În ciuda banilor cheltuiţi, frauda din sănătate este încă în floare

În ciuda banilor cheltuiţi, frauda din sănătate este încă în floare
foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ciuda sutelor de milioane de lei cheltuite pentru informatizarea şi securizarea sistemului sanitar autohton, frauda este încă în floare. La această concluzie preliminară au ajuns experţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), în urma ultimului control efectuat în spitalele din România.

Deşi datele finale urmează să fie date publicităţii în perioada următoare, CNAS a descoperit medici care raportează reţete false, consultaţii neexecutate, pacienţi furaţi de pe listele medicilor de familie de alţi medici şi investigaţii de laborator şi imagistică medicală doar închipuite. Toate nu fac decât să reducă şi mai mult un buget şi aşa văduvit de autorităţi.

Potrivit preşedintelui CNAS, Cristian Buşoi, cel mai important proiect pentru stoparea unor asemenea fraude este introducerea cardului de sănătate pe parcursul acestui an. Pe baza acestui document va putea fi urmărit exact modul în care pacientul este tratat. Deşi proiectul trenează de ani buni, autorităţile promit faptul că toţi românii vor primi cardurile prin poştă în 2014.

Megaproiectul de digitalizare a sănătăţii româneşti a înghiţit până acum peste 50 de milioane de euro, însă beneficiile întârzie să se facă simţite, pentru că progresul este doar pe hârtie.

Citit 1046 ori Ultima modificare Duminică, 05 Ianuarie 2014 15:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.