Claxonatul, înjurătura, gestul obscen. Dacă educaţie nu e, măcar sancţiune să fie!

Claxonatul, înjurătura, gestul obscen. Dacă educaţie nu e, măcar sancţiune să fie!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mania unora de a apăsa pe claxon face goarna să urle cu toţi decibelii aruncaţi în urechile întregului corp de participanţi la trafic din acel moment şi din acel loc. Nu vorbim de claxonatul de necesitate, atunci când, de exemplu, un „coleg” de trafic uită să semnalizeze când schimbă banda de rulare şi trebuie atenţionat.

Vorbim despre  şoferii isterizaţi că n-ai ţâşnit de la stop chiar înainte de a apărea culoarea verde. Aceştia apasă tare pe claxon, biciuie apoi cu puterea pedalei de acceleraţie caii putere, scot, în acelaşi timp, flăcări pe gură de câte înjurături proferă şi, în fine, murdăresc întregul orizont vizual cu tot felul de gesturi obscene „aruncate” peste tot.

„E o chestiune de educaţie elementară să ai un comportament corect în situaţii de acest gen, dar dacă nu există aşa ceva pot fi găsite şi măsuri de sancţionare pentru cei în culpă", afirmă comisarul Mitică Petcu, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Galaţi.

Persoana care se simte lezată de comportamentul necivilizat şi ilegal al unor participanţi la traficul rutier poate face o reclamaţie la Poliţia Rutieră. Poate face o sesizare scrisă, dar ceea ce reclamă trebuie să şi probeze. Trebuie să ai măcar un martor, doi acolo, dar dacă preopinentul are trei, tot n-ai făcut nimic!

Aşa cum ne-a confirmat comisarul Mitică Petcu, agenţii de la Poliţia Rutieră fac apoi verificările proprii şi, evident, pot aplica o sancţiune împricinatului.

Claxonarea, e clar, e abatere de la normele circulaţiei rutiere în vigoare şi cel care a făcut-o fără un motiv serios, adică  pentru a evita un pericol iminent, un accident, poate fi amendat.

Având în vedere că mai toţi cei care claxonează aiurea se feresc să o facă atunci când prin preajmă e un poliţist, nu ne rămâne decât nouă, participanţilor la trafic, să luăm atitudine.

Poate că nu e prea comod să te apuci să faci o reclamaţie scrisă şi să o depui la Poliţie, dar, din păcate, nimic nu e uşor când e vorba de eradicat un rău.

Citit 808 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.