Viaţa la bloc. Vecin cu probleme psihice, sărac lipit pământului

Viaţa la bloc. Vecin cu probleme psihice, sărac lipit pământului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Are 40-45 de ani şi locuieşte singur în apartamentul de două camere din Ţiglina III. Deşi e slab ca un ogar, pare că nu-i lipseşte puterea de muncă. Ar putea fi chiar o partidă bună, dacă lista sa de avuţii nu s-ar încheia aici. Nu mai munceşte de mai bine de un an, are restanţe de aproape o sută de milioane de lei vechi la întreţinere şi a fost internat o vreme la Psihiatrie.

Milă sau oripilare

Faţă de Cornel Scurtu, vecinul lor de la etajul al treilea, locatarii simt fie milă, fie oripilare. Cel mai mult se plânge vecina de la doi: „A stricat tot apartamentul, a demontat chiuveta de la baie. Când mai spală câte ceva se infiltrează apa care curge direct pe jos şi mă inundă mai tot timpul. Bodogăneşte, urlă, câteodată aruncă prin casă diverse obiecte. Mi-e frică să nu uite aragazul aprins sau să dea drumul la gaze să sărim cu toţii în aer”. Altor vecini, de la blocurile din jur, le-ar fi spart geamurile în accesele sale de furie. Preşedintele Asociaţiei 315, Gheorghe Boboc, spune despre el că e băiat necăjit şi că are nevoie de ajutor: „Nici nu mai are toate actele de identitate, l-am trimis să depună dosar pentru venit minim garantat, s-a întors cum s-a dus şi a spus că i-au cerut nişte acte suplimentare. Părinţii i-au murit şi mai are doar o soră geamănă – au fost lipiţi la naştere şi li s-a făcut operaţie, dar e căsătorită în alt oraş, are trei copii şi nici ea nu are posibilitate să îl ajute”. La apartamentul 33 ne deschide Cornel Scurtu. Cum vedem din prag, casa pare că-i în plină renovare. Pereţii sunt jupuiţi până la beton şi nici nu are mobilă. Schimbăm câteva vorbe, despre ultimul lui serviciu, ca paznic în Combinat, dar nu se plânge de nimic. „E şi orgolios”, ne explică un vecin. „Nu ştiu ce mănâncă toată ziua, îi mai dăm noi, dar dacă îl întrebi nu zice că i-e foame.”

Toamna acesta, locatarii au făcut din nou demersuri pentru ca serviciile sociale ale municipalităţii să-l ia în grijă. Vecinii lui au solicitat şi acum trei-patru ani ca acesta să fie integrat într-un centru social. Atunci a fost internat Spitalul de Psihiatrie, dar de acolo a fugit şi nicio autoritate nu s-a mai interesat de soarta lui.

 

Citit 2404 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Noiembrie 2013 14:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.