Gălăţenii se decid târziu să depună plângere: Sesizări inutile la Inspectoratul de Muncă

Gălăţenii se decid târziu să depună plângere: Sesizări inutile la Inspectoratul de Muncă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţenii se plâng că patronii au călcat cu bocancii pe drepturile lor salariale, dar sesizările acestor angajaţi ajung prea târziu la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). Cel puţin aşa este cazul celor care se decid să denunţe problemele de la job mult după ce nu mai lucrează la firma împricinată. Astfel, deşi oamenii reclamă că foştii patroni nu le-au plătit concediile sau chiar salariile, inspectorii de muncă nu pot verifica, practic, multe dintre informaţiile prezentate în sesizare şi, ca urmare, nu îi pot ajuta.

A depus plângere după zece luni

De exemplu, un gălăţean care a lucrat ca sudor la o societate comercială în perioada februarie - martie 2013, a anunţat la ITM că nu şi-a primit salariul pe cele două luni. Însă acesta a depus plângerea abia la sfârşitul anului trecut, când contractul de muncă era deja încheiat, aşa că omului nu-i rămâne decât calea justiţiei pentru a-şi recupera salariul.

Un alt gălăţean, care susţine că a lucrat ca vânzător în Piaţa Centrală pentru o societate comercială, s-a plâns la ITM că nu a avut contract de muncă şi că nu şi-a primit nici banii pe munca prestată. Bărbatul spune că a lucrat între 1 octombrie şi 1 decembrie, dar a venit cu sesizarea la ITM abia pe 13 decembrie. În urma sesizării, inspectorii au mers la societatea respectivă, însă, aşa cum este de aşteptat în cazul muncii la negru, nu au găsit nicio dovadă că petiţionarul a lucrat pentru această firmă. Bărbatul ar fi trebuit să anunţe instituţia în timp ce îşi desfăşura activitatea, astfel încât, la controlul pe teren, inspectorii să facă dovada că prestează muncă fără forme legale.

Datele din petiţii sunt confidenţiale

Cei care depun petiţii trebuie să ştie că toate informaţiile din plângerile depuse la ITM rămân confidenţiale. În plus, controlul la firmă va fi pe o tematică generală, în cadrul acestuia inspectorii verificând şi situaţia punctuală sesizată de petiţionar. Important este însă şi ca cel care semnează plângerea să ofere date complete de identificare a firmei.

Anul trecut, la Inspectoratul Teritorial de Muncă s-au înregistrat aproape 800 de petiţii, dintre care majoritatea covârşitoare au fost în domeniul relaţiilor de muncă şi doar 25 au vizat probleme de securitatea şi sănătatea muncii.

Citit 2524 ori Ultima modificare Luni, 13 Ianuarie 2014 19:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.