Galaţiul, singurul din Regiunea Sud-Est care a ACCESAT bani europeni pentru REABILITARE TERMICĂ

Galaţiul, singurul din Regiunea Sud-Est care a ACCESAT bani europeni pentru REABILITARE TERMICĂ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Municipalitatea gălăţeană este singura autoritate din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est care a accesat fonduri europene pentru investiţii în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe. Acesta este unul dintre motivele pentru care marţi, 21 octombrie, în cadrul conferinţei de promovare a Programului Operaţional Regional, găzduită de Galaţi, Luminiţa Mihailov, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, a felicitat autorităţile gălăţene.

"Municipiul Galaţi este singurul pentru care deja s-a semnat contractul de finanţare şi dorim să-i felicităm pentru curajul şi perseverenţa de care au dat dovadă în a pregăti şi contracta aceste proiecte, deoarece nu sunt deloc uşor de contractat, dat fiind că este vorba despre parteneriatul între asociaţiile de proprietari şi Primărie şi sunt cumva în premieră aceste tipuri de contracte”, a precizat Luminiţa Mihailov.

Reabilitarea termică începe din Ţiglina III

Primele blocuri din municipiul Galaţi care vor beneficia de reabilitare termică pe bani europeni se află în cartierul Ţiglina III. Este vorba despre L - aferent Asociaţiei de proprietari nr. 306, A7 - aferent Asociaţiei de proprietari nr. 396 şi A21 - aferent Asociaţiei de proprietari nr. 881. Valoarea eligibilă contractată este de 4.863.298 de lei (1.102.163 euro), iar valoarea solicitată contractată este de 2.917.979 de lei (661.298 euro).

Directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est a afirmat că municipalitatea gălăţeană are posibilitatea să mai acceseze bani europeni şi pentru reabilitarea altor blocuri din oraş. De altfel, alte trei contracte ar putea primi OK-ul chiar la finele acestei luni. „Probabil că până la sfârşitul lunii vom finaliza şi procedura de verificare pentru celelalte trei proiecte, în aşa fel încât anul viitor vor fi în implementare cinci contracte, care acoperă un număr important de blocuri din municipiul Galaţi”, a spus Luminiţa Mihailov.

Conform reprezentanţilor Agenţiei, REGIO 2007-2013 (Programul Operaţional Regional) finanţează în Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, din care fac parte judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea, nu mai puţin de 476 de proiecte, în valoare de peste 539 milioane de euro. La sfârşitul lunii august 2014, valoarea sumelor rambursate către beneficiari era de peste 291 de milioane de euro, reprezentând peste 50 la sută din totalul fondurilor alocate.

Până în prezent, la nivelul judeţului Galaţi au fost semnate 81 de contracte de finanţare, valoarea solicitată fiind de 64 de milioane de euro. Printre investiţiile realizate de autorităţile gălăţene prin programul REGIO se numără modernizarea bulevardului Oţelarilor, a străzilor Stadionului, Frunzei, Gheorghe Asachi, Unirii, modernizarea Grădinii Publice, modernizarea Parcului Rizer, crearea Centrului Multicultural „Dunărea de Jos”, modernizarea Ambulatoriului Spitalului Judeţean, a DJ 235 şi DJ 251, mai multe centre de recuperare pentru copii, tineri şi vârstnici şi nu numai.

Citit 1714 ori Ultima modificare Marți, 21 Octombrie 2014 19:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.