Cu dosare peste dosare, tot nu este recunoscut ca revoluţionar/ Un gălăţean cere un miliard de euro daune

Cu dosare peste dosare, tot nu este recunoscut ca revoluţionar/ Un gălăţean cere un miliard de euro daune
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţeanul Constantin Dobre, fost maistru instructor în învăţământ, cere de ani buni să i se recunoască şi lui calitatea de revoluţionar pe care a probat-o cu martori, trimiţând dosare peste dosare şi judecându-se chiar în instanţă. Primul care a intrat în sediul fostului Comitet Judeţean de Partid, actuala Prefectură, în ziua de 22 decembrie 1989, la „ora 12 şi 14-16 minute, oră la care fostul prim secretar Carol Dina a părăsit sediu[l], luând-o la stânga prin curte”, strecurându-se prin spate, dl Dobre aduce mărturii privind rolul său în protejarea averii publice, în momente de violenţă în care hoţii asediau de-a dreptul astfel de sedii abandonate de putere. În aceşti ani a putut fi deseori văzut şchiopătând în baston până la întruniri naţionale ale revoluţionarilor, cu noi şi noi dosare întocmite degeaba.

„Măi, Nelule”…

Nu l-a ajutat nici faptul că, născut în aprilie 1930 la Olteniţa, a fost coleg de şcoală cu Ion Iliescu şi chiar au jucat fotbal împreună. „Măi, Nelule”, i s-a adresat la Galaţi fostului preşedinte al României, cerând să i se facă dreptate, iar Iliescu a dat dosarul mai departe cunoscutului lider revoluţionar Dan Iosif. „Dosarul mi l-a luat Dan Iosif. Când a văzut că-s născut la Olteniţa, o fi crezut că vreau să-i iau lui locul în departamentul pentru revoluţionari la Cotroceni şi mi-a aruncat dosarul! Dar Dumnezeu l-a pedepsit pentru ceea ce mi-a făcut…”, ne-a relatat Dobre.

Săracul care ar putea fi bogat

Pentru obţinerea certificatului de revoluţionar s-a judecat cu statul român, iar Înalta Curte de Casaţie Bucureşti i-a trimis în 2010 dosarul la Curtea de Apel Galaţi. În instanţe, a câştigat, dar a urmat recurs şi tot aşa… Anul acesta s-a judecat în continuare şi, dacă ar avea câştig de cauză, nemulţumitul ar putea cumpăra o stradă cu tot cu blocuri şi semafoare, căci a cerut un miliard de euro daune materiale! „Toţi cei care au depus dosarul odată cu mine au primit certificate, eu nu!” – se plânge omul, care între timp a rămas şi fără sprijinul soţiei, Elisabeta, decedată. Dobre a depus dosarul pentru certificatul şi brevetul de revoluţionar prima oară în 1992. De atunci, a mai depus de nouă ori dosarul. Certificând prezenţa lui la evenimente au fost alţi revoluţionari cu certificat, precum regretatul director al Casei de Cultură a Sindicatelor, Ioan Manole, Ionel Silvestru şi Vasilica Felecanu, care era la 22 decembrie de serviciu la poarta Comitetului Judeţean PCR. Dobre spune că şi-a plătit şi cotizaţia la filiala gălăţeană a Asociaţiei 22 Decembrie 1989 Metrou.

Curaj civic

Ion Manole declara că l-a întâlnit încă din prima zi de revoluţie la Galaţi, pe 22 decembrie, la fostul sediu PCR, că „a fost unul dintre cei mai activi revoluţionari”, apărând clădirea de infractori şi executând sarcinile primite. „Am apreciat abnegaţia acestui om care zi şi noapte a luptat pentru menţinerea unui climat echilibrat”, ţinând legătura cu cei de la Armată, CFR şi Transmisiuni. Şi Ionel Silvestru declara tot cam aşa, adăugând că Dobre a avut şi legitimaţie la Comitetul judeţean de salvare naţională Galaţi, guvernul local provizoriu. Iar Vasilica Felecanu scria că pe 22, când era de serviciu la poartă, Dobre a fost primul care a venit la sediul fostului Comitet PCR, unde a încercat să liniştească primul grup care a încercat să distrugă poarta, apoi a încercat să ţină ordinea şi a recuperat alimente şi bunuri furate de răufăcători, „cu un curaj care ma (sic!) uimit”. În declaraţia sa de om simplu, Dobre spune că a fost „gardă de corp a comitetului şi socotit membru supleant”, când „curioşi şi alţi indivizi umblau prin toate camerile (birouri) pentru a distruge şi a fura”, de pildă la biroul secretarului pentru Agricultură, unde „un individ cu un cuţit de circa 200 mm a deschis 5-6 cutii, monstre (sic!), fasole bulion, roşii, mazăre etc, plus sertare de unde a luat ţigări şi bani pe ascuns, nu am putut să-l anihilez din cauza cuţitului şi stări[i] în care era, totuşi a înţeles şi a părăsit biroul C.P.U.N”. Constantin Dobre a căutat dreptatea pe la preşedinţi, chiar şi la Casa Regală, dând un dosar în mână şi prinţului Radu, în timpul unui vizite a acestuia la Galaţi. Este încă în viaţă.

Citit 2569 ori Ultima modificare Joi, 19 Decembrie 2013 17:34

12 comentarii

 • postat de VLAD TEPES
  Duminică, 22 Decembrie 2013 20:31
  194.239.195.***
  Cetatean,ai vazut marfa de marfa la GALATI,acum acceseaza senat.ro si vezi acolo alte minuni de secol XXI,IAR PE LANGA PARLAMENT SI GUVERN ESTE SI PRESEDENTIA dupa care urmeaza comisiile si subcomisiile.Armata ROMANA are un general activ (si trei la pensie)pentru una suta cadre militare,SERVICIILE SPECIALE care sunt 5-6 au lume aleasa si acolo(dar multi,chiar foarte multi),fondurile de investitii,,GIGANTII DE STAT(HIDROELECTRICA,C.F.R.,etc.),mamelucii din teritoriu(reprezentantii guvernului),primariile(cu tot alaiul).Acum te intreb de unde sute si sute de milioane euro lunar pentru salariile nesimtite ale acestor vietuitoare?P.S. am uitat B.N.R. cu ilustrul isarescu carmaci(la declaratii de averi nu au trecut retributia este confidential,directiva U.E.,NU ESTE GLUMA MARINARUL ARE RETRIBUTIA LA DECLARATIE,INDIANUL TONTA DOCTORUL ARE ,ISARILA, C.A.BNR,SI CEI 60 DE DIRECTORI GENERALI NU,ESTE SECRET. Eu cand ;latru;desteptarea nu tip de nebun,caci tara este vanduta!
  0
  0
  Raportează
 • postat de cetatean
  Duminică, 22 Decembrie 2013 17:57
  5.13.133.***
  Am citit lista cu revolutionarii Galatiului si nu mi-au crezul ochi din ce am vazut acolo!Fratilor, oamenii cinstiti au iesit in strada si ''curvele'' s-au ales cu titluri de revolutionari!Sincer, mi-e sila!Pana la urma, omul asta care striga in strada ca e revolutionar nerecunoscut are dreptate.Rusine sa le fie celor care s-au erijat in rol de revolutionar.Ati patat nesimtitilor memoria celor care au platit cu viata aceasta libertate, a noastra, a romanilor!
  0
  0
  Raportează
 • postat de impuscatu
  Duminică, 22 Decembrie 2013 11:55
  89.136.186.***
  aici gasiti lista cu cei 251 de revolutionari galateni:
  http://www.prefecturagalati.ro/portal/portal.nsf/All/D569798687879ABAC2257965003A2F64/$FILE/TabelrevolutionarijudetulGalati.pdf
  0
  1
  Raportează
 • postat de VLAD TEPES
  Vineri, 20 Decembrie 2013 19:04
  194.239.195.***
  Un cuplu ;fericit;de nebuni(bolnavi psihic) si un ;ZIARIST;....
  1
  3
  Raportează
 • postat de Falca
  Vineri, 20 Decembrie 2013 18:57
  5.13.203.***
  Ce porcarie de articol!
  1
  4
  Raportează
 • postat de Dezolant şi adevărat
  Vineri, 20 Decembrie 2013 18:50
  89.137.139.***
  Ai dreptate, @ jiji! A fost răboiul ţărilor imperialiste împotriva României pentru a-i distruge economia; probabil şi pentru a o distruge ca ţară. Politicienii de după 1990 au fost cozile de topor. Revoluţionarii adevăraţi au fost naivii; dintre ei, unii au plătit cu viaţa. Pentru ceilaţi, termenul trebuie pus între ghilimele. Istoria va dezvălui adevărul dar peste foarte mult timp şi poate prea târziu pentru ca acest popor să se trezească. Acum suntem (evident) în faţa unui escroc.
  0
  5
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Vineri, 20 Decembrie 2013 16:25
  5.13.196.***
  Fugi mai escrocule de aici! Ca tine mai sunt 20000 care mananca in mod criminal banii contribuabililor. Veniti la TV escrocilor si explicati-le oamenilor in ce constau "meritele voastre deosebite" ! Rusine!
  0
  10
  Raportează
 • postat de Bla bla blau,punct
  Vineri, 20 Decembrie 2013 13:31
  92.84.115.***
  Asta se culca si se scoala cu un milion de Volti in cap. Nu aude,dar chiar nu vede ca ii fileaza lampile?
  0
  11
  Raportează
 • postat de jiji
  Vineri, 20 Decembrie 2013 12:41
  91.208.234.***
  Daca fortele imperialiste n-ar fi gasit o masa de golani pe care sa-i manipuleze, n-ar fi existat asa zisa revolutie cu emanatii de dupa, poate schimbarea de regim (inevitabila de altfel) s-ar fi facut in alte conditii (ca in restul tarilor est europene - fost comuniste) si Romania nu s-ar fi tarat 24 de ani in tranzitie. Poate am fi ajuns si noi macar la nivelul economic si de civilizatie al Poloniei sau Ungariei.
  0
  20
  Raportează
 • postat de catalin
  Vineri, 20 Decembrie 2013 09:08
  89.137.221.***
  Cersetor ordinar... Un revolutionar adevarat era multumit de rezultatul actiunilor sale, atat.
  3
  20
  Raportează
 • postat de milogeala SRL
  Vineri, 20 Decembrie 2013 07:23
  5.13.222.***
  Nu stiu exact ce-a facut dnul maistru la revolutiune, dar in tara asta o sleahta de impostori,hoti,milogi si cretini sunt mari revolutionari. Pacat de cei care au murit fara sa stie de ce mor. Oare se va termina odata cu milogeala asta. Si nenea asta a calculat el nici mai mult nici mai putin de 1 miliard de euro. Un control medical la mansarda i-a facut cineva? Intr-un stat adevarat in care traiesc oameni cu bun simt si nu milogi ca la noi n-ar trebui sa existe nici un individ cu acest statut FALS de revolutionar inchipuit.
  2
  19
  Raportează
 • postat de Eu
  Vineri, 20 Decembrie 2013 06:03
  5.13.144.***
  Cacaia rivalutia o fi fost la Galati ? Dar in alt loc din Romania ? conform DEX ,revolutie inseamna : " Orice schimbare fundamentală a valorilor, instituțiilor politice, a structurii sociale, a conducătorilor și ideologiilor unei societăți. " sau :" Schimbare bruscă și de obicei violentă a structurilor sociale, economice și politice ale unui regim dat".Care din toate s-a schimbat fundamental sau radical ?Poate Ceausescu cu Iliescu si pcr cu psd ? Pacat de mortii nevinovati ,sacrificati pentru rotirea cadrelor.
  2
  20
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.