Cererile pentru 200 de euro, luate la puricat din ordinul Ministerului Educaţiei

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comisiile sociale din primăriile gălăţene vor trebui să verifice, până la 1 iunie, peste 1.300 de familii de elevi, care au depus, la şcoli, solicitări de obţinere a ajutorului pentru achiziţionarea unui calculator.

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a întrerupt programul Euro 200 până la încheierea anchetelor sociale. Astfel, deşi lista elevilor beneficiari ai celor 200 de euro trebuia deja afişată, conform calendarului, ministerul a anunţat că nu va aproba lista finală a beneficiarilor înainte de 8 iunie 2009.

Pe siteul Euro 200, această măsură e explicată prin „existenţa sesizărilor prin care se contestă declaraţiile privitoare la venitul zero al unor solicitanţi din cadrul programului”. De altfel, metodologia de acordare a ajutorului financiar le dă autorităţilor abilitate posibilitatea  efectuării de anchete sociale pentru verificarea veridicităţii declaraţiilor de venit şi a celor referitoare la bunurile familiei.

În anul şcolar 2008/2009, 1.344 de elevi gălăţeni de ciclul primar sau gimnazial au cerut şi pot primi banii de calculator. Dintre aceştia, 534 au declarat că au venit zero. Cifra nu e cu mult diferită faţă de anul şcolar trecut, când 568 de familii nu câştigau nimic.

Ca să obţină ajutorul pentru cumpărarea unui calculatorii, elevii trebuie să provină din familii al căror venit pe membru nu depăşeşte 150 de lei.

O nouă listă, până la 1 iunie

„Noi vom solicita fiecărui consiliu local începerea acestor anchete sociale. Vor trebui verificaţi toţi solicitanţii, nu doar cei care au declarat venit zero. Până la 1 iunie avem de transmis ministerului noile liste cu solicitanţi eligibil, din care au fost eliminaţi cei care, eventual, au, de fapt, venituri mai mari decât cele minim acceptate în program”, ne-a declarat inspectoarea şcolară general-adjunctă Laura Marin.

Practic, în mai puţin de două săptămâni, în unele comune, responsabilii sociali vor trebui să facă zeci de controale, 50-60 de cereri provenind numai de la o singură şcoală. De exemplu, sunt eligibili 61 de elevi de la Şcoala Negrileşti, 59 de la Şcoala Cerţeşti sau 50 de la Şcoala Gimnazială Fundeanu.

Laura Marin a precizat că nu ştie cazuri în care declaraţiile de solicitare a celor 200 de Euro să fie nereale. Pe de altă parte, la Galaţi, spre deosebire de situaţia din alte judeţe, nu s-a înregistrat niciun caz în care familiile cu venit zero să nu poată asigura diferenţa de achiziţionare a computerului.

Citit 561 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.