CALVARUL vieţii la BLOC. Ruperea de asociaţia-mamă, un demers aproape imposibil

CALVARUL vieţii la BLOC. Ruperea de asociaţia-mamă, un demers aproape imposibil
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Locatarii unei scări de bloc din Galaţi se chinuie de un an să se desprindă de asociaţia din care fac parte


În ciuda faptului că Apaterm şi Primăria Galaţi încurajează cetăţenii bun-platinci să se rupă de asociaţiile-mamut şi să creeze alte asociaţii, mai mici şi implicit mai uşor de gestionat, realitatea arată că un astfel de demers are şanse minime de reuşită în actualele condiţii. O demonstrează încercările repetate ale locatarilor de la o scară a unui bloc din Galaţi, care se chinuie să se desprindă din asociaţia-mamă de un an.

Asociaţie mică, probleme mici

"Anul trecut ne-am întâlnit cu toţi locatarii de pe scară şi am decis să ne facem o asociaţie separată pentru că suntem contorizaţi separat pentru toate utilităţile. Am considerat că e mai avantajos aşa, inclusiv financiar. În plus, fiind vorba despre o asociaţie mai mică, nu mai depindeam de datornicii de la alte scări. Practic, în acest fel, am fi avut parte de toate utilităţile şi am fi fost la zi cu toate facturile. Am considerat că, într-o asociaţie pe scară putem urmări foarte uşor facturile şi restanţele. Toată lumea se cunoaşte cu toată lumea, până la urmă intervine şi ruşinea că unul dintre locatari nu plăteşte şi astfel îi ţine pe ceilalţi fără utilităţi", a declarat Iordache Tanvuia, unul dintre iniţiatorii acestui demers.

Blocaj la asumarea datoriilor

Numai că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu paşii pe care trebuia să îi urmeze cei 20 de locatari pentru a se desprinde, totul împotmolindu-se undeva pe parcurs. "Am făcut adunare generală, am făcut statutul, avem acordul de asociere, am întocmit şi protocolul de desprindere. Numai că ne-am împotmolit la semnarea tabelului privind asumarea datoriilor cu care pleacă din asociaţia mare locatarii din scara noastră. După ce am solicitat să ni se dea situaţia fiecărui proprietar, am descoperit o mulţime de anomalii. După ce am luat la puricat actele, au reieşit nenumărate discrepanţe, diferenţe, practic am descoperit că gestionarea de până acum s-a făcut într-un sistem deficitar", a mai spus Iordache Tanvuia.

Penalităţi neafişate la timp

La desprinderea de asociaţie, puşi în faţa unor datorii mai mari decât cele afişate de-a lungul timpului la tabelul cu întreţinerea, mulţi dintre cei 20 de locatari au refuzat să îşi asume ceea ce administratorii vechii asociaţii susţineau că au de plată. "Din păcate, nu s-au afişat la timp listele de plată, cu penalităţile respective, iar acum asociaţia de care încercăm să ne desprindem susţine că mulţi dintre locatarii de pe scara noastră ar mai avea penalităţi de plătit din trecut", a explicat Iordache Tanvuia. Acesta susţine că desprinderea din asociaţie a intrat în acest fel în impas. "Asociaţia practic ne pune beţe în roate şi nici nu avem cum să depăşim acest moment. Dacă facem sesizare la Primărie îi amendează pe administratori, dar, de fapt, tot pe noi, pentru că ei plătesc din banii adunaţi de la oameni", mai spune Iordache Tanvuia.

Vezi aici care sunt paşii care trebuie urmaţi pentru crearea unei asociaţii noi

Citit 7589 ori Ultima modificare Marți, 20 Mai 2014 12:11

7 comentarii

 • postat de mariana
  Sâmbătă, 24 Mai 2014 20:47
  5.13.179.***
  Deci nu se doreste desfiintarea asociatilor,altfel ar disparea si Apatermul,aceste capuse care trebuie sa le hranim noi.Trebuie mers la primarie si sa protestam,aici nu vom gasi rezolvare,deci iesiti in strada,
  0
  0
  Raportează
 • postat de Nobel
  Marți, 20 Mai 2014 08:34
  89.122.189.***
  Au mai fost tentative. Ex: la o asociatie (nu dam numar), o scara de bloc a incercat acelasit lucru, ajungand pana in instanta. A facut toti pasii, a platit si avocat in instanta, iar acolo li s-a dat FLIT. Nu se doreste desfiintarea asociatiilor mari, deoarece astfel se sifoneaza pierderile si se tin locatarii cu tolul in cap, da nu aiba control pe nimic. Incercarile de separare sunt sortite esecului, din fasa.
  1
  20
  Raportează
 • postat de CETATEANUL
  Marți, 20 Mai 2014 07:57
  5.13.237.***
  DIN TOTDEAUNA AM SPUS CA ACESTE ASOCIATII DE LOCATARI SIFONEAZA GROSOLAN BANII LOCATARILOR,!!NU NE PUTEAM DEBARASA DE COMUNISM CU AJUTORUL AUTORITATILOR!!TREBUIE DESFIINTATE PRACTICAREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL CU FURNIZORII ,AUTOGOSPODARIREA LA NIVEL DE SCARA CE-A MAI BUNA SOLUTIE!!
  DAR VAD CA NICI GALATENII NU SUNT UNITI LA UNISON , VORBESC SI SPUN FARA A LUA INTIATIVE!! NOI, TREBUIE SA MERGEM LA AUTORITATILE LOCALE SA CEREM DREPTATEA IN ORICE SITUATIE DEPASIND FUNCTIONARUL COCOSAT DE LA GHISEU ASA CUM SPUNEA ACTUALUL PRIMAR CAND ERA IN RADUL CETATENILOR DIN COMUNITATE!! VA AMINTITI?
  1
  18
  Raportează
 • postat de omul.muncii
  Marți, 20 Mai 2014 07:44
  83.103.186.***
  Articolul scoate in evidenta un mare adevar,la noi nu se observa cum sunt organizate si desfasurate adunarile generale ale as.,toate un fals,o mascarada.Calcul obligatiilor,penalitatile sunt in pixul administratorului si a presedintelui,in cele mai multe cazuri oamenii psd-ului(obisnuiti cu jula),sfatul meu RETRAGETIVA DIN ASOCIATIE asocierea se face prin consintamintul fiecaruia numai asa vor fi determinati sa adapteze legislatia la realitatile actuale. Sustin evident si ideia asocierii pe fiecare scara sau bloc.Succes.Sa nu uit galateni s-o duceti bine ca meritati,pe 25 mergeti si votati.ue votez-VADIM
  1
  10
  Raportează
 • postat de any
  Marți, 20 Mai 2014 07:01
  5.13.219.***
  asociatiile de proprietari trebiue sa se desfiinteze , ocupatia lor de baza este sifonarea banului cetateanului si asa greu incercat de situatia economica a urbei
  2
  25
  Raportează
 • postat de proprietar
  Marți, 20 Mai 2014 06:54
  5.13.168.***
  In articol este vorba de asociatia nr. 768.
  Postat de IC: cred ca vorbesti din experienta si nu cum ar fi normal, ca multe sunt normale pe la romanica si nu sunt.
  0
  7
  Raportează
 • postat de IC
  Marți, 20 Mai 2014 05:29
  5.13.131.***
  Dadca nu pot sa se desprinda pot sa dea afara administratorul ,sa schimbe presedintele in functie ,sa hotarasca efectuarea unei expertize contabile si sa sesiseze organele penale daca este necesar.
  3
  22
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.