BANI europeni "TOCAŢI" în numele copiilor defavorizaţi/ Doar materiale publicitare şi "socializare" în străinătate

BANI europeni "TOCAŢI" în numele copiilor defavorizaţi/ Doar materiale publicitare şi "socializare" în străinătate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 15.000 de euro sunt cheltuiţi pe acţiuni de formă, fără mari beneficii pentru tinerii dezavantajaţi din punct de vedere social


În 2013, Facultatea de Arhitectură Navală din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” a devenit parteneră, alături de Italia, Portugalia, Turcia şi Anglia, în cadrul unui proiect european, Life Learning Program Grundtvig ˝Water activities and Visibility in Environmental spaces˝ - WAVES, care are ca grup ţintă adulţii tineri de peste 16 ani, dezavantajaţi, fie din punct de vedere social, fie din punct de vedere etnic, religios sau care au nevoi speciale. Proiectul vizează activităţi în aer liber, ateliere de competenţe sociale şi activităţi publice. Toate acestea ar trebui să-i ajute pe tineri să înveţe lucruri noi, să îi ajute să socializeze şi să le crească stima de sine.

României i-a revenit pentru derularea proiectului, care durează doi ani, suma de 15.000 de euro.

Ciclism cu biciclete de împrumut

În primul an al proiectului au fost selectaţi 25 de copii provenind de la Liceul Tehnologic „Simion Mehedinţi”, Şcoala "Elena Cuza", din programul "A doua şansă", de la Liceul „Anghel Saligny”, dar şi de la „Constantin Pufan”. Au fost implicaţi în activităţi de ciclism, ecologizare la Tirighina, plantare de copaci, dar şi în cadrul unui festival de produse organice, unde au realizat ii din materiale naturale.

Proiectul sună extraordinar de frumos, numai că banii, cei 15.000 de euro, au ca destinaţie numai crearea materialelor publicitare, promoţionale şi acoperirea cheltuielilor pentru deplasările în celelalte ţări partenere, nu sunt şi pentru desfăşurarea activităţilor care chiar ar conta. Astfel, partenerul român s-a trezit că trebuie să organizeze o activitate de ciclism cu tinerii defavorizaţi, dar fără să aibă biciclete. „Noi nu am achiziţionat din banii proiectului nicio bicicletă. Au venit voluntarii cu bicicletele. La început a fost o singură bicicletă, apoi au fost şapte. Banii nu sunt decât pentru atelierele din ţările partenere şi materiale publicitare”, ne-a spus profesorul coordonator al proiectului, Carmen Gasparoti.

Deplasări în ţările partenere, dar nu pentru grupul ţintă

În cadrul proiectului sunt prevăzute deplasări în ţările partenere, pentru schimb de experienţă privind modul de socializare. Dacă celelalte state partenere vin la aceste ateliere cu grupurile ţintă şi cu beneficiarii, gălăţenii se duc la ateliere cu studenţii voluntari.

Potrivit profesorului coordonator, Universitatea „Dunărea de Jos” nu permite deplasarea tinerilor defavorizaţi, pentru că nu sunt studenţi. „Partenerii străini vin la ateliere chiar cu persoanele cu dizabilităţi, ceea ce la noi nu se poate. Universitatea nu are cum să le dea bani din proiect, pentru că nu sunt studenţi. La atelierele din Italia au fost voluntarii din echipa facultăţii şi un student la master. Universitatea nu permite deplasarea acestor copii, ei neavând nicio legătură cu Universitatea. Studenţii voluntari care îi ajută pe copii în activităţi merg acolo şi prezintă demersurile lor în cadrul proiectului”, ne-a spus Carmen Gasparoti, reprezentantul partenerului român şi al Facultăţii de Arhiectură Navală.

Citit 2307 ori Ultima modificare Marți, 08 Iulie 2014 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.