Peştele - sănătatea de pe masa de Florii

Peştele - sănătatea de pe masa de Florii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În Duminica Floriilor, mulţi dintre gălăţenii care au postit în ultimele săptămâni îşi schimbă dieta. Potrivit rânduielilor bisericeşti, în această zi e dezlegare la peşte - prilej numai bun un mic festin cu scrumbie pe grătar, rondele de crap la tigaie sau cine ştie ce altă combinaţie culinară îmbietoare.

Dacă nu exageraţi la masa de Florii, organismul dumneavoastră nu ar trebui să reacţioneze negativ la consumul de carne de peşte, chiar dacă acesta vine după câteva săptămâni de regim exclusiv vegetarian. Şi asta pentru că, susţin nutriţioniştii (printre care şi dr. Magdalena Moroşanu, medic primar boli metabolice şi de nutriţie), carnea de peşte se digeră mult mai uşor decât cea de vită sau porc şi are mult mai multe avantaje pentru consumator.

Ar trebui, totuşi, să nu alegeţi sortimentul de peşte pentru această masă specială judecând doar după gust.

Ce sortimente alegem?

Atunci când mergeţi la cumpărături, ţineţi cont de faptul că peştele se împarte, în funcţie de conţinutul său de lipide, în trei categorii: slab, semi-gras şi gras.

Spre exemplu, merluciul este un peşte slab, pentru că nu conţine mai mult de 1 gram de lipide. În schimb, atât de apreciata scrumbie este un peşte gras, care poate conţine  între 10 şi 15 grame de lipide. La fel sunt şi somonul, sardinele sau tonul.

La nivel mediu, din punct de vedere al conţinutului de lipide, se găsesc heringul şi păstrăvul, cu un conţinut de sub 10 grame.

Carnea de peşte conţine şi fosfor. În plus, carnea cu o culoare roşiatică e mai bogată în calciu şi fier.

Doar unele grăsimi sunt bune

Peştele conţine substanţe numite acizi graşi polinesaturaţi, care reglează nivelul trigliceridelor şi cresc imunitatea organismului. În plus, acizii graşi de tip Omega 3, prezenţi în cantităţi mai mari în peştele gras, contribuie la menţinerea sănătăţii cardiace, dar ajută, totodată şi la sporirea abilităţii de învăţare la copii, la ameliorarea daunelor cauzate de artrită şi la reglarea tensiunii arteriale.

Consumul de peşte poate contribui, de asemenea, la păstrarea sănătăţii pielii, pentru că are un conţinut bogat de vitamina A şi la funcţionarea normală a glandei tiroide.

Atenţie, însă! Există şi tipuri de peşte care au un conţinut redus de acid Omega 3 şi un conţinut ridicat de acid arahudonic, un tip de acid Omega 6. Această substanţă este toxică, iar consumarea ei în cantităţi mari poate spori riscul apariţiei maladiilor cardiace.

Specialiştii în nutriţie vă recomandă peştele proaspăt. Dacă totuşi doriţi să optaţi pentru cel congelat, aveţi mare grijă: odată dezgheţat, acesta nu mai trebuie pus din nou la congelat!

Important este însă să consumaţi peştele în mod raţional, după sfatul medicului chiar, dacă suferiţi de afecţiuni digestive.

Citit 832 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.