Departe de ţară/ Ne-a părăsit profesorul Ioan Rusu
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Departe de ţară/ Ne-a părăsit profesorul Ioan Rusu
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Era un om al dreptăţii, un profesor corect, care scria cu demnitate, respectând adevărul. Aşa mi-l voi aminti mereu pe profesorul Ioan Rusu, poet, publicist şi prozator, care venea la redacţie de fiecare dată când îi mai ieşea o carte de sub tipar. A fost profesor de limba şi literatura română, până în anul 2000, când s-a pensionat şi a avut mai mult timp pentru a scrie.
S-a născut la Bucureşti, pe 23 august 1939. În 1950 a venit cu familia la Galaţi, a absolvit Liceul "Vasile Alecsandri" (în 1956) şi apoi Facultatea de Filologie la Universitatea "Al.I.Cuza" din Iaşi. Şi-a început cariera didactică în comuna Nămoloasa, în 1963. Din 1969 s-a transferat la Galaţi, unde a fost profesor la Liceul Metalurgic şi la Liceul Auto (în prezent Colegiul Tehnic "Traian Vuia"), al cărui director a fost între anii 1991 şi 1993. A fost inspector de Limba şi literatura română în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi.
A debutat în 1968 în revista „Pagini dunărene”, a colaborat cu „Viaţa liberă”, „Partener”, „Acţiunea”, „Antares”. În 1976 a primit Premiul pentru Poezie la Festivalul „Lucian Blaga” de la Sebeş, Alba. În 1997 a debutat editorial cu volumul  de eseuri „Dacic şi romanic”, la Editura pentru Literatură şi Artă „Geneze”, Galaţi. Au urmat: „Nu există nuntă în cer” (roman, 1999), „Confesiunile unui afemeiat” (aforisme, 2000), „Fişe de personal” (proză scurtă, 2001), toate la Editura pentru Literatură şi Artă „Geneze” din Galaţi, „Maiola” (roman, 2004, Editura „Şcoala gălăţeană”).
În 2011, Ioan Rusu şi-a lansat în Luxemburg, la Neumunster, romanul „Moartea Ruşilor”, apărut la Editura Sinteze, în 2010, evenimentul fiind organizat de Asociaţia România - Luxemburg - RomLux. Atunci era fericit că, la lansarea cărţii sale, participase şi Ambasadorul României la Luxemburg, Vlad Alexandrescu. Protagonistul romanului, Costin Rusu, frate cu tatăl său, fusese împuşcat de Securitate în 1953. „Moartea Ruşilor din titlu se referă la  familia Rusu, numeroasă, din satul Smulţi, judeţul Galaţi”, declara, atunci, Ioan Rusu. Ultima sa carte, "Curcubeul cu o singură culoare", a apărut în toamna anului trecut.
Pe 15 februarie, profesorul Ioan Rusu a încetat din viaţă, departe de ţară, în Luxemburg, unde se afla în vizită la fiul său. Va fi înmormântat sâmbătă, 22 februarie, în Belgia, aşa cum a dorit familia sa. Dumnezeu să-l odihnească şi să-i ocrotească sufletul bun.

 

Citit 4498 ori Ultima modificare Luni, 17 Februarie 2014 14:27

15 comentarii

 • postat de VERDEȘESCU SANDU
  Luni, 26 Ianuarie 2015 22:44
  92.84.152.***
  Astăzi, 26 ianuarie 2015
  Este cu totul și cu totul paradoxal, dar abia astăzi, la aproape un an, am aflat de pe Internet de trecerea la Domnul a celui care a fost și este profesorul, romancierul, poetul, eseistul, publicistul și mai ales OMUL și CONFIDENTUL RUSU IOAN.
  Mi-a fost profesor la Liceul Auto din Galați, timp de patru ani, promoția 1987-1991. Am fost unul dintre elevii cu care s-a mândrit, având mereu media 9 sau 10 la Limba română, iar în teze aceleași note. L-am vizitat și acasă, i-am consultat biblioteca imensă, ocazie cu care mi-a arătat una din pasiunile lui - colectarea unor albume de pictură apărute într-o ediție de lux. De multe ori mi-a fost sfătuitor, confident, și, poate nu vă vine să credeți, l-am simțit mereu aproape, ca un tată. În toți acești ani, m-am întrebat mereu ce face și l-am purtat în suflet ca model, mai ales că și eu sunt în același timp profesor de Limba română și preot. Vă dați seama că, datorită felului șarmant, de ”modă veche”, în care a știut să mă fascineze cu această disciplină, am urmat o facultate de profil și mai apoi un doctorat în domeniu. Sunt bulversat, răvășit și îndurerat de această pierdere pentru cultura română, pentru societate, pentru prieteni, pentru foștii elevi, pentru colegii dumnealui de catedră, pentru familie. Într-adevăr, fără domnia sa suntem cu toții mai săraci. Am pierdut un mare suflet, un mare profesor, un mare caracter, un mare OM.
  Poate părea inoportun, dar îl rog pe fiul dumnealui, alintat, dacă nu mă înșel ”Cadio”, să mă contacteze neapărat pe adresa mea de email, (alex_verdesescu@yahoo.com) pentru a schimba câteva vorbe. Vă rog mult!!!
  Dumnezeu să-l odihnească în pace!!!
  Il voi pomeni mereu la Sfânta Liturghie
  0
  2
  Raportează
 • postat de cristina
  Duminică, 23 Februarie 2014 12:25
  94.52.12.***
  pacat ca asemenea OAMENI ne parasesc atat de timpuriu!dar,spiritul lor ramane alaturi de noi!DUMNEZEUsa ii aiba in paza!
  0
  2
  Raportează
 • postat de justin
  Vineri, 21 Februarie 2014 20:40
  5.13.213.***
  era fratele bunici mele
  0
  4
  Raportează
 • postat de BUDESCU DANIEL
  Vineri, 21 Februarie 2014 16:14
  5.13.157.***
  MI-ATI FOST PROFESOR SI DIRIGINTE! NE-ATI FOST APROAPE DE MULTE ORI! ZILELE TRECUTE POVESTEAM UNOR COLEGI DESPRE UNELE LUCRURI PE CARE LE-AM INVATAT DE LA DUMNEAVOASTRA SI NU LE VOI UITA NICIODATA! BINEINTELES, NICI PE DUMNEAVOASTRA NU VA VOI UITA! CONDOLANTE FAMILIEI INDOLIATE!
  1
  7
  Raportează
 • postat de Lazu Gheorghe
  Marți, 18 Februarie 2014 21:49
  85.93.204.***
  Nu l-am cunoscut personal pe Dl.profesor Ion Rusu, dar din cele auzite a fost un om deosebit.
  Dumnezeu sa-l odihneasca ! Sincere condoleante pentru Robert si familia lui.
  1
  6
  Raportează
 • postat de Nicolae Daraban
  Marți, 18 Februarie 2014 21:18
  79.116.98.***
  Un Om. Dumnezeu sa-l odihneasca-n pace!
  1
  4
  Raportează
 • postat de Anton și Ilinca Rusu
  Marți, 18 Februarie 2014 17:08
  79.112.33.***
  ,,Nu mi-ai vorbit de lacrimi niciodată,/Dar lacrima-i în mine adunată,,
  Dumnezeu să te odihnească-n pace,suflet blajin!
  1
  6
  Raportează
 • postat de Daniela Țifui Rususu
  Marți, 18 Februarie 2014 16:44
  79.112.33.***
  Deși DEPARTE ,ați fost mereu în sufletele noastre ,îndrumându-ne pașii spre o viață mai frumoasă ,mai bună,mai adevărată!Mulțumim din inimă,DOMNULE DIRIGINTE!Dumnezeu să vă odihnească-n pace!
  2
  5
  Raportează
 • postat de Dr Lafcadio Robert RUSU
  Marți, 18 Februarie 2014 15:28
  149.154.222.***
  Epitaf postum

  Cum sa vorbesti despre Tatal tau, despre TOT ce reprezinta El pentru tine, cand inca nu te-ai putut obisnui cu gandul ca nu-ti va mai inveseli viata de zi cu zi cu glumele cu sfaturile sau cu dojenile sale, pentru ca in ciuda eforturilor pe care le-ai facut pentru ca El sa ramana cat mai mult printre noi, boala a invins? Cum sa accepti esecul medical si gandul ca trebuie sa te desparti de Omul pe care-l iubesti cel mai mult pe lume, desi stiai deja de la inceputul luptei cu boala ca sansele de-a o invinge nu prea exista, insa Tatal tau - "pacient miracol" - nu numai prin felul sau impresionant de-a fi dar si prin raspunsul la tratament, parea sa continue sa fie exceptional si sa reuseasca sa biruie boala?
  Sa vorbesc despre PROFESORUL Ioan Rusu, cel care m-a invatat pana la ultima sa suflare tot ceea ce pretuiesc mai mult? Cred ça ar fi inutil, deoarece miile de elevi ce i-au trecut prin maini si au "ajuns oameni" o fac mult mai bine decat oricare altul.
  Sa vorbesc despre SCRIITORUL Ioan Rusu? Ce pot eu spune cand cartile sale - aproape toate inspirate din realitatea contemporana sau istorica " vorbesc" cu mai multa elocinta decat chiar autorul insusi, care si-a asternut pe hartie ganduri pe care pudoarea le impiedica sa le puna in cuvinte.
  Sa vorbesc despre OMUL Ioan Rusu? Ce pot eu spune cand, urmandu-l indeaproape timp de mai bine de un an de zile, in ultimul sau an de viata, am constatat ca impresiona pe toti cei ce-l intalneau fie si pentru foarte scurt timp si uneori chiar in ciuda unor bariere lingvistice, de cultura sau de religie? Finetea intelectualului de "moda veche" si imensa lui cultura, faceau din cei ce-l cunosteau parteneri ai unui moment de exceptie si asta intr-o tara straina, unde nimeni nu stia cine era "Profesorul Rusu".
  Sa vorbesc pur si simplu despre Tata? Cum sa reusesc sa pun in cuvinte TOT ceea ce nu am reusit sa-i spun inca, sa-l fac sa descopere si sa traiasca? Cum sa vorbesc pentru cel ce m-a "cladit" dinainte de-a ma concepe, a fost cu mine cand am venit pe lume si m-a ajutat s-o descopar, s-o inteleg si sa ma construiesc facand sa fiu ceea ce sunt astazi? Cum sa numesc emotiile care ma cuprindeau de fiecare data cand stateam cu El si petreceam momente extraordinare in care ma uimea prin forta si caracterul sau, si cele resimtite in ultimul timp cand "se topea" sub ochii mei din ce in ce mai mult? Cum sa reusesc sa continui sa-i arat ca am invatat atat de multe de la El si ca ar fi trebuit sa ramana in continuare cu mine fizic, sa se bucure de ceea ce El m-a facut sa fiu?

  Cum sa reusesc sa fiu vreodata demn de Tatal meu de care nu am incetat niciodata sa fiu atat de mandru?
  1
  18
  Raportează
 • postat de ella
  Marți, 18 Februarie 2014 15:07
  95.77.107.***
  Pacat ca asemenea oameni se duc iar noi raminem din ce in ce mai saraci.
  0
  7
  Raportează
 • postat de IULIANA-CRISTINA
  Marți, 18 Februarie 2014 11:49
  5.13.166.***
  Un om deosebit in tot ceea ce facea.....Un caracter extraordinar....Dumnezeu sa-l odihneasca !
  0
  11
  Raportează
 • postat de ciobanu iuliana
  Marți, 18 Februarie 2014 10:26
  79.116.101.***
  d-zeu sa il ierte,l-am cunoscut ,sotia dansului mi-a fost profesor din pacate nici dansa nu mai este printre noi i-am cunost destul de bn pe amandoi ,2 oameni modesti cu sufletul mare dumnezeu sa ii primeasca in imparatia lui
  0
  10
  Raportează
 • postat de Magdalena Bolocan
  Marți, 18 Februarie 2014 10:13
  79.116.105.***
  Sufletul nostru plange de aceasta departare...
  Ai fost de neinlocuit in familie prin felul de a fi, prin viziune, prin spirit si prin fapte.... Un model de viata, un reper de omenie, un spirit mereu tanar si un calator convins. Drum bun si in aceasta calatorie.
  Ai pus acum deoparte caietele si penita pentru o alta viata... caci esti un nemuritor.
  0
  10
  Raportează
 • postat de Dr.Mihai Moraru
  Marți, 18 Februarie 2014 09:53
  5.13.234.***
  L-am cunoscut,mi-a fost coleg un timp,un ADEVARAT OM!!!Dupa traditie,Dumnezeu sa va ierte DOMNULE PROFESOR,va insoteste respectul nostru!Condoleante indureratei familii!!!
  0
  13
  Raportează
 • postat de Gina Gafton
  Marți, 18 Februarie 2014 09:35
  5.13.203.***
  Dumnezeu sa va ierte,domnule profesor.
  0
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.