Campania "Din inimă!"/ Micul Răzvan-Christian luptă cu autismul

Campania "Din inimă!"/ Micul Răzvan-Christian luptă cu autismul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Avea aproape cinci ani când medicii din Galaţi i-au dat diagnosticul de tulburare din spectrul autismului, diagnostic confirmat apoi de specialişti din Bucureşti. Părinţii lui Răzvan-Christian Nimerincu, un băieţel de şase ani din Galaţi, au simţit neliniştea imensă pe care o simt toate familiile la aflarea acestei veşti.

"Ne-au spus să îl ducem în parc, la copii"

Până atunci, Răzvănuş, cum îl alintă cei doi soţi, părea să aibe doar probleme în dezvoltarea limbajului. "Iniţial, medicii ne-au tot spus să îl ducem mai des în parc, să se joace cu copiii. Ne-au îndemnat să îl iubim, că îşi va da drumul singur la vorbă", îşi aminteşte mama băieţelului, Carmen Nimerincu.

Acum nu mai are timp nici de regretele că au aflat târziu diagnosticul, că ar fi putut folosi timpul în favoarea lor apelând la terapiile adecvate, că ar fi economisit bani pentru costisitoarea afecţiune. "De când am aflat diagnosticul, noi, părinţii ne-am mobilizat, am căutat ajutor şi am început terapia imediat cu tot ce implică ea: terapeuţi, logoped, coordonator Bucureşti, materiale didactice, tratament şi multe alte lucruri extrem de necesare unui copil cu autism. Am căutat informaţii, am mers la cursuri şi conferinţe pentru a afla răspunsuri la întrebări ce nu continuau să apară", povesteşte doamna Nimerincu.

Ca toate mamele copiilor cu autism, a renunţat la serviciu, devenind asistentul personal al băieţelului şi un fel de specialist gata să intervină permanent. Deşi au început relativ târziu terapia ABA, precum şi alte terapii care îl ajută în dezvoltare, primele semne de recuperare nu au întârziat să apară, la aproape un an şi jumătate de la diagnosticare. Băiatul merge două ore pe zi la grădiniţă, la grupa mare, unde este secondat de mama sa. Acasă, tot mama îi face program de trei-patru ore cu jocuri şi cu alte activităţi de stimulare. Alte două ore, zilnic, sunt dedicate terapiei ABA (o terapie cu rezultate bune în tulburările din spectrul autist) cu un specialist.

Toate veniturile familiei se duc pe terapie

Terapia de recuperare ABA, singura care da rezultate extrem de bune, costă enorm pentru o familie obişnuită, aşa cum este familia Nimerincu, mai ales ţinând cont că trebuie realizată intensiv, pe termen lung, fără întreruperi şi riguros organizată. După aflarea diagnosticului, familia Nimerincu a primit ajutor de la prieteni, de la cunoscuţi, de la (foşti) colegi de muncă, vecini. Aşa au putut investi 1.500 de lei pe lună în terapie, în condiţiile în care, însumate, veniturile din alocaţia copilului, salariul de asistent personal şi salariul soţului, care lucrează ca agent de pază, ajung la tot atât. De ajutor sunt şi activităţile de la asociaţie, iar o donaţie importantă au primit de Crăciun în urma unui concert umanitar organizat de Facultatea de Ingineria Materialului şi a Mediului.

"În România, părinţii copiilor cu autism susţin integral terapia pentru aceştia, nimic nu este decontat de stat. Pentru noi, gândul ca ar putea întrerupe terapia ar fi o lovitură extrem de dură, ceva greu de descris în cuvinte, s-ar nărui totul, ne-ar spulbera visul în care credem cu tărie, acela ca Răzvan va reuşi să se recupereze într-un grad ridicat şi să învingă autismul", ne împărtăşeşte mămica, sperând în continuare la un ajutor de la semenii care înţeleg greutăţile prin care trece o familie ca a lor.


În cadrul Campaniei „Din inimă!”, pe care o puteţi urmări miercurea, din două în două săptămâni, în paginile "Vieţii libere", vă invităm să cunoaşteţi oameni aflaţi în suferinţă sau care au nevoie de ajutor. Pentru că nu mai au speranţă să obţină ajutor din altă parte, apelăm la dumneavoastră, cititorii noştri! De asemenea, aşteptăm să ne trimiteţi, pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., poveştile altor gălăţeni pe care să-i ajutăm.

Citit 1875 ori Ultima modificare Marți, 28 Ianuarie 2014 17:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.