Cum să sfidezi autorităţile cu o simigerie/ Un malaxor şi mai multe probleme

Cum să sfidezi autorităţile cu o simigerie/ Un malaxor şi mai multe probleme
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un gălăţean încearcă de patru luni să oblige simigeria de la parterul unui bloc, aflată exact sub apartamentul lui, să reducă zgomotul făcut de malaxorul de cocă, motivând că familia sa nu se poate odihni noaptea. Cu toate că mai multe instituţii i-au impus firmei reducerea zgomotului, iar Poliţia Locală chiar a dispus suspendarea activităţii până la obţinerea unui aviz lipsă, covrigăria o duce bine-mersi.

Unul da, altul ba

Gălăţeanul Maricel Gogoneţ nu vrea să mai audă în viaţa lui de covrigi calzi! De la începutul lunii noiembrie 2013, de când s-a deschis simigeria de pe strada Nae Leonard, la parterul blocului S9, soţii Gogoneţ au început să aibă nopţi albe. „De la ora trei dimineaţa se aude malaxorul, ca un zgomot de motor vechi. Sări din pat fără să vrei, iar dormitorul nostru este exact deasupra”, susţine Maricel Gogneţ. De cealaltă parte, Tăchiţă Zăgan, administratorul societăţii S.C. Aliss Ela ZT S.R.L., care deţine afacerea, spune că şi un aparat radio face mai multă gălăgie decât utilajul său. Nici vorbă să pună în practică vreo măsură impusă de autorităţile sesizate de locatarul de la etajul 1.

Trei controale, de la trei instituţii, degeaba?

Pe 20 noiembrie, Secţia 4 Poliţie îi răspunde lui Maricel Gogoneţ că administratorul s-a angajat în scris că va remedia situaţia privind zgomotul produs de utilaje. Pe 29 noiembrie, acesta află de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi că inspectorii au somat societatea să ia măsurile necesare pentru reducerea nivelului de zgomot. În aceeaşi zi, Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Galaţi răspunde că, în urma controlului, a stabilit ca măsură „antifonarea plafonului sălii de producţie în care se află malaxorul şi cuptorul pentru producţie.” Doar Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor îi răspunde că, în urma probei de lucru în gol cu malaxorul, „s-a constatat că nu produce vibraţii şi zgomote pe care să le transmită pardoselii sau pereţilor”.

Gălăţeanul atenţionează însă că problema apare când utilajul funcţionează cu cocă înăuntru, adică de la orele 2-3 noaptea şi până la 8-9 dimineaţa. Cert este că trei din patru instituţii sesizate au impus o măsură care nu a fost pusă în practică nici acum de administratorul covrigăriei.

Societatea nu are aviz de la Primărie

Maricel Gogoneţ este şi preşedintele Asociaţiei de Proprietari nr. 780, din care fac parte locatarii blocului S9, aşa că s-a plâns, în numele lor, şi la Primăria Galaţi. De la Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, am aflat că, de la înfiinţare şi cel puţin până săptămâna trecută, firma nu a solicitat nici avizul privind orele de funcţionare, aşa cum sunt obligate să facă societăţile care funcţionează la parter de bloc. De altfel, la mijlocul lui februarie, Poliţia Locală a amendat patronul şi a dispus suspendarea activităţii firmei, tocmai pe acest motiv. Ceea ce înseamnă că, la vizita noastră, angajatele coceau de zor covrigi ilegali.

Şi comerţ, şi producţie

Colac peste pupăză, aşa cum a descoperit acelaşi cetăţean, în contractul de închiriere a spaţiului de la parter este stipulat clar că „bunul închiriat este dat în folosinţa locatarului pentru destinaţia magazin alimentar”, pe când, în realitate, tot acolo se prepară şi se coc covrigii. Cu alte cuvinte, destinaţia spaţiului s-a schimbat în una de producţie.

"Am închiriatul spaţiul, fac ce vreau în el", ne-a replicat, la întrebarea noastră, administratorul firmei, care supraveghea prepararea covrigilor.

Gălăţeanul care vrea să scape doar de zgomotul produs de malaxor nu mai ştie, însă, la ce instituţie să mai meargă pentru a fi sigur că, în România, legile şi măsurile impuse de autorităţi se mai şi respectă.

Citit 4976 ori Ultima modificare Marți, 11 Martie 2014 18:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.