Aeroportul Galaţiului a dispărut complet? Se caută o placă comemorativă

Aeroportul Galaţiului a dispărut complet? Se caută o placă comemorativă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O plăcuţă comemorativă de pe frontispiciul fostului sediu al S.C. Trefo S.A., urmaşa Întreprinderii de Sârmă, Cuie şi Lanţuri, de pe str. Coşbuc, care amintea de tradiţia aviatică a Galaţilor, a dispărut după demolarea clădirilor şi a fostelor hangare ale Aeroportului, care au făcut loc noului mall. Pentru că, după toate investigaţiile întreprinse, nu s-a putut afla dacă acea placă mai există, Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii (A.R.P.I.A.), filiala "Comandor Anton Mărăşescu" Galaţi, face apel, şi prin intermediul nostru, la cei care ştiu ceva despre soarta plăcii.
Lt. comandor (r) Feodor Ichim, preşedintele filialei, ne-a precizat că placa amintea că acolo a funcţionat, conform celor scrise în bronz, „Centrul de Instrucţie şi Antrenament al Aviaţiei de Vânătoare 1941 - 1944”. La dezvelirea plăcii au participat comandorul dr. Dumitru Dediu, aviatorul antrenat, alături de celebrul Dumitru Prunariu, să devină reprezentantul României în Cosmos, şi generalul de aviaţie Aurel Niculescu, fost comandant al Aviaţiei Militare Române în anii '70, gălăţean de origine.

Pentru un monument al aviatorilor gălăţeni

Filiala A.R.P.I.A., spune preşedintele Ichim, este interesată de refacerea monumentelor care au fost dedicate în timp unor aviatori gălăţeni căzuţi la datorie, dar şi de ridicarea unui monument al eroilor gălăţeni ai văzduhului.
A.R.P.I.A. este o asociaţie afiliată la EPAA - Parteneriatul European al Asociaţiilor Forţelor  Aeriene.

Citit 2629 ori Ultima modificare Vineri, 31 Ianuarie 2014 15:57

2 comentarii

 • postat de Marius Stanica
  Luni, 03 Februarie 2014 08:53
  79.59.136.***
  apropo de aeroport... pentru ca CL si CJ Galati sunt mult prea idioti si mult prea cu nasul pe sus, in prostia lor de idioti ce sunt... de a nu conclucra cu Braila pentru un aeroport comun,

  eh,... Braila depunde eforturi pentru un viitor aeroport la Ianca (adica in partea cealalta, nu spre Galati ci in directia OPUSA) !!!

  pentru ca cei din Galati au orgoliile idioate si creierii prea prosti, pentru a guverna pentru binele cetatenilor galateni !!
  niste jigodii.
  0
  5
  Raportează
 • postat de Tatu T.
  Duminică, 02 Februarie 2014 15:19
  84.117.40.***
  Stimati Tovarasi si Preteni...vorba raposatului
  Conform legislatiei....care o fi aia sublinierea noastra de oameni simpli, au "prosti" din slava veche cu caractere evident chirilice, chiar daca pe vremea "rosie" sau mai degraba, dupa, credem noi, a existat respectul fata de istoria orasului, printr-o simpla mentiune, dupa ce au trecut anii, si s-au schimbat conducerile la Directia de Cultura si Patrimoniu, acest mic semn, nemaiinteresand pe nimeni dintre proprietarii care au vandut sau cumparat a fost "sters din memoria orasului".
  Asa percep eu evenimentul!
  Evident aeroportul orasului nu intra in categoria " siturilor arheologice" sau a " monumentelor de cultura" mai vechi de 100 sau 1900 si ceva de ani, vezi cazul Tirighina, ergo castrul.
  Este de "istorie recenta".
  Cu aceasta lozinca tovaraseasca ....vezi " ...partidul, in frunte, vom avea victorii multe" s-au tot sters, si ras de pe fata pamantului multe stabilimente industriale care au hranit, zeci de ani la rind, multimea galatenilor, simpli sau mai rasariti.
  Suntem astfel pusi, urmare lipsei de respect fata de istoria orasului si mimarea interesului de factorii de decizie politica, sa prezentam doar imagini generale ale orasului, si nu industrii renumite in toata zona peninsulei balcanice, intr-o vreme cand Romania era putere regionala comparativ cu restul de state, cu ocazia unei jalnice expozitii, organizate evident cu bani europeni zilele acestea.
  Ce as mai putea spune!
  Nici macar rusine....dregatorilor mari si mici ce au "grija" de noi.
  Incolo spor la treaba si ....succes in identificarea placii celor doi distinsi domni din imagine.
  Aeroportul Galati isi asteapta istoricii, oriunde ar fi ei, cu o monografie!
  Cu deosebit respect fata de istoria targului!
  Tudose Tatu
  0
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.