BALTA ZĂTUN, transformată în COMPLEX DE AGREMENT pe BANI EUROPENI

BALTA ZĂTUN, transformată în COMPLEX DE AGREMENT pe BANI EUROPENI
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Căsuţe utilate pentru camping, spaţii de joacă pentru copii şi pontoane pentru iubitorii de pescuit vor fi amenajate la Balta Zătun, până în luna mai a anului viitor * Lucrările de transformare a zonei de agrement au fost scoase la licitaţie pentru suma de 1,5 milioane de lei


Sfârşiturile de săptămână petrecute în aer liber nu vor mai fi o problemă pentru gălăţenii care vor dori să se deconecteze, dar nu au mijloace de a merge prea departe de oraş. Până anul viitor, în mai, cei care au nevoie de o gură de aer curat, dar şi împătimiţii de pescuit vor avea la Balta Zătun o zonă de agrement la standarde europene. Cel puţin aşa promite directorul Serviciului Public de Adimnistrare a Domeniului Public şi Privat (SPADPP) Galaţi, Vali Viorel Sandu.

La sfârşitul lunii trecute, SPADPP a scos la licitaţie lucrările de amenajare a bazei de agrement cu specific pescăresc la Balta Zătun, care au în vedere instalarea a nu mai puţin de 17 căsuţe complet utilate pentru cazare peste noapte, grătare, spaţii de joacă pentru copii, dar şi pontoane pentru pescari, refugii şi multe altele. Zona de agrement care se întinde pe 1,5 hectare va fi transformată total, prin intermediul Programului Operaţional pentru Pescuit, printr-un proiect în valoare de 1,5 milioane de lei.

Cum va arăta zona peste un an

În acest moment, cei care merg să se relaxeze la Balta Zătun contra sumei de 10 lei sau la pescuit contra sumei de 100 de lei nu au acces la apă potabilă, iar odată cu lăsarea întunericului există riscul să nu mai vadă nimic, pentru că nu există nici acces la electricitate. În schimb, peste un an, totul va fi schimbat.

În primul rând, va fi realizat un puţ forat, iar accesul la apă nu va mai fi o problemă, apoi va exista şi instalaţie de canalizare pentru ape uzate şi de epurare. Iar accesul la electricitate va fi posibil pe toată lungimea bălţii şi a zonei de agrement.

Gălăţenii care vor să stea cât mai aproape de natură vor putea înnopta în una din cele 17 căsuţe dotate cu tot ce trebuie. Fiecare căsuţă va avea câte două paturi, instalaţie electrică, veioze, mobilier, iar în faţa fiecărei căsuţe omul va putea să-şi prepare masa pe grătarul instalat acolo. Din acest tablou nu sunt uitaţi nici copiii, pentru că în vecinătatea fiecărei căsuţe din lemn vor fi şi leagăne.

Evident, nu sunt omise din plan toaletele şi duşurile. Vor fi de asemenea, potrivit directorului SPADPP, şase foişoare de observaţie, de unde oamenii vor putea privi păsările care trăiesc în jurul bălţii, lebede şi raţe, şase adăposturi pentru pescari realizate din lemn şi stuf, şapte pontoane pentru cei care vor să arunce lansetele pe luciul apei, la mal, prevăzute cu masă şi umbrelă. Va fi amenajată, separat, o zonă specială numai pentru grătare, mese şi foişoare şi, tot separat, o plajă cu umbreluţe din stuf şi şezlonguri. Balta va fi îngrădită, iar angajaţii serviciului vă vor putea oferi informaţii de la punctul care va fi construit în interiorul bazei de agrement.

Concursuri de pescuit

Trebuie spus că amenajarea bazei de agrement va fi completată şi de lucrările de curăţare a lacului, care are 32 de hectare, un alt proiect cu finanţare prin Programul Operaţional pentru Pescuit. „Vom decolmata balta, pentru a-i mai da un pic de adâncime, ca să ne dea posibilitatea să avem tot felul de specii în baltă, pentru pescuit. Vom face şi un pescuit de control, să vedem ce specii de peşti avem, apoi o vom popula, pentru a fi pregătită pentru iubitorii de pescuit. După finalizarea acestor proiecte, când totul va fi gata, proiectul cu baza de agrement şi cel de curăţare a bălţii vor merge concomitent, vom organiza apoi şi concursuri de pescuit. Galaţiul va avea cel mai important loc de agrement, cel mai complex”, ne-a declarat directorul Vali Viorel Sandu.

Drum anevoios până în rai

Chiar dacă aleile de acces din interiorul zonei de agrement vor fi asfaltate, iar parcarea amenajată va aştepta cuminte clienţii, drumul de acces de la Drumul Naţional până la intrarea în bază ar putea fi o problemă, potrivit directorului instituţiei care implementează proiectul.

„Am vrut să mai accesăm un proiect de 400.000 de euro, prin Programul Operaţional pentru Pescuit, pentru reabilitarea drumului, dar din păcate nu a trecut de votul consilierilor judeţeni”, ne-a mai spus directorul.

Citit 12477 ori Ultima modificare Joi, 07 August 2014 07:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.