Cum vă puteţi trata în străinătate pe banii statului
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Cum vă puteţi trata în străinătate pe banii statului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Serviciile medicale în străinătate vor fi apoi rambursate de statul român la preţul pe care aceste tratamente îl au la noi în ţară * Gălăţenii vor suporta din propriul buzunar banii pentru cazare şi transport


După mai bine de jumătate de an de la intrarea în vigoare a Directivei europene privind serviciile transfrontaliere, statul român este obligat să implementeze în luna mai acest act normativ. Pacienţii gălăţeni asiguraţi vor avea astfel acces la tratament în străinătate, odată cu înfiinţarea Punctului naţional de contact (PNC).

Decontare parţială

Chiar dacă în privinţa felului în care un pacient asigurat va ajunge propriu-zis să beneficieze de servicii medicale în străinătate mai sunt încă discuţii şi neclarităţi, clar este faptul că în scurt timp gălăţenii se vor putea trata în spitalele şi clinicile publice din majoritatea ţărilor Uniunii Europene, pe banii statului român. Bineînţeles, ţinând cont de anumite limite financiare.

Problema este însă că majoritatea tratamentelor şi investigaţiilor medicale au un preţ mai mic în România faţă de celelalte ţări europene. Să luăm exemplul unei operaţii de hernie de disc. În timp ce în România o astfel de intervenţie costă 1.000 de lei, în străinătate poate ajunge şi la 1.500 de lei. Pacientul va primi astfel de la statul român suma de 1.000 de lei, urmând să acopere diferenţa din buzunarul său. În situaţia în care o intervenţie costă mai mult în România decât în străinătate, suma acoperită va fi cea din ţara în care a avut loc tratamentul.

"Directiva transfrontalieră va fi, fără îndoială, benefică pentru mulţi pacienţi asiguraţi, care au dreptul la servicii medicale mai performante şi la condiţii mai bune de tratament. În acelaşi timp însă, banii daţi de statul român vor ajunge în conturile spitalelor din alte ţări, adâncind astfel sărăcia din sistem", este de părere dr. Valentin Boldea, din partea Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Ce mai plăteşte bolnavul

Potrivit autorităţilor, pentru a putea beneficia de asistenţă medicală transfrontalieră, pacienţii gălăţeni vor avea nevoie de o adeverinţă fie de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), fie de la filiala judeţeană a acestei instituţii. Nici în această privinţă nu este prea clar încă pentru ce investigaţii va fi nevoie de o adeverinţă de la CJAS Galaţi şi pentru care va fi nevoie de aprobarea CNAS. Sigur e însă faptul că pacienţii vor scoate bani din propriul buzunar atât pentru transportul, cât şi pentru cazarea în ţările în care se vor trata.

De unde puteţi afla mai multe informaţii

Potrivit reprezentaţilor Ministerului Sănătăţii şi ai CNAS, cei interesaţi pot obţine detalii despre Directiva transfrontalieră de pe pagina de internet www.cnaspnc.ro, site care nu era funcţional în momentul redactării acestui articol. Când va fi pus la punct, aici veţi putea găsi date cu privire la tipul de asistenţă medicală ce face obiectul autorizării prealabile şi la criteriile ce trebuie îndeplinite în vederea obţinerii acestei autorizări. De asemenea, la aceeaşi adresă se va afla şi metodologia de rambursare a preţurilor/tarifelor reprezentând contravaloarea asistenţei medicale transfrontaliere, precum şi toate datele de contact necesare.

Statul român, împins de la spate

La fel cum se obişnuieşte în numeroase alte cazuri, şi în situaţia de faţă aleşii români au amânat până în ultimul moment implementarea directivei. Fără îndoială că lucrurile ar fi fost amânate şi mai mult dacă autorităţile de la Bruxelles (Comisia Europeană - n.r.) nu ar fi declanşat şi pentru România (alături de alte 11 state ale UE -  n.r.) o acţiune de infringement (acţiune de constatare a încălcării obligaţiilor comunitare) de necomunicare.

Unde vă veţi putea trata

Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia sunt statele unde veţi putea merge la tratament pe baza directivei transfrontaliere.

Citit 3534 ori Ultima modificare Duminică, 11 Mai 2014 16:58

8 comentarii

 • postat de comoara
  Marți, 13 Mai 2014 06:22
  174.49.25.***
  Sunt plecat de mult din RO,poza aia e facut in sala de operatie sau undeva unde e o usa deschisa spre afara ca prea e lumina?Voiam doar sa va zic ca "pe banii statului " de fapt sunt operatii pe banii vostri.Voi cei care platiti taxe si impozite, voi cei 5 milioane care suportati in carca cei 18-19 milioane care au mai ramas.asa ca nu abuzati sistemul.Ca din buzunarul vostru vine.Nu va duceti pentru orice zgarietura la urgente.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Flori
  Luni, 12 Mai 2014 20:58
  82.145.210.***
  Basalac acum ai fost sincer,il iubesti pe Boldea.Sti ce bine iti sta langa Boldea?Parca sunteti doua gagici.
  0
  3
  Raportează
 • postat de un idiot obligat sa plateasca taxe
  Luni, 12 Mai 2014 17:56
  185.26.182.***
  De acord cu colegii.

  Cum este posibil insa ca tov. reporter sa scrie in titlu: Statul plateste... De unde mama masii cand, de fapt, dupa ce fura golanii din menestere, sisteme si alte alea, TOATE PLATITE DE NOI, mai ramane ciuciu pentru un bolnav oarecare fara PCR/ba-se-cu?
  0
  7
  Raportează
 • postat de ariciul
  Luni, 12 Mai 2014 09:42
  5.13.159.***
  e bine.e foarte bine.poate asa se mai regleaza preturile,si nici nu vor mai cauta sa plece afara sa profeseze,si vor aduce si pretentiile lor pecuniare la nivelul real ,bagami-as io ceva in pretentiile lor.ca au o profesie nobila ,de acord.ca nu sant Dumnezei e clar si neputinciosi in fata mortii.dar cu soclul pe care s-au urcat de parca ar fi mai presus decat preainaltul nu sant de acord .deci Domnilor doctori?coborati printre oameni bre.ca am vazut printre voi si tot personalul medical,doar cativa oameni mai mult decat doctori.oameni in puterea cuvantului.profesionosti adevarati,cinstiti,si inversunati in lupta cu bolile ,si mila fata de suferinzi.asa mi-ar place sa fie.
  2
  3
  Raportează
 • postat de negonic
  Luni, 12 Mai 2014 07:39
  79.116.106.***
  Cu trei ani in urma ,m-am operat de hernie de disc in Galati .Costul ? Aproximativ 2500 ron ,spaga si costul materialelor necesare acestei operatii .(Am adaugat si costul RMN-ului ).Spitalizarea gratuita in Romania, costa mai mult decat decat in afara unde platesti nefiind asigurat .
  0
  12
  Raportează
 • postat de bacal-pasa
  Luni, 12 Mai 2014 07:19
  5.13.148.***
  romania=spaga=coruptie=politica=haos=mizerie=dezastru
  0
  11
  Raportează
 • postat de arabul
  Luni, 12 Mai 2014 07:09
  78.100.68.***
  Totusi in Romania e mai scump daca pui la socoteala spaga care trebuie sa o dai de la doctor la infirmiera.
  Daca pui la socoteala si riscurile de infectii intraspitalicesti cred ca in curand doar oamenii neinformati vor mai apela la serviciile medicale din Romania. Ne mutam in afara doctori cu tot cu pacienti. Oare ce parare au toti ministrii care au fost la sanatate?
  0
  10
  Raportează
 • postat de Anda
  Luni, 12 Mai 2014 01:18
  5.13.144.***
  Fotografia cu sala de operatii e din Romania? Ca parca e din M.A.S.H.
  Bine ca au ventilator.. :-)
  0
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.