Campanie VL "Noii români"/ Katia şi visul său de a salva vieţi

Campanie VL "Noii români"/ Katia şi visul său de a salva vieţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ca orice fetiţă, Katia, aşa cum o ştiu prietenii, a visat cu ochii deschişi la poveşti cu prinţi şi prinţese, pentru ca, în cele din urmă, să decidă că pragmatismul este ceva mai util în viaţă. Aşa că a venit în România, pentru a-şi urma visul de a deveni medic.

- Cum a ajuns Ecaterina Maftei în Galaţi?

- Sunt născută la Chişinău, oraşul în care am urmat şi studiile gimnaziale. De altfel, acest oraş mi-a dezvoltat mult latura artistică. Sunt pasionată de muzică şi de pian, în special, de poezie... Mă vedeam studentă la filosofie. Dar, cum odată cu anii se schimbă şi concepţiile, am decis că arta este pentru suflet şi că pe lângă ea mai pot avea o altă profesie. Drept urmare, m-am axat pe un domeniu mai ştiinţific, iar liceul am ales să îl fac în Galaţi. Actualmente sunt elevă în clasa a XII-a la “Colegiul Al. I. Cuza”, profilul ştiinte ale naturii.

- Ce ţi-ai propus să faci în continuare?

- Graţie profesorilor excepţionali de aici, urmează să fiu studentă la Facultatea de Medicină din Poitiers, Franţa. Galaţiul reprezintă pentru mine o punte de lansare către succes, o poveste despre care îmi face mereu plăcere să vorbesc.

- De ce ai ales România?

- Am iubit România şi am ales să vin aici în primul rând datorită pornirilor mele sufleteşti, a patriotismului care poate a fost puţin exagerat pentru vârsta mea - aveam 15 ani atunci - şi pentru perioada în care trăim. Mama mă ironiza uneori şi-mi spunea că până şi rochia mea de mireasă va fi tricoloră. Dragostea mea pentru România nu se datorează nici părinţilor, nici societăţii, care oricum era prea rusificată pentru a mai simti un impuls patriotic, ci graţie cărţilor de istorie, care m-au ajutat să găsesc adevărul trecutului nostru, al poeţilor care m-au învăţat măiestria limbii române - tânjeam adesea după un afiş sau după un post de televiziune în limba română.

- Cum a fost primul contact cu Galaţiul?

- Fiind plecată de la o vârstă fragedă, mi-a fost greu la început. Cum în Galaţi sunt însă mulţi tineri basarabeni, în scurt timp m-am simţit “ca acasă”. Un ajutor important în procesul de acomodare l-am avut din partea Ligii Studenţilor Basarabeni din Galaţi, care m-au recrutat rapid şi m-au încurajat să mă implic activ în numeroase proiecte. În organizaţie am ocupat postul de secretar general, din dorinţa de a-i ajuta pe tinerii basarabeni să descopere frumuseţea Galaţiului şi să se integreze în comunitatea locală. În privinţa colegilor, procesul de acomodare a fost mai dificil, probabil din cauza diferenţelor de educaţie. Cu toate acestea, cu ajutorul lor am reuşit să nu mă mai simt o străină într-un spaţiu străin.      

  - Te-a impresionat prima zi în România?

- Admisă la liceu în Galaţi, pe 13 septembrie 2010 am păşit pentru prima oară în România. La ora şase dimineaţa, în autocarul Chişinău - Galaţi îmi spuneam “în sfârşit, respir aer românesc”. Am fost dezamăgită să constat că de fapt era acelaşi aer. Îmi creasem o iluzie copilărească, că aici o să descopăr domni cu baston şi mustaţă, femei în rochii lungi şi cu cărţi la subraţ - personaje din cărţile lui Eliade.

- Ce ţi-a plăcut aici?

- Am descoperit lucruri care m-au impresionat plăcut, printre care arhitectura. Chiar dacă nu toate clădirile sunt renovate, mai păstrează încă în tencuială "acel ceva" clasic. M-au impresionat Catedrala, sediul Universităţii, Biblioteca "V. A. Urechia". M-a impresionat limba vorbită, chiar dacă era aceeaşi limbă română era vorbită diferit, precum cea din cărţi. Am întâlnit oameni excepţionali, despre care aş putea spune că mi-au schimbat viaţa.

- Dacă ai fi primar al Galaţiului, ce ai schimba?

- Dacă aş fi primar, aş investi în renovarea arhitecturii  şi a infrastructurii oraşului. În plus, aş crea un spaţiu de închirieri pentru biciclete - le-ar fi extrem de util tinerilor studenţi care sunt în continuă mişcare, ar fi o metodă de a provoca societatea să gândească ecologic.

- Ce vei face după ce îţi vei termina studiile?

- Pentru viitor, mi-am propus ca la sfârşitul anilor de studii în Franţa să pot deschide în Galaţi o clinică bazată pe ingineria genetică, terapia genică şi clonarea terapeutică în vederea tratării cancerului, diabetului şi bolilor considerate acum incurabile.

Cine este Ecaterina Maftei

S-a nascut pe 15 august 1994, la Chişinău, Republica Moldova

Este elevă în clasa a XII-a la C.N. "Al.I.Cuza", Galaţi

A fost admisă la medicină în Franţa

CITIŢI ŞI:

Un basarabean aduce zâmbetul la rang de artă

Sirianca Lina Jesri vrea să fie medic în România

Viglianti, cel mai apreciat străin din istoria Oţelului

Irina Bozianu a lăsat televiziunea pentru teatru

 

Citit 1354 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Mai 2014 17:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.