Cazul unei fetiţe NĂSCUTE "FĂRĂ SÂNGE" i-a uimit pe medici

Cazul unei fetiţe NĂSCUTE "FĂRĂ SÂNGE" i-a uimit pe medici
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La patru ani după ce a născut o fetiţă cu un nivel al hemoglobinei zero, o mamă din Irlanda consideră că a primit cel mai de preţ dar: micuţa şi-a revenit complet şi acum a început şcoala.

Ce s-a întâmplat?

Emma Vignes, în vârstă de 31 de ani, a născut în decembrie 2009, cu şase săptămâni înainte de termen, o fetiţă care prezenta o afecţiune extraordinar de rară: nivelul hemoglobinei din corp era zero, semnificând că prin venele micuţei curgea nu sânge, ci o substanţă asemănătoare plasmei.

Mama a declarat pentru cotidianul britanic „The Telegraph” că nu se aştepta la aşa ceva, spunând că până în acel punct sarcina a evoluat foarte bine. Cu o zi înainte de naştere, femeia a mers la spital reclamând o umflătură în zona abdominală şi faptul că fătul nu se mai mişca, doctorii luând decizia de a-i face o cezariană, pentru că se temeau că fetiţa s-ar naşte cu leziuni ale creierului din cauza lipsei de oxigen.

Imediat după ce a fost născută, medicii au dus-o pe micuţa Maisy Vignes în incubator, unde a petrecut aproape o lună de zile, timp în care a primit trei transfuzii de sânge.

Cazul a stârnit foarte mult interes printre medici, motiv pentru care s-au depus efoturi mari pentru a descoperi ce anume a cauzat această afecţiune deosebit de rară. Cea mai probabilă concluzie: în timpul sarcinii, membranele din uter s-ar fi frecat între ele şi-apoi s-au rupt, determinând organismul mamei să absoarbă tot sângele fătului.

Recuperare miraculoasă

După aproape o lună de zile la terapie intensivă, timp în care a primit trei transfuzii de sânge, micuţa a arătat semne promiţătoare de recuperare. Lucru care s-a şi întâmplat, drept dovadă, în prezent, la vârsta de doar patru ani, micuţa a început şcoala primară.

Recuperarea miraculoasă îi intrigă şi în prezent pe medici, dovadă care atestă faptul că încă nu cunoaştem absolut totul despre capacităţile de regenerare ale corupului uman.

Emma Vignes şi-a putut lua fetiţa acasă fix în ziua de Crăciun, în 2009, moment în care a simţit că a primit cel mai de preţ dar.

Stres enorm pentru părinţi

Cu toate că micuţa se afla în stare foarte bună când a fost externată, doctorii au avertizat că Maisy Vignes ar putea avea leziuni pe creier din cauza deprivării de oxigen din uter. Tatăl şi mama au stat cu sufletul la gură, monitorizând atent comportamentul micuţei, până la vârsta de 15 luni, când aceasta a început să vorbească.

Acum fetiţa este perfect sănătoasă, începându-şi procesul de educaţie la o şcoală publică.

Cercetările medicilor vor continua în acest caz. Aceştia nu au reuşit încă să descifreze cu precizie ce anume a determinat această naştere obişnuită – mama spune că nu a fost vorba de vreo traumă – şi uimirea rămâne: în întreaga istorie, nu exista vreun caz în care un copil şi-a revenit după ce s-a născut cu nivelul hemoglobinei zero. Au mai existat câteva naşteri în care copiii aveau foarte puţin sânge în organism – cel mai grav fiind cazul unui nou-născut cu un nivel al hemoglobinei de patru – dar micuţa irlandeză este demnă de Cartea Recordurilor.

Citit 2046 ori Ultima modificare Duminică, 28 Septembrie 2014 09:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.