Scandal la Asociaţia 510/ Un şef de scară a falsificat semnăturile locatarilor
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Scandal la Asociaţia 510/ Un şef de scară a falsificat semnăturile locatarilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Preşedintele Asociaţiei 510, cât şi câţiva dintre şefii de scară, au vrut schimbarea cenzorului, pe motiv că îşi depăşea atribuţiile şi vedea ilegalităţi peste tot * Mai mulţi şefi de scară din cadrul Asociaţiei sunt acuzaţi că au falsificat, în acest scop, semnăturile locatarilor * Unul dintre aceştia recunoaşte falsul în acte, dar preşedintele asociaţiei spune că nu crede aşa ceva


Fostul cenzor al Asociaţiei de proprietari nr. 510, Petrica Nicoară, a venit la sediul redacţiei pentru a reclama faptul că unii dintre şefii de scară de la blocul K au falsificat semnăturile locatarilor pentru a fi înlocuită. Potrivit acesteia, şefii scărilor 3, 5, 6 şi 7 au contrafăcut semnăturile vecinilor lor, pentru ca preşedintele de asociaţie, Cristian Brătescu, să rămână în funcţie, iar cenzorul, respectiv dumneaei, să fie înlocuit. Potrivit doamnei Nicoară, preşedintele şi şefii de scară nu au mai vrut-o pentru că verifica la sânge legalitatea actelor, execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli şi gestiunea financiar contabilă.

„Nu am vrut-o eu”

Falsificarea semnăturilor pentru înlocuirea cenzorului şi păstrarea în funcţie a preşedintelui s-a adeverit, cel puţin la scara 5. Niciunul dintre locatarii chestionaţi de la scara 5, unde, potrivit fostului cenzor, toate semnăturile au fost falsificate, nu şi-a recunoscut semnătura şi nici pe cea a celorlalţi membri ai familiei. Surprinzător este că, la o discuţie cu cel care a strâns „semnăturile” pe scară, pentru înlocuirea cenzorului, respectiv cu Petrică Cheşcu, acesta recunoaşte deschis că a falsificat toate semnăturile colocatarilor săi. Ba mai mult, potrivit acestuia, la momentul respectiv nici nu era şef de scară, dar şi-a însuşit această misiune ca membru în Comitetul executiv. „Am falsificat pentru că se bagă peste oameni şi nu îi lasă să-şi facă treaba. Nu îl înghite pe domnul preşedinte, Cristian Brătescu. Oamenii nu ştiu, numai eu m-am zbătut. De ce să îi întreb dacă vor, nu am vrut-o eu! Da, am semnat. Fals, la puşcărie! Îşi bagă nasul. Nu este bună. Se bagă în administraţie, se băga peste preşedinte, ea făcea şedinţe”, ne-a declarat Petrică Cheşcu.

Preşedintele de asociaţie declară că nu a ştiut

Pe de altă parte, contactat telefonic, preşedintele Asociaţiei, Cristian Brătescu, spune că nu ştie de aşa ceva, iar declaraţia lui Petrică Cheşcu cu siguranţă nu a fost serioasă. Potrivit acestuia, chiar şi cu falsificarea a treizeci de semnături, doamna Nicoară tot nu ar fi reuşit să rămână cenzor. „Au fost peste 100 de semnături pentru înlocuirea ei. Doamna vrea să controleze totul şi are impresia că peste tot sunt numai ilegalităţi”, explică preşedintele Asociaţiei, Cristian Brătescu, care continuă prin a spune că doamna Nicoară nu are studii de specialitate şi oamenii au vrut înlocuirea ei cu cineva care să aibă studii economice.

Tubul de hotă cumpărat din banii asociaţiei

Printre neregulile pe care le-a sesizat fostul cenzor este şi faptul că banii strânşi, la un moment dat, de către şeful scării 6, Ionel Covrig, au fost folosiţi şi pentru achiziţionarea unor bunuri de folos personal, cum ar fi un tub de hotă. Astfel, unul dintre bonurile cu materialele achiziţionate pentru reparaţiile pentru scară conţinea şi un tub de hotă, bonuri ataşate la referatul de necesitate vizat de preşedinte. „Bonurile cu materiale nu corespund cu ceea ce scrie în referat, pe un bon, printre alte materiale, are şi un tub de hotă”, a spus Petrica Nicoară. Potrivit acesteia, şeful de scară a făcut un al doilea referat în care bonul respectiv este înlocuit cu un altul.
„Da, a fost strigător la cer. Pe bonul de materiale a pus tub de hotă. A sărit atunci lumea. Nu avea de unde să justifice şi a adus alte bonuri”, îşi aminte un locatar.
Replica în acest caz a venit tot din partea preşedintelui Asociaţiei: „Nu există aşa ceva. Probabil omul a mai luat şi altceva pe acelaşi bon, dar asta nu înseamnă că a plătit produsul din banii daţi de locatari. Domnul Covrig este de 16 ani şef de scară, iar dacă mergeţi pe la toate scările veţi vedea că scara unde este dumnealui şef este cea mai curată. A fost prima scară cu interfon din cele şapte, prima scară care a avut senzori de lumină. Este scara la care s-a schimbat tot la subsol, iar doamna Nicoară nu a făcut decât să pună beţe în roate”.

„Nu sunt plătit la program”

Atât doamna Nicoară, cât şi alţi locatari sunt nemulţumiţi de faptul că preşedintele nu este de găsit niciodată la asociaţie şi că nu respectă programul de patru ore. De asemenea, potrivit acestora, preşedintele nu a mai ţinut o şedinţă de comitet executiv din luna mai. „Eu nu ţin nici cu unul, nici cu altul, dar a fost o singură şedinţă de comitet, din luna mai. Trebuie să fie lunar o şedinţă de comitet, însă nu se organizează. El spune că nu are timp să organizeze şedinţe. Este profesor la şcoală, este administrator la două asociaţii, plus preşedinte la această asociaţie”, ne-a spus Vasile. Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei spune că important este să fie rezolvate problemele, ceea ce şi încearcă să facă. „Eu nu sunt plătit la program. Ori de câte ori a apărut o problemă s-a rezolvat cât de repede, dar când nu-i nimic de făcut n-are rost să stau să mă uit la pereţi. Sâmbătă s-a spart o conductă pe scară, am rezolvat. Apoi pot fi contactat telefonic. Ce e mai important, să stau patru ore la program sau să rezolv problemele?”, ne-a spus preşedintele.

Citit 8820 ori Ultima modificare Joi, 23 Ianuarie 2014 17:50

13 comentarii

 • postat de ...
  Joi, 13 Februarie 2014 09:11
  5.13.234.***
  SI ASA ZISA DOAMNA NICOARA SI DOMNUL MARMUREANU VASILE SUNT PENSIONARI FARA PREA MULTA OCUPATIE ... DOAMNA NICOARA , FOSTA CONTABILA SAU CE SPUNE CA A FOST , A SPERIAT TOT BLOCUL K , IAR MARMUREANU ARE ANGAJAMENT DE PLATA PT CA NU A FOST CHIAR UN LOCATAR MODEL SI NU SI-A PLATIT INTRETINEREA LA TIMP ASA CA ASTEAPTA SA II SCADA APATERM PENALITATILE ! VREM STARPIREA NEBUNILOR !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de locatar
  Duminică, 26 Ianuarie 2014 15:33
  82.137.13.***
  nu pot sa inteleg cum la un consum mediu de 7-8 m cub de apa rece/luna la 2-3 luni apare un consum suplimentar de 3-4 m. cubi/luna si cu diferenta de clasa de precizie a apometrelor fata de cel montat de apacanal, 10%, ajung periodic, la 2-3 luni sa platesc intr-o luna peste 50% consum suplimentar. dupa ce platesc o luna cu 3-4 m cubi in plus in luna urmatoare si poate si cealalta vine un adaos de 1-1,5 m. cubi. totusi 1m cub de apa inseamna 1000l, 1 tona de apa. vorbim de diferente uriase, de ordinul a 3-4 tone de apa ce mi se trec suplimentar fata de citirea apometrului. administratorul nu-si explica de ceva ani buni fenomenul, spune ca nu poate contesta citirea transmisa de apacanal dar zice ca nici nu poate intra in casa omului sa verifice apometrele asa ca sint apartamente cu 3-4 persoane cu consumuri lunare de 1-2 m. cubi. diferenta de apa a blocului fata de cel autocitit de locatari e impartita procentual cu consumul declarat. deci e clar ca se incurajeaza hotia locatarilor pentru a se stii cu musca pe caciula si sa nu deranjeze administratorul, cenzorul si cine mai stie pe cine. asociatia nu mai are presedinte, a demisionat, nu s-a facut adunare generala de cel putin 5-6 ani, toti injura la colturi si nu le convine situatia. unii pe drept, altii la misto si administratorul( o doamna) ride intotdeauna cind cineva o intreaba ceva. asociatia828, galati.
  0
  2
  Raportează
 • postat de moni
  Vineri, 24 Ianuarie 2014 20:41
  85.186.165.***
  se pare ca nu se prea cunoaste legislatia referitoare la cele asociatii de proprietari ... nu ne scuteste nimeni sa nu cunoastem legislatia, in general ... in cazul de fata, chiar asa ... pentru ce e cenzorul ? ca sa nu fie riguros/sa nu deranjeze presedintele/administratorul ... despre care presupunem ca in afara de ceva ,,scoala" mai au si un plus de moralitate/respect fata de vecinii din asociatie ? despre Domnul care afirma ca lucreaza in invatamant ce sa zic ? asa lucreaza si cu elevii, are program dupa bunul Sau plac ? este profesor la şcoală, administrator la două asociaţii, plus preşedinte la această asociaţie ... e cam mult timp irosit si fara randament ... oare ce disciplina preda ? ce rezultate obtine cu elevii sai ? in concluzie, oamenii de buna credinta/corecti, in speta, cenzorul in discutie, trebuie eliminat, nu ? daca el cunoate legislatia si o aplica, ,,trebuie sa fie altcineva (mai multe persoane) care sa fie mai ,,presus" de lege, nu ?

  INTREBARE: cum ar trebui sa fie OAMENII, in Romania anilor 2014 ? Astept raspunsuri pertinente, referitoare la cazul semnalat de ,,jurnalista".

  Aveti in vedere urmatoarele: ,, Fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume!" Mahatma Gandhi

  ---pana si Murphy ne insoteste ...are program prelungit .... ***era vorba de absenta literei ,,t" ...
  1
  1
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Vineri, 24 Ianuarie 2014 17:26
  213.218.53.***
  exact !!!

  si cum poti feri BANII OAMENILOR care trebuie sa ajunga de la PROPRIETARII DE APARTAMENTE la FURNIZORII DE SERVICII ??

  tinand cont ca utilitatile precum apa calda, apa rece, caldura NU SE POT face Contracte individuale chiar daca se fac sisteme de furnizare a apei reci cu tevi propilena pe casa scarii de exemplu ???

  Doar prin Conventii de plata individuale aplicate ACUM, si care nu necesita nici-o investitie in plus fata de ce exista azi, decat transmiterea sumelor de plata (nici macar nu trebuie trimis consumul / tabelul cu consumurile locatarilor de catre Asociatie catre Apacanal, pentru ca nu intereseaza decat crearea facturii, si pentru ca conform legii si normelor ANRSC citirea si regularizarea cade numai in responsabilitatea Asociatiei de proprietari)
  catre Apancal care doar face facturile si le trimite. Simplu.


  Astfel se o asemenea Asociatie de proprietari care are Conventii de plata individuala atat cu Apacanal cat si cu Apaterm, brusc Administratorul / Presedintele nu gestioneaza decat banii care reprezinta :
  - salariul si darile la stat pentru adiministrator
  - indemnizatia si darile la stat pentru presedinte
  - indemnizatia si darile la stat pentru persoana cu curatenia (sa nu zic totusi femeia de servici)
  - lumina pe scara
  (eventual si pentru lift daca e cazul)

  Adica cu aceste Conventii de plata individuala se rezolva :
  1. banii multi nu mai ajung la Asociatie ci direct la Furnizorii de utilitati
  2. rai platnicii sunt avertizati imediat (2 luni) si nici nu acumuleaza datorii care sa ajunga la valori colosale
  3. buni platnici nu sufera datorita rai platnici
  4. chiar daca intr-un bloc sunt NUMAI buni platnici nu ajung cu banii furati de administrator si fara utilitati desi au platit toti integral !
  5. administratorul nu are ce sa fure... ce sa fure? propriul salariu ? sau cel minim pe economie al femeii de servici ?


  Daca maine Primaria si CL Galati ar da HL prin care sa puna cadrul si obligativitatea acestor Conventii de plata cu propriile societati de furnizare utilitati AR FI REZOLVATE IMEDIAT ORICE PROBLEME VIITOARE privind ciclul financiar nociv din Galati !!!


  Intrebarea care trebuie sa o puna Viata Libera ?
  DE CE NU SE FACE si DE CE NU SE VREA ???
  1
  5
  Raportează
 • postat de Cel ce vrea sa plateasca doar ceea ce consuma
  Vineri, 24 Ianuarie 2014 13:45
  5.13.162.***
  Nereguli general valabile pentru marea majoritate a asociatiilor. Presedintele mana in mana cu administratorul sa scape de cenzor. Administratorul mana in mana cu cenzorul sa scape de presedinte. Aceste trei persoane conduc asociatia. Aceste persoane uita ca sunt platiti din banii membrilor asociatiei. Sunt foarte multe asociatii unde sunt intocmite acte in fals. Semnaturi in fals. Procese verbale de la sedintele de comitet, procese verbale ale adunarilor generale. O astfel de situatie se intalneste si la asociatia de proprietari nr. 765 unde presedintele este un betivan, stampila asociatiei se afla la adminestrator care in buna colaborare cu cenzorul taie si spanzura in asociatie desi aceste persoane sunt angajate si platite din banii asociatiei. La aceasta asociatie nu a mai avut loc o adunare generala de vreo 7-8 ani. Au nevoie de o marire de salariu o rezolva administratorul din condei cu tot ce trebuie adica procese verbale, semnaturi, stampile. Au nevoie de o prima de craciun sau de 8 martie umfla lista de plata la capitolul cheltiueli administrative. La nevoie chear cu falsi membri ai comitetului care contra unei atentii, de mizerie dealtfel, sunt in stare sa jure ca au fost alesi in adunarea generala.
  Dar acesti conducatori de asociatii nu au nici o vina. Vina ne apartine noua membrilor de asociatii pentru ca permitem ca aceste specimene sa ajunga sa ne conduca si pentru ca desi vedem ca nu fac ceea ce trebuie le asiguram salarii in continuare. Subscriu alaturi de ceilalti proprietari de apartamente ca singura solutie corecta este contorizarea individuala si eliminarea intermediarilor -asociatie, firme de repartitoare- prin incheierea contractelor direct cu furnizorul.
  0
  10
  Raportează
 • postat de LOCATAR ASOCIATIA 250 TIGLINA II
  Vineri, 24 Ianuarie 2014 12:53
  86.127.215.***
  Si la Asociatia 250 este necesar un control financiar contabil. Am solicitat justificare pentru anumite cheltuieli si am primit o factura de inlocuire geam de 267lei(9,87mp) achizitionata de la...ORIZONT BETA SRL , adica daca nu sunt banii mei de ce sa nu cumpar ce-i mai scump?
  Mentionez ca geamul inlocuit a fost luat de la container deoarece se cunoaste ca a fost folosit( am foto in acest sens) iar justificarea data de Presedinte este fara sume....presedinte cu salariu, platit de catre locatari.
  Voi veni la redactie sa depun aceste documente si voi face si o reclamatie la Primarie dar inca mai astept un raspuns dn partea lor deoarece mi-au spus ca il voi primi acasa conform legii iar din 15.01.2014 cand am cerut justificare pana acum nu am primit nimic.
  0
  2
  Raportează
 • postat de cristi
  Vineri, 24 Ianuarie 2014 10:15
  109.166.129.***
  Pentru informarea publicului trebuie mentionat ca in timpul mandatului de cenzor al dnei Nicoară Petrică si al fostului presedinte Șerban Nicu s-au realizat doua expertize financiar contabile si plângere penală pentru administrator si presedintele anterior! Acestea au fost initiate tot pe baza unor acuzatii de furt si delapidare aduse de acesti oameni. Rezultatul: neinceperea urmăririi penale si acuzații total nejustificate. Rezultatul pentru locatari? Asociația a fost obligată să suporte cheltuieli de peste 10000 lei doar pentru a demonstra unor pensionari fără ocupație ca nu există ilegalități.
  Ceea ce a uitat sa mentioneze reporterul si fosta cenzora este ca la o asociație de 310(!!!) apartamente datoria medie per ap. este sub 30 lei!!!!! Lucru nemaiîntâlnit in istoria acestei asociații! În 2008 asociatia avea peste 2 miliarde datorii la furnizori! În octombrie 2013 are 100 de milioane ( bani vechi) debite. De ce??? Pentru ca presedintele a inițiat peste 60 de procese pentru recuperarea datoriilor! Si peste 15 executări silite!! Si sute de angajamente de plată!!!
  0
  5
  Raportează
 • postat de Sunt Boris Gabriel , porcul de presedinte de la Asociatia de locatari 313 din Tiglina 3 cu o datorie de 170 de milioane lei vechi
  Vineri, 24 Ianuarie 2014 10:06
  5.13.171.***
  Domnisoara ziarist , apreciind demersurile dumneavoastra jurnalistice bine documentate si obiectve , va sugeram sa faceti o investigatie profesionista la Asociatia de locatari 313 din Tiglina 3 . Subiectul , pe cat de spumos , pe atat de revoltator , s-ar putea referi la gradul infinit de tupeu si nesimtire de care pot da dovada unii semeni ai nostri ! Adica , domnul Boris Gabriel , de la apartamentul nr 10 din blocul B4 apartinand Asociatiei de locatari nr 313 din Tiglina 3 , presedintele " onorabil " al acestei asociatii , nu si-a mai platit datoriile la intretinere de ani de zile ! A acumulat , dupa cum arata si tabelul afisat de catre administratorul asociatiei , nu mai putin de 170 milioane de lei vechi , datoria la zi , plus penalitati ! Intrebat de ce nu plateste , cu toate ca EL a actionat deja in instanta pe ceilalti locatari cu datorii , batrani bolnavi si cu pensii de mizerie , domnul Boris Gabriel a spus ca el este presedinte de asociatie , nu trebuie sa plateasca , a stabilit doar cu administratorul Bardasu Sandu , subalternul sau , o reesalonare a datoriilor ... Adica o sa plateasca cand o sa aiba bani ... Deocamdata nu are , chiar daca este salariat la CFR , atat el cat si nevasta-sa . Totusi , pentru a-si face un bine siesi si unor vecini de scara , a calculat separat , costurile la incalzire la scara sa , fata de celelalte scari de locatari din cadrul asociatiei . Intransigent , dur cu ceilalti " rau platnici " , aceasta infectie sociala probabil ca reflecta cel mai bine marlanul roman ajuns accidental la putere ! Solutiile radicale pe care el le sugereaza pentru altii si care la el nu ar vrea sa se aplice ar trebui puse rapid in practica : Blindarea caloriferelor de la apartamentul sau si vanzarea la licitatie in regim de urgenta a acestuia pentru recuperarea pagubelor ! A intrat Adrian Nastase la puscarie , fost prim ministru , asadar un parlit de PRESEDINTE analfabet de asociatie mai usor ar putea fi tras la raspundere si pus sa plateasca !
  Pentru conformitate, va voi pune la dispozitie , ca un document public ce este , tabelul cu datoriile locatarilor de la scara 1 , bloc B4 , Tiglina 3 , pentru a vedea ca cele relatate de mine sunt reale !
  0
  9
  Raportează
 • postat de BURUIANA
  Vineri, 24 Ianuarie 2014 08:28
  5.13.219.***
  AM CERUT SI VOI CERE DESFIINTAEA ACESTOR ASOCIATII COMUNISTE SI TRECEREA LA CONRACTUL INDIVIDUAL UNDE TREABA VA MERGE FFFFF BINE IN SPIRITUL ECONOMIEI DE PIATA IAR LA NIVEL DE SCARA LOCATARII SE VOR GOSPODARI MULT MAI BINE!! FURA PRESEDINTII, FURA ADMINISTRATORII, CENZORII , FURA FURNIZORII ETC. ETC...IAR LOCATARII PLATESC CA LA TURMA DE PROSTI!!!!! NU SE MAI POATE ASA CEVA!!
  0
  24
  Raportează
 • postat de Nobel
  Vineri, 24 Ianuarie 2014 08:07
  89.122.189.***
  "...explică preşedintele Asociaţiei, Cristian Brătescu, care continuă prin a spune că doamna Nicoară nu are studii de specialitate şi oamenii au vrut înlocuirea ei cu cineva care să aibă studii economice..."
  Nu am treaba cu asociatia respectiva, dar o cunoasc pe d-na Petrica: a fost o viata intreaba contabil si contabil sef. Probabil cand te ia la intrebari cineva care stie cu ce se mananca contabilitatea si te verifica la sange, incerci sa-i dai in cap. E mai bine ca sef de asociatie sa ai numai oi bune de muls, fara niciun caine de paza. Doar ca oile care nu au caine de paza, mor mancate de lup. Si sunt destule cazuri de lupi care au fugit cu banii oilor.
  1
  12
  Raportează
 • postat de vivi
  Vineri, 24 Ianuarie 2014 07:25
  79.116.111.***
  cand se vor desfiinta asociatiile de proprietari -se sifoneaza la greu banul omului obisnuit , nu-i controleaza nimeni , nu respecta legea si cetateanul- sa dispara
  0
  17
  Raportează
 • postat de constantin
  Vineri, 24 Ianuarie 2014 05:28
  5.13.163.***
  Nu ar fi mai bine ca acesti pensionari sa isi vada de pensie si sa lase locul celor tineri care nu au un loc de munca ?
  1
  21
  Raportează
 • postat de Cornelia
  Vineri, 24 Ianuarie 2014 00:12
  5.13.154.***
  La asociatia 751 din Micro 13 vrem un audit de la Primarie!
  1
  15
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.