Stela Popescu, despre educaţia copiilor: "Fiecare generaţie îşi caută ieşirea din anonimat”

Stela Popescu, despre educaţia copiilor: "Fiecare generaţie îşi caută ieşirea din anonimat”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Dincolo de actriţa fascinantă pe care o vedem cu toţii la televizor, Stela Popescu este un om cald, plin de energie pozitivă. Un om care iubeşte copiii.

„Trebuie să ai curaj să trăieşti!”

„Prin poveştile pe care le-am înregistrat pentru copii, vreau să-i învăţ să trăiască frumos, nu cu frică”, ne-a declarat îndrăgita actriţă, într-un interviu mai amplu, din care aţi putut citi o parte în paginile ziarului "Viaţa liberă". „Recitind toate poveştile copilăriei, am ajuns la concluzia că binele învinge răul întotdeauna. Trebuie să ai curaj să trăieşti, asta trebuie să le spunem copiilor. Fiecare generaţie îşi caută ieşirea din anonimat: copiii de astăzi nu mai vor să semene cu cei de ieri, vor să-i întreacă, şi dacă nu pot să-i întreacă, măcar încearcă să-i nege. Dar nu e bine. Copacul are rădăcini, iar cel care nu are rădăcini se usucă. Iei ce trebuie din ceea ce vezi la cei dinaintea ta şi vii şi completezi cu ceva mai modern, mai frumos, nu mai urât”, afirmă Stela Popescu.

„Părintele poate să îi descopere înclinaţiile copilului”

Şi tot vorbind despre copiii de astăzi şi despre felul cum înţeleg părinţii să-i pregătească pentru viaţă, iată ce ne mai spune actriţa: „Concurenţa e mare, iar părinţii au început să-i pregătească, exact ca în America, unde copiii fac cursuri de canto, de gimnastică, de dans, pe fetiţe le învaţă să fie frumoase, să se îmbrace. Toate aceste lucruri necesare ca să ajungă la Hollywood, de ce nu? Părintele aşa poate să îşi ajute copilul: să-i descopere înclinaţiile. Dar să nu-l împingă cu forţa într-un domeniu în care copilul nu are chemare şi să rămână toată viaţa nefericit. Nu trebuie împins, forţat. Şi mai târziu, pe măsură ce creşte, trebuie să vezi unde se simte tânărul mai bine, unde-i iese mai uşor treaba. Şi atunci îl susţii şi îl direcţionezi exact spre ce îl poate ajuta în viaţă să fie bun. Cum e vorba aceea, bastonul de general îl ai în raniţă de mic. Trebuie săai durabilitate, trebuie să ai, în timp, aşezată profesia ta, ca să poţi atinge performanţa şi să fii fericit. În profesia noastră, de pildă, trebuie muncă, noroc, supunere, seriozitate şi punctualitate”.    

Opera Comică pentru Copii cucereşte India

Anul acesta a fost un an plin pentru Stela Popescu: „Am lucrat foarte mult. Am făcut filmul Mamaia, am făcut până acum 30 de filme, dar niciun rol nu a fost atât de consistent. Acesta chiar e un rol principal, care decide acţiunea filmului. Am făcut, apoi, cu Editura Litera, cele 24 de CD-uri cu poveştile celebre şi încă 12 cu prinţesele poveştilor”.

Şi tot anul acesta, actriţa a mers, pentru a treia oară, într-un turneu în India. „Eu lucrez la Opera Comică pentru Copii – o instituţie care face numai spectacole pe texte şi muzică clasică, nu de divertisment. Am făcut „Chiriţa”, „Piatra din casă” şi urmează „Soacra cu trei nurori” – toate musicaluri, pentru copiii de la 6 la 16 ani. În India există un lanţ de şcoli de artă particulare, creat de o familie de nobili, Rayan, şi această fundaţie face, din doi în doi ani, festivaluri la care vin reprezentanţi din 20-25 de ţări. Noi, Opera Comică pentru Copii, luăm întotdeauna trofeul”. Atât copiilor, cât şi părinţilor, Stela Popescu le transmite un singur lucru: să nu uite de teatru: „Atunci când puteţi, veniţi la teatru!”, le spune cititorilor "Vieţii libere" îndrăgita actriţă.

Citit 2556 ori Ultima modificare Joi, 28 Noiembrie 2013 17:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.