Proiect insolit al IMM-urilor/ Carte despre istoria pescuitului la Galaţi

Proiect insolit al IMM-urilor/ Carte despre istoria pescuitului la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) Galaţi, care a derulat până acum peste 20 de proiecte cu finanţare europeană, ca partener sau lider, a lansat vineri, 5 septembrie, un proiect cultural special: „Tradiţia, promotoarea pescuitului actual”. Acesta urmează să participe, alături de alte 41 de proiecte, la evaluarea privind finanţarea europeană, prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Direcţia Generală Pescuit, care este autoritatea contractantă, la capitolul „Activităţi de promovare şi conştientizare a specificului pescăresc local şi îmbunătăţire a imaginii produselor pescăreşti”, prin Programul Operaţional de Pescuit (POP) 2007-2013.

Proiectul, cu desfăşurare pe un an, are o valoare de peste 290.000 lei, din care peste 268.000 lei finanţare nerambursabilă, restul fiind investiţia IMM-urilor. Preşedintele PIMM Galaţi, Marian Filimon, care a făcut deschiderea proiectului, în sala de conferinţe a Hotelului „Mercur”, spunea că membrii echipei vor face aproape voluntariat, câştigul fiind simbolic, însă va rămâne în urmă o lucrare de referinţă - o carte.

Cercetătorul şi publicistul Tudose Tatu, care va coordona grupul ce va realiza cartea despre istoria pescuitului în „Zona Pescărească Lunca Prutului - Dunărea Inferioară Mila 76, aducându-se în prim plan tradiţia”, crede că ar putea termina redactarea în câteva luni. Va fi o carte de peste 450 de pagini, cu multe documente şi puncte de vedere inedite, având ca model declarat opera istoricului martir Gh. Brătianu, a definit-o Tatu, care a mai realizat două din cărţile sale „de referinţă” la cererea PIMM Galaţi, cu ecouri foarte bune.

Partea fascinantă a lansării a reprezentat-o chiar istoria. Tudose Tatu a relatat, de pildă, că Ştefan cel Mare îşi plătea tributul doar prin vânzarea a 120 de butoaie cu peşte din cele 600 care se prindeau în zona Chiliei, aflată în stăpânire domnească, că numele Brateş vine prin coruperea numelui râului Prut („Brut”, în limba cumanilor), că bogatul Petru Rareş, comerciant de pietre scumpe, s-a ocupat câteva luni cu pescuitul pe Brateş. S-au mai spus poveşti despre Soliman Magnificul, despre pecetea, cu doi peşti pe ea, a Galaţilor, dar şi despre bursa de peşte gălăţeană, pe care preşedintele Filimon chiar speră să o reînfiinţeze.

Citit 1488 ori Ultima modificare Vineri, 05 Septembrie 2014 20:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.