalului Clinic de Urgenţă, dr. Călina Lazarovici şi directorul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii, dr. Victoriţa Ştefănescu.

Directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă, dr. Mihai Polinschi, a prezentat elemente-cheie privitoare la intervenţiile de urgenţă în cazurile de politraumatism, edemul pulmonar acut – informaţii folositoare mai cu seamă viitorilor medici, studenţii gălăţeni la Medicină, prezenţi în sală. 

Ce înseamnă spital sigur?

„Ce ar fi un spital de urgenţă sigur? Ar fi un spital foarte bine dotat, cu circuite corespunzătoare, cu personal calificat, instruit pentru a interveni în astfel de situaţii, pe care nimeni nu şi le doreşte”.

„Or, obţinerea tuturor acestor lucruri nu este posibilă, la nivel local, decât printr-o colaborare între Consiliul Local şi Judeţean, Casa de Asigurări de Sănătate -  Colegiul Medicilor care pregăteşte, din punct de vedere profesional, personalul medical şi DJSP -  organizatorul strategiei în domeniul sănătăţii, la nivel local. Foarte important este că sunt alături de noi, în această zi şi preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, farm. Olimpia Buzia, dar şi serviciile UPU – SMURD, reprezentate de coordonatorul acestora dr. Angel Trifan şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă, prin directorul său, dr. Mihai Polinschi”.

„Colaborarea între aceste instituţii este foarte importantă pentru că să salvezi vieţi înseamnă să intervii din primul moment de după producerea accidentului, să acorzi primul ajutor, transportul bolnavului şi serviciile medicale de care poate beneficia la nivel de spital” a afirmat directorul DJSP.

Acestea erau, însă, lucruri bine ştiute.

„Întrebarea este cât de pregătiţi suntem să intervenim în astfel de situaţii? Eu aş răspunde că mai avem multe de făcut, în toate direcţiile, în egală măsură”, a mai spus dr. Georgescu. 

La finalul întâlnirii, preşedintele Colegiului Medicilor, dr. Dumitru Cristea, le-a oferit flori colegelor sale, medici şi farmacişti.

A doua parte a simpozionului se va desfăşura astăzi, 8 aprilie, la Tecuci, cu alte patru prezentări de specialitate.

Citit 1073 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.