Hepatita C - un pericol real

Hepatita C - un pericol real
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Afecţiunea cunoscută sub numele de hepatită de tip C, cronicizată, este una dintre cele mai ameninţătoare afecţiuni ale momentului. Din păcate, numărul celor care sunt diagnosticaţi cu această boală este în creştere.

Uşor transmisibilă prin sânge - deci şi prin piercing-uri şi tatuaje realizate necorespunzător - dar şi prin contacte sexuale neprotejate, hepatita C nedepistată la timp se cronicizează după o perioadă cuprinsă între şase luni şi un an. În această situaţie, riscul de apariţie a complicaţiilor - ciroză sau chiar cancer hepatic - este unul crescut.

Mai multe despre simptome şi diagnostic ne-a spus şeful secţiei de Gastroenterologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, dr. Dan Botezatu (foto).

România - un rezervor de hepatită C

„Descoperirea virusul hepatitei C s-a produs abia în 1991. Până în acel moment, virusul C nefiind cunoscut, s-a spus despre hepatitele care nu erau de etiologie A sau B că sunt non A şi non B”, a precizat dr. Botezatu.

Boala mai poartă şi numele de „hepatită prin transfuzie”. „La noi în ţară este un mare rezervor de hepatită C, pentru că abia în 1997 s-a început testarea sângelui pentru transfuzii pentru acest virus. În plus, înainte de 1989, nu se foloseau seringi de unică folosinţă.  Pe atunci şi seringile şi instrumentele medicale, cum ar fi cele stomatologice spre exemplu, erau sterilizate. Uneori se mai întrerupea curentul, aparatele de sterilizat se mai opreau aşa că nu se mai ştia dacă s-a atins sau nu temperatura optimă de sterilizare”.

Simptomatologie

Evident că, înainte de a se croniciza, acest tip de hepatită are şi o formă acută. Dar aceasta este de obicei este infraclinică, adică pacientul nu prezintă simptome elocvente, aşa că boala nu este depistată, iniţial.

„Bolnavul poate să aibă parte o stare de astenie fizică, poate să se manifeste cu un episod pseudo-gripal, cu răceală, dureri musculare. Poate să aibă un debut cu un simptom digestiv, o mică dispepsie”.

„Tocmai din acest motiv hepatitele cronice sunt foarte grave - pacientul nu ştie că este bolnav şi duce fie o viaţă obişnuită, fie una chiar mai agitată, consumând alcool, făcând efort fizic susţinut şi alimentându-se cu mâncăruri care nu sunt bune pentru ficat. Oricum, chiar şi pentru bolnavii de hepatită, dieta este destul de largă, dar trebuie întocmită cu grijă” a spus medicul gastroenterolog.

Diagnosticarea afecţiunii

„În momentul în care se fac analize hepatice, primul semn al afectării ficatului o reprezintă creşterea transaminazelor. TGP-ul, în special, care este o enzimă specific hepatică. Ea nu se mai produce nicăieri altundeva în organism”.

„În momentul în care o astfel de analiză este modificată, pacientul trebuie să se prezinte la medicul de familie. Acesta recomandă testarea cu markeri virali - antigen HBS şi anticorp HC. Dacă aceşti markeri sunt pozitivi, bolnavul are hepatită cu virus B sau C”.

„În acel moment, pacientul ar trebui trimis la un specialist gastroenterolog pentru că există o secţie cu patru medici specialişti, care sunt pregătiţi pentru a trata astfel de afecţiuni. Boala ca atare este o boală cronică, iar complicaţiile ei sunt tratate de medicul gastroenterolog”.

Interferonul - o şansă de vindecare

Bolnavii de hepatita C au nevoie de un tratament eficient, în multe dintre cazuri, dar şi foarte scump. „Marele progres în tratarea hepatitei cronice a venit în momentul în care a început să se folosească interferonul. Noi avem deja această substanţă în organism, însă, fiind aplicat prin injecţii duce la un tratament specific împotriva virusului”, explică dr. Botezatu. 

Cum acţionează interferonul? Această substanţă, odată injectată, „creşte imunitatea în faţa virusului şi ajută organismul să lupte. Are şi un efect viricid. În cazul hepatitei C, interferonul asociat cu produşi de ribavirină, duce chiar la omorârea virusului”.

Preţul este, însă destul de mare, chiar dacă nu pacientul este cel care îl suportă. „Prin programele de sănătate, acest tratament este gratuit. El este, însă,  foarte scump, iar un om obişnuit nu poate să şi-l permită. Un tratament timp de un an costă în jur de 10-20 de mii de euro”, a adăugat mediul specialist.

Oricât de scump ar fi, el este necesar, în cazul pacienţilor care îl tolerează. „Targetul nostru este de a elimina virusul. Odată virusul eliminat, dispar şi marile complicaţii care sunt ciroza şi cancerul de ficat. Dacă s-au instalat ciroza sau cancerul, singura soluţie care ne rămâne este transplantul hepatic. Chiar şi aşa, în unele ţări occidentale s-a ajuns la o rată de supravieţuire de 80 la sută, în urma transplantului”, a mai spus dr. Botezatu.

Citit 1909 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.