SITUAŢIE ALARMANTĂ / Zeci de mii de gălăţeni au virusurile hepatice B şi C

SITUAŢIE ALARMANTĂ / Zeci de mii de gălăţeni au virusurile hepatice B şi C
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Doar o mică parte dintre aceştia urmează un tratament adecvat * Rata de supravieţuire pe o perioadă de cinci ani a celor bolnavi de hepatită C este mai mică decât în cazul bolnavilor de SIDA


Două studii făcute la intervale relativ mici de timp de Ministerul Sănătăţii şi, respectiv, de către Institutul Clinic Fundeni au ajuns la rezultate foarte asemănătoare: 5 la sută dintre români sunt infectaţi cu virusul hepatic C, în vreme ce alţi 7 la sută cu virusul B. Un mic procent (0,5 - 1 la sută) dintre cei cu virus B sunt purtători şi ai tulpinii virale D, fapt ce îngreunează simţitor un tratament şi aşa destul de dificil. Aplicând proporţiile amintite la populaţia judeţului Galaţi reiese faptul că cel puţin 25.000 de gălăţeni sunt infectaţi cu virusul C, în vreme ce în organismul altor 35.000 este prezent virusul B.

Sănătoşi doar la suprafaţă

Deşi poate cauza apariţia cirozei şi a cancerului hepatic, hepatita C nu se manifestă în multe cazuri prin niciun simptom. Mulţi pacienţi află că sunt infectaţi cu acest virus în timpul unor analize de rutină sau, în cazurile nefericite, atunci când este prea târziu. "Hepatitele de tip B şi C reprezintă o problemă de sănătate publică atât la nivel naţional, cât şi în ceea ce priveşte judeţul nostru. Atât numărul mare al celor infectaţi, cât şi costurile semnificative ale tratamentului fac din aceste boli o povară pentru orice sistem de sănătate", spune doctorul Petru Dăscălescu, medic primar boli infecţioase în cadrul Spitalului "Cuvioasa Parascheva" Galaţi.

Lungul drum spre tratament

În cazul în care analizele de rutină scot în evidenţă anumite modificări la nivelul ficatului, medicul de familie (specialistul care recomandă aceste analize, de cele mai multe ori) îi va da trimitere pacientului către un laborator pentru efectuarea unui test suplimentar, care poate scoate în evidenţă anticorpii specifici viruşilor hepatici B şi C. Urmează apoi biletul de trimitere către medicul specialist în gastroenterologie sau boli infecţioase. După ce analizează dosarul pacientului, medicul specialist va decide ce e de făcut. Pentru confirmarea unui diagnostic de hepatită C pacientul va primi un voucher care îi va permite să facă gratuit viremia, o analiză care în mod normal costă între 400 şi 500 de lei. Chiar dacă această analiză nu este decontată de statul român, cele două companii farmaceutice concurente care oferă pe piaţa românească tratamentele împotriva hepatitelor B şi C dau medicilor specialişti aceste vouchere, cu scopul de a uşura completarea dosarului de către pacient. Este o modalitate ieftină prin care cele două firme reuşesc să obţină profituri uriaşe, din moment ce statul plăteşte pentru tratamentul unui singur bolnav în jur de 15.000 de euro. Totuşi, în absenţa unui astfel de măsuri, mulţi pacienţi nu ar avea bani pentru efectuarea viremiei, fapt ce le-ar pune în pericol viaţa. Cu rezultate de la aceste analize, precum şi de la numeroase altele, pacientul poate în sfârşit să depună dosarul la Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi.

Cura nu este pentru oricine

Din estimările medicilor specialişti gălăţeni doar 10 la sută din totalul celor infectaţi cu virusul hepatic C au urmat un tratament până în prezent. "Numărul poate părea mic şi cu siguranţă situaţia ar putea sta şi mai bine. Trebuie însă să ţinem seama şi de faptul că o bună parte dintre pacienţi au stadii foarte puţin avansate ale bolii, când tratamentul nu este încă necesar. O altă parte dintre bolnavi nu pot urma tratamentul din cauza altor boli care le-ar pune astfel în pericol viaţa. O cură terapeutică împotriva hepatitelor cronice B sau C nu este deloc uşoară. Nu în ultimul rând, medicii nu prescriu de regulă tratamentul pentru pacienţii care nu au împlinit încă 18 ani sau care au depăşit 65 de ani. În nicio ţară însă, oricât de avansat ar fi sistemul medical de acolo, nu se întâmplă ca toţi bolnavii să beneficieze de tratament, din cauza limitărilor de fonduri. Oricum, programul de evaluare a stării de sănătate care a debutat în iulie 2007 a fost un pas uriaş înainte în depistarea pacienţilor cu hepatite B şi C. În ciuda costurilor, consider că un astfel de program ar trebui efectuat din nou. Chiar dacă rezultatele nu sunt spectaculoase pe moment, diferenţa se vede în ani", mai spune dr. Petru Dăscălescu.

Câţi gălăţeni urmează un tratament

În prezent, 381 de gălăţeni (240 cu hepatită C şi 141 cu hepatită B) beneficiază de tratament decontat de stat, după ce dosarele depuse la CJAS Galaţi au fost aprobate de comisia de specialitate din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. "Mai avem 16 pacienţi, şapte cu hepatită B şi 9 cu hepatită C, care au dosarele în aşteptare. Aşteptăm ca aprobările să vină în cursul zilelor următoare", a declarat dr. Elena Vrabie, preşedintele CJAS Galaţi.

Cât durează

Potrivit doctorul Petru Dăscălescu, primul tratamentul pentru hepatita C poate dura 6 sau 12 luni. Succesul acestui tratament se situează undeva între 50 şi 60 la sută. Cei pentru care cura nu a avut efectul scontat sunt nevoiţi să urmeze un nou tratament, care poate dura chiar şi 18 luni. Eficienţa celui de-al doilea tratament însă scade la doar 20 la sută. Pentru hepatita B, tratamentul durează cel puţin 5 ani, putându-se prelungi indefinit.

Ce sunt hepatitele cronice

Hepatita B este o infecţie virală a ficatului transmisă prin folosirea drogurilor injectabile, prin contactul sexual sau intim cu o persoană infectată şi prin expunerea la fluide umane cum ar fi sperma, secreţiile vaginale şi laptele de mamă. Mulţi oameni care dobândesc hepatita B nu prezintă simptome, dar unii pot avea o stare asemănătoare cu cea provocată de gripă. Vaccinul împotriva hepatitei B există şi este foarte eficient. Hepatita C este tot o infecţie virală a ficatului împrăştiată prin contact direct cu sângele unei persoane infectate. Virusul poate fi transmis sexual. Mulţi oameni care capătă hepatită C nu vor prezenta simptome, dar unii pot avea o slabă boală asemănătoare cu gripa, care ţine câteva săptămâni. În acest moment nu există vaccin pentru hepatita C.

Citit 7662 ori Ultima modificare Luni, 11 Noiembrie 2013 09:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.