Nu e glumă! 3 minute ca să schimbi trenul
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Nu e glumă! 3 minute ca să schimbi trenul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un tren TFC ajunge la Bârlad exact când legătura de Iaşi se pregăteşte să plece din gara vasluiană

  • * Ca să coboare din primul tren, să fugă la casa de bilete şi apoi să urce în al doilea, călătorii au la dispoziţie doar 180 de secunde! Teoretic!

 

 


"E o bătaie de joc la adresa noastră, a celor fără putere. Am alergat, la anii mei, către trenul de Iaşi ca să prind ultimul vagon şi, când am pus piciorul pe scară, garnitura s-a pus în mişcare. În tren, discuţii cu naşul, că, vă daţi seama, nu apucasem să-mi iau bilet”, se plânge Constantin Toader, din Bereşti.

 

Orice întârziere contează

Bătrânul sosise la Bârlad cu trenul 15353 al operatorului Transferoviar Călători (TFC), care exploatează ruta Galaţi - Bârlad. Conform mersului trenurilor, garnitura 15353 pleacă din Târgu Bujor la 5.00 dimineaţa şi soseşte la Bârlad la ora 6.09. Se întâmplă uneori ca trenul să ajungă la destinaţie unul-două minute mai târziu. Întârzierea este mică dacă o comparăm cu cele "tradiţionale" de pe calea ferată românească, dar este hotărâtoare pentru călătorii care coboară din acest tren şi vor să prindă legătura către Iaşi - trenul Regio 6311 cu plecare din Tecuci al companiei CFR Călători, care părăseşte Gara Bârlad la ora 6.12! Dacă îl pierd, călătorii trebuie să aştepte două ore şi jumătate sosirea următoarei garnituri către capitala Moldovei, trenul InterRegio 1864 Galaţi - Iaşi, care pleacă din Bârlad la 8.39. Ori de câte ori acest lucru se întâmplă, pe peroanele gării vasluiene se iscă scandaluri între personalul de tren de la TFC şi călătorii furioşi.

TFC ar schimba orarul, dar are de plătit "taxe prohibitive"

Trenul de dimineaţă nu este singurul care ajunge în gară cu prea puţin timp înainte de plecarea legăturii sale. "Mai avem un tren în această situaţie, după-amiază", admite directorul adjunct de la TFC, Constantin Oprea.

Oficialul cunoaşte problema deoarece primeşte sesizări de la clienţii nemulţumiţi. "Au fost câteva solicitări, venite pe email, de a lua măsuri ca cele două trenuri să ajungă mai devreme", spune Oprea. "Ca să facem acest lucru, trebuie să schimbăm trasele (orarele, n.r.) celor două trenuri şi studiem această posibilitate", declară adjunctul.

Este, însă, o problemă. "CFR S.A. pratică tarife prohibitive pentru retrasare", explică Oprea. TFC tocmai i-a plătit CFR-ului o sumă importantă pentru retrasarea unor trenuri Galaţi - Bârlad. Dacă nu va face şi în perioada următoare o asemenea cheltuială, călătorii care merg spre Iaşi vor fi nevoiţi să aştepte sfârşitul de an, când mersul trenurilor e modificat. "Cu noul mers, sigur le retrasăm", a spus Oprea.

Rodica Mişcalencu, Ion Trif Pleşa

Citit 4752 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Mai 2012 20:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.