Buna Vestire sau Blagoslovenia! Marţi e sărbătoare mare

Buna Vestire sau Blagoslovenia! Marţi e sărbătoare mare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Marţea viitoare, cu exact nouă luni înainte de Naşterea Domnului, sărbătorim Buna Vestire. În popor, praznicul cu dată fixă - 25 martie - poartă şi numele de Blagoslovenie sau Blagoveştanie. Sărbătoarea este, cronologic vorbind, prima dintre cele închinate Maicii Domnului care e şi atestată documentar.

Praznicul le aduce creştinilor ortodocşi speranţă, amintind de  momentul în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit fecioarei Maria că îl va purta în pântec şi îl va aduce pe lume pe Fiul lui Dumnezeu. “Bucură-te, ceea ce eşti plină de har! Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei... Şi iată, vei lua în pântece şi vei naşte fiu, şi vei chema numele Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt se va chema...” (Luca 1, 28-32).

Iar Fecioara, cutremurându-se în sufletul ei, s-a smerit voii lui Dumnezeu, zicând: "Iată roaba Domnului! Fie mie după cuvântul tău!" (Luca 1, 38). Şi Arhanghelul l-a vestit în vis şi pe Iosif (tutorele şi logodnicul Mariei, care nu se atinsese de ea, ci o avea doar în grijă) de zămislirea şi naşterea cea minunată: "Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, logodnica ta, ca ce s-a zămislit într-însa este de la Duhul Sfânt.” (Matei 1, 20).

Hram la biserica de 155 de ani de pe strada Română

An de an, îşi aşteaptă credincioşii la hram biserica de pe strada Română, de la numărul 63, al cărei hram este "Buna Vestire" şi care împlineşte 155 de ani în această primăvară. Locaşul de cult a fost ctitorit între anii 1857-1859, în vreme domniei lui Alexandru-Ioan Cuza. Ajunsă într-o stare avansată de degradare, biserica a renăscut după 2009. Lucrările n-au fost deloc uşoare, din cauza faptului că biserica a fost construită fără fundaţie şi schelet metalic, acesta din urmă fiind adăugat la exterior.

Catapeteasma a fost realizată în 1871, din lemn de stejar cu sculptură aplicată pe lemn de tei, o bijuterie în lemn suflat cu aur. Pictura bisericii îi aparţine pictorului Gheorghe Răducanu şi a fost executată între anii 1971 şi 1974.

Prima sfinţire s-a săvârşit în prima duminică din Postul Mare, Anul Domnului 1859, de către protopopul Zaharia Rodocalat, cu binecuvântarea Episcopului Calinic Miclescu al Huşilor, spune părintele. Episcopul Cosma Petrovoci al Dunării de Jos a resfinţit catapeteasma.

Programul praznicului

În fiecare an, sărbătoarea începe cu o seară înainte, când se săvârşesc Vecernia cu Litie. Sfânta Liturghie se oficiază în ziua praznicului.

În mod tradiţional, în această zi se oficiază serviciu religios şi la Maternitatea "Buna Vestire", cunoscută de mulţi gălăţeni drept maternitatea "de pe strada Chicuş".

Citit 5952 ori Ultima modificare Joi, 20 Martie 2014 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.