Departe de ţară/ Ne-a părăsit profesorul Ioan Rusu
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Departe de ţară/ Ne-a părăsit profesorul Ioan Rusu
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Era un om al dreptăţii, un profesor corect, care scria cu demnitate, respectând adevărul. Aşa mi-l voi aminti mereu pe profesorul Ioan Rusu, poet, publicist şi prozator, care venea la redacţie de fiecare dată când îi mai ieşea o carte de sub tipar. A fost profesor de limba şi literatura română, până în anul 2000, când s-a pensionat şi a avut mai mult timp pentru a scrie.

S-a născut la Bucureşti, pe 23 august 1939. În 1950 a venit cu familia la Galaţi, a absolvit Liceul "Vasile Alecsandri" (în 1956) şi apoi Facultatea de Filologie la Universitatea "Al.I.Cuza" din Iaşi. Şi-a început cariera didactică în comuna Nămoloasa, în 1963. Din 1969 s-a transferat la Galaţi, unde a fost profesor la Liceul Metalurgic şi la Liceul Auto (în prezent Colegiul Tehnic "Traian Vuia"), al cărui director a fost între anii 1991 şi 1993. A fost inspector de Limba şi literatura română în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi.

A debutat în 1968 în revista „Pagini dunărene”, a colaborat cu „Viaţa liberă”, „Partener”, „Acţiunea”, „Antares”. În 1976 a primit Premiul pentru Poezie la Festivalul „Lucian Blaga” de la Sebeş, Alba. În 1997 a debutat editorial cu volumul  de eseuri „Dacic şi romanic”, la Editura pentru Literatură şi Artă „Geneze”, Galaţi. Au urmat: „Nu există nuntă în cer” (roman, 1999), „Confesiunile unui afemeiat” (aforisme, 2000), „Fişe de personal” (proză scurtă, 2001), toate la Editura pentru Literatură şi Artă „Geneze” din Galaţi, „Maiola” (roman, 2004, Editura „Şcoala gălăţeană”).

În 2011, Ioan Rusu şi-a lansat în Luxemburg, la Neumunster, romanul „Moartea Ruşilor”, apărut la Editura Sinteze, în 2010, evenimentul fiind organizat de Asociaţia România - Luxemburg - RomLux. Atunci era fericit că, la lansarea cărţii sale, participase şi Ambasadorul României la Luxemburg, Vlad Alexandrescu. Protagonistul romanului, Costin Rusu, frate cu tatăl său, fusese împuşcat de Securitate în 1953. „Moartea Ruşilor din titlu se referă la  familia Rusu, numeroasă, din satul Smulţi, judeţul Galaţi”, declara, atunci, Ioan Rusu. Ultima sa carte, "Curcubeul cu o singură culoare", a apărut în toamna anului trecut.

Pe 15 februarie, profesorul Ioan Rusu a încetat din viaţă, departe de ţară, în Luxemburg, unde se afla în vizită la fiul său. Va fi înmormântat sâmbătă, 22 februarie, în Belgia, aşa cum a dorit familia sa. Dumnezeu să-l odihnească şi să-i ocrotească sufletul bun.

 

Citit 5081 ori Ultima modificare Luni, 17 Februarie 2014 14:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.