Șomajul a ajuns la 9,22% la Galați/ Avem 2.000 de locuri de muncă în minus față de 2012

Șomajul a ajuns la 9,22% la Galați/ Avem 2.000 de locuri de muncă în minus față de 2012
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Galaţiul a încheiat anul 2013 pe locul al şaselea pe ţară la rata şomajului, dar pe locul al treilea în ceea ce priveşte şomerii neindemnizaţi * Avem ceva mai mulţi şomeri decât în aceeaşi perioadă a anului trecut


Aproape 19.000 de gălăţeni nu prea au avut de ce să sărbătorească la trecerea dintre ani, pentru că, la sfârşitul lui 2013, nu aveau loc de muncă. În plus, şansele ca ei să-şi găsească o slujbă în primele luni ale noului an sunt infime. Din nefericire, grosul şomerilor este format din cei care nu mai primesc nici măcar indemnizaţie de şomaj.

Un şomer la fiecare şase salariaţi

Cu un şomer la fiecare şase salariaţi, judeţul Galaţi se situează pe locul al VI-lea pe ţară în ceea ce priveşte rata şomajului, care a ajuns, în decembrie 2013, la 9,22 la sută. Mulţi gălăţeni cu joburi sezoniere şi-au pierdut locul de muncă în pragul iernii, rata şomajului înregistrând o creştere bruscă în decurs de câteva luni, de la 7,40 la sută, în septembrie 2013, la 9,25 la sută în noiembrie şi 9,22 la sută în decembrie. De altfel, în aceste ultime două luni ale anului s-au înregistrat cele mai mari rate ale şomajului din 2013.

„Pornindu-se de la un număr de 18.069 de şomeri înregistraţi la nivel judeţean la sfârşitul anului 2012, pe parcursul anului 2013 s-au înregistrat 27.105 persoane nou intrate în evidenţă şi 26.357 de persoane ieşite din evidenţă. Din numărul total al celor intraţi în evidenţe, 21.058 sunt intrări noi în şomaj”, a comentat directorul executiv adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi, Nicoleta Harţegan.

14.000 de oameni fără indemnizaţie

Grosul şomerilor e format, din nefericire, de cei care şi-au terminat de încasat ajutorul de şomaj. Galaţiul se află în primele trei judeţe pe ţară în ceea ce priveşte ponderea şomerilor neindemnizaţi în numărul total al şomerilor. Aproximativ 14.000 de oameni fără indemnizaţie, adică aproape trei sferturi din numărul total al şomerilor gălăţeni, s-au înscris în continuare în evidenţele AJOFM, în speranţa că îşi vor găsi mai uşor ceva de lucru. Dintre cele 14.000 de persoane, 226 sunt şomeri nou intraţi în evidenţă, beneficiari de venit minim garantat.

Oferta de muncă venită prin agenţie nu este însă deloc una bogată, cel puţin în prima lună a lui 2014. De exemplu, ieri, pe site-ul AJOFM Galaţi, erau valabile 16 slujbe, doar cu cinci mai multe decât ziua anterioară.

Din rău în mai rău

Îngrijorător este că lucrurile nu par să meargă spre bine, ci din rău în mai rău. În judeţul Galaţi, în decembrie 2013 erau cu aproape 2.000 de salariaţi mai puţin faţă de decembrie 2012, după cum arată cifrele de la Inspecţia Muncii. Ca urmare, rata şomajului a crescut şi ea, de la un an la altul, de la 9,14 la sută la 9,22 la sută.

Citit 1170 ori Ultima modificare Marți, 14 Ianuarie 2014 19:59

5 comentarii

 • postat de quo vadis ....ptr unu
  Miercuri, 15 Ianuarie 2014 13:40
  151.65.51.***
  Unule,ai vreo idee ,de cum se face agricultura in sec xxi cu calul,sau magarul personal? Nu sunt adeptul statului cu mana intinsa,'ca sa ni se dea' insa din nimic-nimic rasare,chiar daca pui in pamanto tona de samanta de bunavointa,daca doamne-doamne nu da ploaie,te intreb,rasare ceva?
  Mi-ar place provocarea si ma alatur tie, ca impreuna cot la cot sa mergem sa facem agricultura ca pe vremuri cu sapa si sa vedem cat te tine hei-rup-ul. Vreau o sugestie in schimbul parerii exprimate si nu o insulta.Multumesc anticipat
  0
  1
  Raportează
 • postat de ss
  Miercuri, 15 Ianuarie 2014 12:28
  5.13.236.***
  Dimensiunea dezastrului galatean, 9,22% someri, o multime plecati afara, tineri plecati pt. totdeauna spre alte orase, o multime de salariati cu venituri mizeree.....asta e orasul PSD-ului!
  1
  2
  Raportează
 • postat de unu
  Miercuri, 15 Ianuarie 2014 09:50
  82.137.12.***
  NU AVEM NEVOIE DECAT DE POFTA DE MUNCA, pamantul este parloaga. Dar daca stai acasa si primesti ajutor social nu este ai bine decat sa te duci la munca?
  Am avut parcuri industriale,le-am taiat si le-am vandut la fier vechi.
  ACUM TOATA LUMEA ARE FACULTATE, vor sa fie directori. 2 ore pe zi 5000 eur salariu. Asta este adevarul , este crunt si doare.
  1
  1
  Raportează
 • postat de E de vina cineva?
  Miercuri, 15 Ianuarie 2014 08:49
  5.13.164.***
  Pai,poate iese la rampa,mosul ala,netuns si ciufulit,mare spidermen si clovn,care este Bacalbasa, si ne da niste explicatii,legate de acest subiect, si ce a facut el in acest sens si eventual ce va face.Asa ca ne ducem dracului,pe derdelus in jos, ,si cu el si fara el,stm si noi,asa ca bagati la cap si sa-l mai alegeti odata.In schimb,impreuna cu prefectul nou desemnat,vor merge pe la primariile din judet,sa stea de vorba cu primarii si cam atat.Eventual pot sa se vaite,ca nu au bani.Noroc,ca grosul somerilor si-au gasit de lucru in afara tarii,pentru ca statistica ar arata,ca suntem la dezastru.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Miercuri, 15 Ianuarie 2014 07:18
  79.59.136.***
  Investitorii care vor sa vina in Galati au nevoie de 4 lucruri:

  1) parcuri industriale gata facute - cu toate racordurile de utilitati (energie de mare putere, apa curenta, strazi rutiere pentru trafic greu)
  2) autostrada sau drum expres - ORICUM ORICE CALE RUTIERA CU 2 BENZI PE SENS pentru ca aceasta permite traficul de transport greu sa mearga bine.
  3) aeroport international pentru a aduce repede traficul usor - nu numai marfuri usoare si esentiale dar mai ales si persoanele care trebuie sa conlucreze cu firmele care vin sa investeasca
  4) o centura a orasului care sa faca legatura dintre aceste parcuri industriale direct la autostrada / drumul expres.

  Soseaua cu o singura banda pe sens este buna de folosit ca fir de cale rutiera care mentine minimul de legatura intre doua localitati dpdv logistic.
  Dar daca vrei CU ADEVARAT transport pe o cale rutiera atunci iti trebuie NEAPARAT doua benzi pe sens, pentru ca exista traficul greu: TIR-uri si alte masini de marfa care au regim de viteza mai mic, si autoturisme si furgonete de transport rapid.
  Cand vrei un trafic mai mare, nu numai ca sunt doua benzi si acopera clar aproape dublu ca trafic fata de un drum cu o singura banda pe sens, dar cu doua benzi ai si garantia ca poti aglomerarea in trafic nu este atat de mare, ca autoturismele trebuie sa depaseasca traficul greu, si ca venind pe contrasene se pot face o multime de accidente si care pot opri traficul.

  De aceea este vital un drum expres sau autostrada. Autostrada are in schimb iar alte avantaje si este mai buna, are banda de urgenta, ceea ce garanteaza ca cele doua benzi sunt mereu libere si ca banda 1 nu este blocata de persoane care au probleme si opresc in trafic, si deci nu exista gatuirea unei benzi, si apoi si regimul de viteza care sare de la 100km la 130km pentru autoturisme si furgonete (ceea ce inseamna ca o parte din oameni si marfa pot ajunge cu 30% mai repede).

  Cam asta este necesar pentru a reduce numarul somerilor din Galati si pentru a face ca investitorii sa vina.
  Nu am vazut nici-unul care sa ceara tunel pe sub Dunare sau consolidarea falezei ca vezi Doamne stau in blocurile alea toti bogatii si influentii din Galati si au gresit cumparand apartamente super scumpe inttr-o zona proasta si vor pe banii orasului Galati rezolvarea problemei lor (adica si pe banii pensionarilor care vin de la 5 dimineata sa plateasca - adica rezolvarea problemei lor pe banii prostilor ! ca incompetentii din primaria Galati care au dat acceptul sa se construiasca blocuri nu plateste nimic acum pentru ca a gresit).
  0
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.