CAZUL mormântului japonez a adus REACŢII/ Istoria japonezului stârneşte ideea unei monografii la „Eternitatea”

CAZUL mormântului japonez a adus REACŢII/ Istoria japonezului stârneşte ideea unei monografii la „Eternitatea”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Istoria fascinează, iar cea a oraşului, trebuie cunoscută. Rubrica de sâmbătă - „Comori de patrimoniu”, dedicată recent monumentului funerar al unui tânăr japonez înmormântat, în 1921, în Cimitirul „Eternitatea”, a stârnit şi ecouri printre cititori, dar şi idei. Dacă Ambasada Japoniei la Bucureşti nu ne-a răspuns încă, tineri învăţăcei ai limbii japoneze din oraşul nostru s-au arătat interesaţi să vadă la faţa locului cele trei inscripţii în limba ţării de la Soare-Răsare.

Ne bucurăm să consemnăm însă propunerea unui specialist gălăţean, care se adaugă celor care vorbesc despre valoarea muzeală a celui mai vechi cimitir gălăţean. Astfel, dr. Adrian Pohrib, directorul Filialei Galaţi a Arhivelor Naţionale ale României, a propus, la Consiliul Ştiinţific al Bibliotecii „V. A. Urechia”, care a avut loc marţi, realizarea unei monografii a acestui cimitir.

Adăugăm şi datele pe care le-am aflat de la directorul Muzeului Judeţean de Istorie „Paul Păltănea”, prof. Cristian Dragoş Căldăraru, cu privire la arma deţinută de muzeu: este un „pumnal japonez cu teacă, atelier oriental, sec. XIX”: mânerul este din metal, placat cu lemn şi acoperit cu o bandă textilă; garda metalică, ovalizată; teaca din lemn. Dimensiuni: L – 47 cm; L teacă – 42 cm.; L lamă – 32 cm. Fiind fabricat anterior morţii japonezului, nu este deci exclus ca pumnalul, înregstrat la muzeu în anul 2006, să fi aparţinut chiar misteriosului personaj, coincidenţa fiind prea mare.

Mai notăm o frumoasă reacţie de la un cititor, postată pe site-ul ziarului duminică, 15 iunie, semnată „wittmann”: „Unde exact este acest mormânt? Aş vrea într-o zi mai liberă să vin să îl curăţ voluntar. E parte din istoria acestui oraş şi ar fi păcat să se piardă”. Mulţumim pentru ofertă! Autorul articolului poate să vă arate locul: destul de aproape de Capela catolică, peste aleea din stânga clădirii.

CITEŞTE ŞI: Campania VL "Comori de patrimoniu"/ MISTERUL japonezului înmormântat la Galaţi

Citit 3576 ori Ultima modificare Vineri, 04 Iulie 2014 22:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.