Cod etic pentru publicitate

Cod etic pentru publicitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un proiect al Comisiei Europene va interzice publicitatea „mincinoasă“ la alimentele pentru copii. În acest context, în România s-a adoptat un cod etic prin care este interzisă publicitatea la produsele alimentare care nu îndeplinesc criterii nutriţionale stricte.

În acest context, reprezentanţii a 11 firme producătoare şi-au exprimat acordul de a respecta codul etic şi se angajează să nu mai promoveze prin reclamă produsele periculoase pentru copii.

Prin spoturi publicitare, copiii sunt în permanenţă încurajaţi să consume produse nesănătoase. Consecinţa? La nivelul UE există 22 de milioane de copii supraponderali. Dintre aceştia, cinci milioane sunt obezi. În România, 20 la sută dintre copiii sub 12 ani au probleme de greutate.

Toate informaţiile referitoare la gust, compoziţie şi calităţi nutritive „vor fi conforme cu realitatea“ după cum prevede codul etic. Kraft, Coca-Cola, Nestle, Unilever, Star Foods, Burger King, Ferrero, General Mills, Kellogg`s, Mars, PepsiCo se numără printre companiile care au aderat la acest cod etic.

Documentul prevede că în mass-media se vor promova doar produsele „care îndeplinesc criterii nutriţionale specifice, bazate pe dovezi ştiinţifice acceptate sau ghiduri internaţionale“.

Semnatarii codului nu vor mai face publicitate stradală, în apropierea grădiniţelor şi şcolilor primare, la alimentele pentru copii, fără ca acestea să îndeplinească anumite criterii nutriţionale, şi nici promovare directă adresată copiilor în cazul în care aceştia nu sunt însoţiţi de un adult.

Codul nu prevede sancţiuni în cazul încălcării regulamentului, însă compania în culpă poate fi amendată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

Nu numai reclame, ci şi etichete mincinoase

Acest cod etic nu reprezintă o formalitate, ci o necesitate, având în vedere că mai ales alimentele semipreparate precum şi cerealele pentru micul dejun, din supermaketuri, conţin frecvent mult mai multe grăsimi şi sare decât este precizat pe etichete.

Testele de laborator au confirmat faptul că fabricanţii de alimente semipreparate îşi induc frecvent în eroare clienţii, unele dintre produse ajungând să aibă un conţinut de grăsimi cu până la 91 la sută mai mare decât era trecut pe etichetă.

Citit 1878 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.